Hongkong zachvátilo násilí. Jeden muž postřelen, dalšího útočník zapálil

Dva lidé jsou v nemocnici v kritickém stavu po nepokojích, které v noci na dnešek pokračovaly v Hongkongu. Jedním z nich je 21letý demonstrant, jejž postřelil policista ve východní části ostrova. Dalším je muž, kterého zapálil blíže neupřesněný útočník poté, co se na ulici dostal do politického sporu se skupinou mladých lidí, napsala agentura AP.

Demonstrace proti místní i pekingské vládě už trvají pět měsíců, v poslední době ale pravidelně přerůstají v násilí. 

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová, jejíž rezignaci demonstranti požadují, nicméně dnes zdůraznila, že stupňující se násilí nepřinutí hongkongskou vládu k politickým ústupkům a splnění požadavků demonstrantů. Vláda vynaloží maximální úsilí, aby protivládní protesty ukončila, prohlásila Lamová, podle níž jen během dneška utrpělo zranění přes 60 osob.

Hongkongská policie dnes s pomocí slzného plynu a vodního děla rozháněla protesty v obchodní čtvrti v centru města a použila i ostrou střelbu na velké křižovatce, kterou aktivisté zablokovali. Podle agentury AP se policista snažil zahnat dav demonstrantů na křižovatce ve čtvrti Sai Wan Ho a dostal se přitom do rvačky s jedním z protestujících. Po chvíli se k němu přiblížil další, neozbrojený muž oblečený v černé barvě s obličejem zakrytým maskou, policista na něj namířil pistoli a střelil ho do břicha. Záběry ukazují demonstranta ležícího v kaluži krve s široce otevřenýma očima. Mladík byl hospitalizován v kritickém stavu a lékaři ho operovali.

V kritickém stavu byl převezen do nemocnice také muž, který se podle videonahrávky zveřejněné na internetu dostal do hádky se skupinou mladých lidí o otázce národní identity. Následně ho kdosi polil hořlavinou a zapálil zapalovačem, napsala agentura AP.

Bývalá britská kolonie Hongkong se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu a v současné době je spravována podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje.

Poslední vlnu násilí odstartovala smrt studenta, který před týdnem spadl při zásahu policistů ze střechy krytého parkoviště. Zemřel v pátek v nemocnici.

Dnes byl přerušen provoz některých linek místních vlaků a metra kvůli požárům a překážkám na kolejích. Těžkooděnci byli rozmístěni poblíž nádraží a nákupních center. Protestující také s pomocí barikád zablokovali silnice, čímž v některých oblastech vznikaly dopravní zácpy. Podle videonahrávky, zmíněné agenturou AP, policista na jednom místě najížděl na motocyklu do davu, aby rozehnal shromážděné demonstranty. Policie také vtrhla do areálu univerzity, kde se konala protestní akce.

Související

Hongkong

V Hongkongu zatkli 47 prodemokratických aktivistů

Policie v Hongkongu zatkla 47 prodemokratických aktivistů kvůli údajnému "spiknutí za účelem rozvracení země". Jedná se o dosud největší zatýkání za jediný den na základě bezpečnostního zákona, který loni prosadila Čína, píše agentura AFP.

Více souvisejících

demonstrace v Hongkongu Hongkong Čína

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy