Turecko hrozí, že od pondělí začne do Evropy vydávat bojovníky Islámského státu

Turecko v pondělí začne vracet zahraniční bojovníky takzvaného Islámského státu do zemí jejich původu. Oznámil to ministr vnitra Süleyman Soylu. Podle něj bude Ankara posílat zpátky i ty džihádisty, kterým jejich původní země mezitím odebraly občanství. Své prohlášení mířil především na evropské státy.

Ankara Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký voják hlídá hranici mezi Tureckem a Sýrií

Turecký voják hlídá hranici mezi Tureckem a Sýrií | Foto: Kemal Aslan | Zdroj: Reuters

„Říkáme jim: Tyhle lidi vám vrátíme a začneme s tím v pondělí,“ prohlásil turecký ministr vnitra Süleyman Soylu s tím, že to udělá bez ohledu na přání evropských zemí.

Spor o návrat rodin Islámského státu. Berlín chce ze Sýrie přivézt jen děti bez matky, soudy to odmítají

Číst článek

Z Evropy - nejčastěji z Francie, Británie, Německa či zemí Beneluxu - odešlo do Sýrie bojovat několik tisíc lidí.

Značná část z nich se během války v Sýrii přidala k džihádistům včetně takzvaného Islámského státu. Desetitisíce jeho bojovníků a také jejich rodinných příslušníků, včetně několika stovek Evropanů, po porážce této organizace padly do zajetí a část z nich drží i Turecko.

Evropské státy o jejich návrat nestojí - například Británie odebrala své občanství těm džihádistům, kteří zároveň byli občany jiné země.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme