Po stopách 17. listopadu 1989 moderně. Aplikace Svobodu! přiblíží den, kdy jsme otevřeli dveře svobodě

svobodu-app
0Zobrazit komentáře

Události 17. listopadu 1989 a dnů následujících mají mnozí i po třiceti letech stále v živé paměti. A přesto je dobré o tyto vzpomínky pečovat a stále si atmosféru tehdejší doby a jednotlivé momenty tohoto dne připomínat. I proto vznikla aplikace Svobodu!, která se stane autentickým průvodcem důležitým dnem, na který mladá generace tak trochu zapomíná.

Když duo Kaiser a Lábus vytvořili krátce po sametové revoluci scénku s názvem Zkouška z dějepisu v roce 2010, jen málokoho tehdy napadlo, kolik pravdy se v tomto s nadsázkou pojatém skeči ukrývá. O třicet let později se skutečně stále více školáků svíjí při zkoušení na hodinách dějepisu v marné snaze vybavit si, co že se to vlastně onoho 17. listopadu 1989 stalo.

Ti, kdo si na tyto dny pamatují, jen nevěřícně kroutí hlavou. Vždyť právě tento den odstartoval sametovou revoluci, která znamenala vymanění se ze sevření tehdejšího komunistické režimu a otevřela dveře, jimiž vstoupila svoboda i do tehdejšího Československa.

praha_19891122-419-02

Foto: Gampe

Václavské náměstí, Praha, 17. listopadu 1989

Právě vzpomínky a emoce zaryté hluboko pod kůži jsou důvodem, proč lidé, kteří tehdejší dění s napětím sledovali, nebo byli dokonce přímo jeho součástí, na 17. listopad nikdy nezapomenou. A jsou to právě vzpomínky a emoce, které chybí dnešní generaci pro to, aby na 17. listopad nenahlížela pouze jako na událost, kterou zná jen z hodin dějepisu.

Vzhledem k tomu, že nás od této významné historické události letos dělí již 30 let, bude se jí věnovat ještě větší pozornost než obvykle. Samozřejmostí budou státní ceremonie, dění 17. listopadu budou připomínat média a díky tuzemské vývojářské firmě Ackee může být průvodcem událostmi počátků sametové revoluce i váš mobilní telefon.

xflow

Přečtěte si takéPraxe, která dává smysl. Bývalí spolužáci založili startup, který studentům zajistí stáž třeba v Kiwi.com či UnileveruPraxe, která dává smysl. Bývalí spolužáci založili startup, který studentům zajistí stáž třeba v Kiwi.com či Unileveru

Ackee totiž vytvořilo speciální aplikaci jménem Svobodu!, která odvypráví příběh toho dne v netradičním prostředí moderních technologií zprostředkovávajících sled tehdejších událostí v reálném čase. Celkovou atmosféru umocní zobrazované dobové materiály včetně fotografií Tomkiho Němce a Karla Bucháčka.

svobodu-app12

Foto: Ackee

V minulém roce bylo možné sledovat speciální twitterový účet Jarous68. Jednalo se o projekt Českého rozhlasu k padesátiletému výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Fiktivní postava Jaroslava Hlase průběžně tweetovala o událostech, jako by se zrovna odehrávaly, a sledujícím tak zprostředkovávala historii moderní formou.

Ať mír dál zůstává s touto krajinou

Aplikace Svobodu! využívá podobného principu. Fiktivní postavy dvou studentů Aleny a Jana vás provedou těmi nejdůležitějšími okamžiky, které se 17. listopadu odehrály. Po stažení aplikace budou veškeré události zobrazovány na časové ose, nebo v přehledném výpisu. Navíc si pro daný den můžete sestavit vlastní program, který budete moci sdílet se svými přáteli.

Aplikace, která je zcela zdarma a prozatím dostupná jen uživatelům iOS, je určena pro pamětníky i mladší generace. Pamětníci si díky ní budou moci moc opět připomenout nádech svobody, i když tentokráte bez ran pendreků a strachu. Mladí díky ní lépe pochopí, co se vlastně odehrálo, a tím si událost více osvojí.

Do mobilního telefonu nebudete muset koukat celý den, protože na vybrané historické události vás aplikace upozorní zasláním notifikace před jejich vypuknutím. Rekonstrukce celého dne vychází z veřejně dostupných zdrojů a informací čerpaných například z webu Demokratická revoluce 1989 Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, Totalita.cz či Ústavu pro studium totalitních režimů.

ackee-CEO-Josef-Gattermayer2

Foto: Ackee

Spoluzakladatel a CIO Ackee Josef Gattermayer

„Aplikace Svobodu! vznikla v rámci dlouhodobé snahy Ackee věnovat se i neziskovým projektům se společenským přesahem. Jelikož se nás téma svobody a demokracie osobně dotýká, k 30. výročí sametové revoluce jsme se rozhodli přispět aplikací, která kromě pamětníků dokáže oslovit i mladou generaci. Zažít atmosféru 17. listopadu 1989 tak nyní mohou i lidé, kteří se ho osobně neúčastnili,“ vysvětluje Josef Gattermayer, spoluzakladatel společnosti.

Ackee se jinak věnuje vývoji a designu mobilních aplikací, tvorbě webů a digitalizování firem od roku 2012 a spolupracovala například se Škodou Auto, Audi, Zonky, Ethereum Foundation či Německým spolkovým sněmem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym