Spoluzakladatel Wikipedie spouští novou sociální síť. Je bez reklam a lidé na ní mohou upravovat i mazat cizí příspěvky

Peter BrejčákPeter Brejčák

Zakladatel Wikipedie Jimmy Wales

0Zobrazit komentáře

Jeden ze dvou zakladatelů Wikipedie, Jimmy Wales, spustil novou sociální síť, pomocí které chce bojovat hlavně proti click-baitům a nekvalitnímu zpravodajskému obsahu. Podobně jako populární internetová encyklopedie, se kterou však sociální síť oficiálně provázána není, má fungovat bezplatně, bez reklam a výhradně díky příspěvkům od dárců, kterých už je na dvě stovky.

„Byznys model sociálních médií založený čistě na reklamě je problematický. Ukazuje se, že vítězem je obsah s nízkou kvalitou,“ uvedl Jimmy Wales pro deník The Financial Times. „Lidé už mají dost bordelu, který je všude kolem. Zpravodajské organizace v tomhle náročném prostředí dělají, co mohou, ale ve skutečnosti je to problém distribuce.“

Síť fungující pod názvem WT:Social byla spuštěna v tichosti a uživatelům umožňuje sdílet články, které mají náležitě označeno, odkud pochází, a komentovat je podobně jako na Facebooku. Na rozdíl od něj a třeba Twitteru nebo Instagramu, kde jsou upřednostňovány příspěvky s vyšší interakcí, jsou však na WT:Social příspěvky seřazeny od nejnovějších.

Nová sociální síť WT:Social

Právě tak ostatně i dnes největší sociální sítě dříve fungovaly, než začaly pomocí algoritmů servírovat obsah uživatelům na míru. Aby se však kvalitní obsah neztratil ani na WT:Social, nová síť umožní pomocí hlasovacího tlačítka „upvote“ doporučovat další obsah, což zase znají uživatelé Redditu. A jak chce nová sociální síť bojovat proti urážlivému nebo manipulativnímu obsahu?

Podle Walese není systém najímání tisíců moderátorů, jak funguje Facebook, udržitelný. Místo toho se podobně jako u Wikipedie spolehne na sílu komunity. „Téměř všechno na platformě je možné editovat. To samo o sobě hodně motivuje k dobrému chování, protože pokud řeknete něco nevhodného, někdo to prostě vymaže,“ věří Wales. Jak tenhle systém bude fungovat a jestli jej uživatelé nebudou zneužívat, však ukáže až praxe.

1password-team

Přečtěte si takéOd prvního dne byl 14 let v zisku. Populární správce hesel 1Password teď poprvé nabírá obří investici na posílení růstuOd prvního dne byl 14 let v zisku. Populární správce hesel 1Password teď poprvé nabírá obří investici na posílení růstu

WT:Social má podle vyjádření Walese už přes 50 tisíc uživatelů a cílem je časem doběhnout zmiňované větší sociální sítě. „Ambicí samozřejmě není 50 ani 500 tisíc, ale 50 a 500 milionů,“ řekl Wales. Pro srovnání, Facebook má jako největší sociální síť světa již téměř 2,5 miliardy měsíčně aktivních uživatelů.

Po našem pokusu o registraci v pátek podvečer nás sociální síť zařadila na čekací listinu s pořadovým číslem na úrovni 53 tisíc. Nedočkaví zájemci však mohou čekání přeskočit po zaplacení 13dolarového měsíčního, případně stodolarového ročního příspěvku.

wt-social

Úvodní stránka nové sociální sítě WT:Social

O financování platformy se však Wales neobává. Podle The Financial Times odkazuje na jiné služby, které jsou založené na předplatném od uživatelů jako Netflix, Spofity nebo i The New York Times. Ty mají dokazovat, že nová generace uživatelů je připravena platit za smysluplný obsah online. Právě proto by mělo být centrum pozornosti WT:Social zaměřené na kvalitní žurnalistiku, podobně jako dřívější Walesův projekt. Wales totiž před dvěma lety spoluzakládal Wikitribune, ze kterého nová sociální síť vznikla jako spin-off.

„Nový design zahrnuje všechno, co jsem se za posledních několik let naučil o tom, co funguje a co nefunguje v podmínkách otevřené kolaborativní zpravodajské platformy, a všechno, co jsem se naučil o neustále se vyvíjejícím mediálním prostředí a co je na něm špatně,“ napsal Wales v příspěvku o transformaci Wikitribune.

Na původní platformě se společně s druhým zakladatelem Oritem Kopelem snažili vytvořit „kolaborativní“ médium. I když jeho start doprovázela velká crowdfundingová kampaň, projekt nezískal dostatek uživatelů a musel vyhodit reportéry i editory, kteří pracovali po boku „civilních“ přispěvatelů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym