Proti Babišovi demonstrovalo až 300 tisíc lidí. Zpíval Hutka, dav si vyžádal přídavek

Až 300.000 lidí dorazilo podle pořadatelů na dnešní demonstraci spolku Milion chvilek proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) na pražské Letné. Mluvčí Milionu chvilek Mikuláš Minář to řekl kolem 16:00 v závěru akce. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ČTK po skončení protestu řekl, že podle policie bylo účastníků asi 250.000. Podle dat operátora T-Mobile přišlo na Letnou zhruba 257.000 lidí. Při minulém protestu spolku v červnu bylo účastníků také zhruba čtvrt milionu, a jednalo se tak o největší veřejné shromáždění po listopadu 1989.

Demonstrace začala krátce po 14:00. Babiš má podle pořadatelů protestu do 31. prosince odstoupit, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a nezbaví se Agrofertu, který vložil do svěřenského fondu. Jinak Milion chvilek v lednu svolá nové protesty, uvedl na demonstraci mluvčí spolku Milion chvilek Mikuláš Minář.

Do protestu se podle spolku zapojili i krajané v cizině, a to v 63 městech ve 30 zemích.

"Na základě anonymizovaných lokalizačních dat z naší sítě přepočtených na celou populaci se na dnešní akci na Letné sešlo zhruba 257.000 lidí," oznámila ČTK dnes vpodvečer mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Na minulém protestu v červnu se na Letnou vydalo více než čtvrt milionu lidí. T-Mobile tehdy nejprve odhadoval počet účastníků na 258.000 a později svůj odhad operátor zpřesnil na 283.000 lidí. Policie tehdy uváděla počet kolem 200.000 demonstrantů.

Doprava v okolí Letné při minulé demonstraci Milionu chvilek kolabovala. Podle zpravodajů ČTK dnes nápor metro zvládalo, ve špičce jezdily vlakové soupravy jednou za 1,5 minuty. Ani podle policie nebyly větší problémy v dopravě.

Na demonstraci na Letné dnes vystoupil písničkář Jaroslav Hutka. Stejně jako před 30 lety zazpíval svou píseň Náměšť. Místo jedné skladby nakonec zahrál dvě, a to na přání účastníků. 

Jaroslav Hutka – Náměšť ✌️na Letné po 30letech pic.twitter.com/QwWuGYqBdT

— Milion chvilek pro demokracii (@milionchvilek) November 16, 2019

Hutka za minulého režimu žil v emigraci. Na letenskou akci před 30 lety zamířil rovnou z letiště. Dnes jako tehdy zahrál nejdřív svou píseň Náměšť. Po skandování "ještě jednu, ještě jednu" a potlesku přidal písničku Hádala se duše s tělem. Zpěvák vystoupil před týdnem také v Berlíně při oslavách 30. výročí pádu zdi, která město za minulého režimu rozdělovala.

Hutka chtěl původně zazpívat na červnové akci Milionu chvilek na Letné, kterého se podle pořadatelů zúčastnilo na čtvrt milionu lidí. Organizátoři tehdy jeho vystoupení odmítli s tím, že na demonstraci před pěti měsíci nechtěli žádné příliš silné odkazy na rok 1989.

Spolek Milion chvilek vyzval na zaplněné Letenské pláni v Praze veřejnost k podepisování prohlášení o demokracii na svých webových stránkách a i k většímu zapojení do politického života. Hymnou v podání zpěváka Dana Bárty skončila na pražské Letné dvouhodinová demonstrace, které se podle pořadatelů zúčastnilo 300.000 lidí.

"Záleží mi na demokracii, najdu si pro ni chvilku a v případě potřeby ji budu bránit," stojí v prohlášení. Výčet požadavků obsahuje volání po politicích, kteří respektují demokratická pravidla a instituce, občanech, kterým záleží na druhých lidech, zajímají se o stav společnosti, a zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti, má zdravou krajinu, a kde každý může žít beze strachu, důstojně a rád.

Minář vyzval veřejnost k oslavám nedělního 30. výročí sametové revoluce a větší aktivitě ve veřejném prostoru. Vzkazy z dnešní akce na Letné mají mezi sebou lidé šířit, za dobrou příležitost k tomu označil nedělní 17:11 minutu, kdy se Českem rozezní zvony připomínající sametovou revoluci.

Související

Mikuláš Minář

Mikuláš Minář mezi elitou. The Times ho řadí mezi 20 vycházejících hvězd

Britský deník The Times zařadil hlavního organizátora loňských protivládních demonstrací v Česku Mikuláše Mináře mezi 20 vycházejících hvězd, které je dobré vést v patrnosti v nadcházejícím roce. Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii se ocitl ve společnosti osobností, jako je španělská princezna Leonor, nový bavorský premiér Markus Söder či ruský opoziční aktivista Jegor Žukov.

Více souvisejících

Demonstrace proti Babišovi (16. listopadu 2019) Jaroslav Hutka Mikuláš Minář Milion chvilek pro demokracii Praha Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy