Máme svobodu a demokracii, a to jsme před 30 lety chtěli, reaguje Babiš na demonstraci na Letné

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že se k 30. výročí Sametové revoluce vyjádří v nedělním projevu v Národním muzeu. Podle Babiše je skvělé, že Češi mohou svobodně vyjádřit svůj názor, aniž by je někdo perzekuoval. Premiér tak reagoval na sobotní demonstraci na pražské Letné, které se podle odhadů policie účastní asi 200 tisíc lidí. Demonstranti požadují, aby vyřešil svůj střet zájmů nebo aby z funkce odstoupil.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Máme svobodu a demokracii, a to jsme přesně před 30 lety chtěli. Je skvělé, že lidé mohou vyjádřit svůj názor a nikdo je přitom neperzekuuje a nenapadá," uvedl Babiš. Dále také sdělil, že je opravdu skvělé mít svobodné a demokratické volby, kde si můžeme zvolit své zástupce.

Místopředseda Milionu chvilek Benjamin Roll ve svém projevu na Letné řekl, že protest nesměřuje proti výsledkům voleb, ale proti zneužívání moci politiky, kteří vyhráli volby.

Je nás tu jako minule, řekl na Letné Minář z Milionu chvilek. Vyzval Babiše k odvolání Benešové

Číst článek

Spolek Milion chvilek po Babišovi požaduje, aby premiér Andrej Babiš (ANO) buď vyřešil svůj střet zájmů, zbavil se všech spojení s holdingem Agrofert a vlastnictví médií a odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), anebo aby sám odstoupil.

Babiš ale už dříve uvedl, že neuvažuje o tom, že by požadavkům demonstrantů vyhověl, protože důvody protestů nechápe. V roce 2017 Babiš převedl akcie svých firem kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřeneckých fondů. Podle kritiků se ale od Agrofertu, který dříve vlastnil, neodstřihl, stále jej ovlivňuje a má zájem na jeho výsledcích.

Demonstrace navazuje na protesty za odstoupení Babiše a nezávislou justici, které spolek Milion chvilek za demokracii organizoval v dubnu, květnu a červnu. Červnový protest byl největší demonstrací v Česku od protikomunistických demonstrací v roce 1989, jejichž 30. výročí akce také připomene. V okolí demonstrace se objevily rovněž transparenty s protikomunistickými hesly. KSČM toleruje ve sněmovně Babišovu vládu.

Demonstranti proti Babišovi na Letné | Zdroj: ČTK

dok, gak, tef, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme