Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

30 let od pádu Berlínské zdi: Zeman přijel „zkratkou“, s Čaputovou položil růži a zmínil úsměv

Aktualizováno -
9. listopadu 2019
21:45
Autor: ČTK, vei - 
9. listopadu 2019
10:34

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v sobotu na zámku Bellevue v Berlíně uvítal svého českého kolegu Miloše Zemana i hlavy států Slovenska, Polska a Maďarska, které spolu s Českem tvoří takzvanou visegrádskou skupinu (V4). Zemna po pracovním obědě zamířil zpět do Česka.

Steinmeier vítal své protějšky na schodech zámku Bellevue. Uvítací ceremoniál kazí ale déšť. Steinmeier tak vítal hosty Zuzanu Čaputovou, polského prezidenta Andrzeje Dudu a maďarského prezidenta Jánose Ádera, pod deštníkem.  Český prezident Miloš Zeman ale před zámkem vidět podle ČTK nebyl. Dorazil k němu z druhé strany budovy, kde je jednodušší přístup. Všichni prezidenti zemí Visegrádu se pak zapsali do památeční knihy.

I s německou kancléřkou Angelou Merkelovou se hlavy států zúčastnily vzpomínkového aktu u památníku Berlínské zdi v ulici Bernauer Strasse, která je jedním z hlavních symbolů někdejšího rozdělení Berlína v době studené války. 

Proces úplného znovusjednocení Německa potrvá podle německé kancléřky výrazně déle, než se původně myslelo. V některých oblastech i 50 let nebo déle, míní Merkelová. 

Pětice prezidentů se následně přesunula k nedalekému památníku, který připomíná příspěvek zemí Visegrádu k pádu Berlínské zdi, za který jim Steinmeier poděkoval. Zeman po pracovním obědě odletěl zpět do Česka, a na večerní oslavě tak už zemi bude reprezentovat ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, prezident Miloš Zeman, polský prezident Andrzej Duda, maďarský prezident János Ader a německá hlava státu Frank-Walter Steinmeier na oslavách 30 let od pádu Berlínské zdi. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, prezident Miloš Zeman, polský prezident Andrzej Duda, maďarský prezident János Ader a německá hlava státu Frank-Walter Steinmeier na oslavách 30 let od pádu Berlínské zdi. | Reuters

Prezident ČR Miloš Zeman vyjádřil přesvědčení, že konec berlínské zdi byl impulzem pro sametovou revoluci.

„Jako Čech, který se aktivně účastnil listopadové revoluce, mohu prohlásit, že právě pád berlínské zdi byl výrazným impulzem pro tuto revoluci,“ řekl Zeman v Berlíně. „Já si myslím, že po třiceti letech se nad tím vším už můžeme ohlédnout s úsměvem, protože i úsměv patří k hodnocení,“ uvedl také podle přepisu projevu, který večer zveřejnil Hrad.

„Pro nás je také důležité si nejenom připomenout, co se stalo před 30 lety, ale také si uvědomit, čeho jsme dosáhli za těch 30 let. Znovusjednocené Německo a Česká republika jsou partnery v Evropské unii,“ poznamenal v Berlíně zase Petříček, podle něhož je sice dodnes mezi východem a západem Evropy možné vnímat rozdíly, společným úkolem je ale snažit se je překonávat.

Ministr zahraničí dnes na pozemku českého velvyslanectví v Berlíně také zasadil strom smíření vypěstovaný ze semínek stromu, který v roce 1943 v Terezíně zasadily židovské děti. „Je to připomínka toho, že i ony se snažily žít normální život, a především připomínka nevinných obětí,“ uvedl Petříček. Svoboda získaná v roce 1989 podle něj znamená také zodpovědnost, aby se takové události už neopakovaly.

Berlínský symbol studené války, který východoněmecký režim postavil v roce 1961, si vyžádal 140 životů, vnitroněmecká hranice dalších asi 330. Nejméně 180 lidí přišlo o život, když se z NDR pokusili utéct přes Baltské moře.

aeovera ( 10. listopadu 2019 17:39 )

Vy jste přímo ukázkovej kretén.

poooresh ( 10. listopadu 2019 14:09 )

Jisteze.

poooresh ( 10. listopadu 2019 14:03 )

Ne, ja si honim levou rukou.

muriQ ( 10. listopadu 2019 14:02 )

To aler není tvůj případ, kriminálníku!

ciktr ( 10. listopadu 2019 11:29 )

Vám buranům imponuje, nám slušným lidem dělá ostudu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa