Izrael ve válce s Islámským džihádem: Při náletech 24 mrtvých Palestinců

Při útocích, které Izrael vede od úterka proti palestinským radikálům v Pásmu Gazy, zemřelo do dnešního večera 24 Palestinců. Podle listu The Jerusalem Post bylo z Pásma Gazy na Izrael za stejnou dobu vypáleno 360 raket, z nichž 90 procent zneškodnila protivzdušná obrana. Server Ynet napsal, že se intenzivně vyjednává o ukončení bojů a že by příměří mohlo začít platit ještě dnes nebo ve čtvrtek. Zdroje z Egypta, který je prostředníkem jednání, to ale nepotvrdily.

Izraelská armáda prozatím rozmístila dělostřelecké baterie podél hranice s Pásmem Gazy. Po noční pauze se ve městech a vesnicích v této oblasti brzo ráno rozezněly varovné sirény a lidé museli do krytů. Středně těžké zranění utrpěla sedmdesátiletá Izraelka z Aškelonu.

Izraelský tisk píše, že mezi 24 palestinskými oběťmi je jedna žena a tři děti a že všichni mrtví muži byli radikálové. V Izraeli zdravotníci ošetřovali 63 lidí.

Izraelské údery míří na členy radikální skupiny Islámský džihád, v úterý Izraelci zabili jednoho z členů jejího vedení Bahá abú Attu. Vojsko oznámilo, že protivzdušná obrana zlikvidovala 90 procent palestinských raket a že 60 procent z těch, které v Izraeli dopadly, zasáhly neobydlené oblasti. Několik desítek raket pak spadlo ještě v Pásmu Gazy a deník Haarec tvrdí, že jedna z nich zasáhla úřad palestinské komise lidských práv v Gaze.

What's better than intercepting a rocket? Stopping it from being fired in the first place.The Israeli Air Force just attacked a squad of Islamic Jihad terrorists trying to fire more rockets from the northern #Gaza Strip at #Israel.

— Israel Defense Forces (@IDF) November 13, 2019

Zdroj, na nějž se odvolal Ynet, sdělil, že se intenzivně vyjednává o příměří a že by "vše mohlo skončit dnes večer". "Všechno se děje naráz, může to skončit dnes večer nebo zítra (ve čtvrtek), ale může se to vyvinout i v nové boje," sdělil nejmenovaný zdroj serveru. Generální tajemník Islámského džihádu Zijád Rušdí Nachala podle tohoto zdroje cestuje do Káhiry a bude tam jednat se zástupci egyptské tajné služby o možném příměří s Izraelem. Egypt v rozhovorech mezi palestinskými radikály a Izraelem funguje často jako prostředník. V Káhiře je rovněž zvláštní koordinátor OSN pro blízkovýchodní mírový proces Nikolaj Mladenov a také on jedná o zastavení útoků.

V Izraeli je nyní David Schenker z amerického ministerstva zahraničí, který poukázal na to, že nynějších bojů se neúčastní palestinský Hamás, který vládne Pásmu Gazy. Schenker to označuje za pozitivní, protože to značí, že ani Hamás, ani Izrael spolu nyní nemají chuť bojovat. Hamás vládne pásmu od roku 2007 a od té doby bojoval proti Izraeli ve třech velkých konfliktech.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes před jednáním vlády řekl, že Izrael je připraven podniknout další nálety na ozbrojence z Islámského džihádu, pokud budou pokračovat v raketové palbě. "Buď s těmito útoky přestanete, nebo budete čelit dalším úderům (Izraele)," řekl premiér.

Podle agentury Reuters se za úsvitu rozezněly sirény v izraelských městech poblíž Pásma Gazy i hlouběji v Izraeli. Už druhým dnem tak v této oblasti pokračují nejtěžší boje za poslední měsíce. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo zraněno více než 50 lidí.

Většina škol a úřadů zůstala dnes v Gaze druhým dnem uzavřena. Zavřeny jsou také školy ve značné části jižního Izraele.

Izrael se zmocnil Gazy ve válce v roce 1967, z enklávy stáhl své vojáky a osadníky v roce 2005. Životní podmínky většiny obyvatel pásma, které čelí izraelské a egyptské blokádě, jsou neradostné. Nezaměstnanost převyšuje 40 procent, voda z vodovodu se nedá pít a elektřina funguje pouze několik hodin denně. Nemocnice mají dlouhodobý nedostatek zdravotnického materiálu, dovoz i vývoz zboží je omezen a některé části území stále čekají na obnovu po konfliktu s Izraelem z roku 2014.

Související

Více souvisejících

Izrael Pásmo Gazy Izraelská armáda organizace Islámský džihád Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy