Letná očima politologa: Babiš bude nervózní, aktivní společnost je ale výstraha všem politikům

Na sobotní demonstraci spolku Milion chvilek pro demokracii na pražské Letné dorazilo podle policie kolem 250 000 lidí. Jde tak již o několikátý velký protest proti premiérovi za poslední rok. „Část společnosti se umí politicky zaktivizovat, Babiš bude nervózní,“ říká v rozhovoru pro server iROZHLAS.cz šéf katedry politologie Univerzity Palackého v Olomouci Tomáš Lebeda. Demisi premiéra podle něj očekávat nemůžeme, kazí mu to ale image.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O čem vypovídá, že na Letnou již podruhé dorazilo kolem čtvrt milionu lidí?
Ta hlavní výpověď pro mě je, že minimálně část společnosti se dokáže politicky mobilizovat a že dokáže být politicky aktivní. To je podle mě ta nejsilnější výpověď. Samozřejmě jsou tam nějaké motivace a ty byly jasně formulovány. Zásadní ale je, že pokud lidé cítí, že je demokracie nějakým způsobem ohrožena, tak alespoň část společnosti je ochotná se nějak aktivizovat.

Tři největší demonstrace na Letné za třicet let. Porovnejte si záběry v průběhu času

Číst článek

Jaký dopad může mít tato mobilizace společnosti na počínání premiéra Babiše?
Andrej Babiš to bude bagatelizovat. Na druhou stranu podle mě již při té minulé demonstraci byl velmi nervózní z toho počtu lidí. Myslím, že teď znervózní přinejmenším stejně, nebo ještě víc.

Nemůžeme očekávat nějaký přímý dopad, například demisi a podobně. To je myslím zřejmé. Ale domnívám se, že takový tlak občanské společnosti povede k tomu, že ji chtě nechtě ti kritizovaní aktéři budou brát v potaz. A hlavně, že budou mít obavu z toho, že už skutečně proti nim nestojí společnost apatická, ale společnost, která se dokáže zmobilizovat.

A to je vlastně jistá výstraha nejenom vůči těm, proti kterým byla současná demonstrace namířena, ale výstraha vůči všem politikům, kteří by se snažili zneužívat svoji mocenskou pozici. To považuji za úplně nejdůležitější.  

Svazují tedy protesty Andreji Babišovi ruce?
V praktických otázkách možná ne tolik, protože dokud bude na hradě Miloš Zeman a premiér bude mít podporu v parlamentu od ČSSD, komunistů a za jistých okolností i SPD, tak bude mít volnou ruku, aby si dělal svoji politiku.

Máme svobodu a demokracii, a to jsme před 30 lety chtěli, reaguje Babiš na demonstraci na Letné

Číst článek

Ale samozřejmě Andrej Babiš a jeho ANO jsou do velké míry produktem politického marketingu. A pokud pracujete s politickým marketingem směrem k veřejnému mínění, tak se vám úplně nehodí, když proti vám část veřejnosti takto silně protestuje. Andreji Babišovi také velmi záleží na tom, jakou má image v zahraničí. On se snaží neustále zdůrazňovat, jak se Česku daří.

A pokud proti němu budou takto masivní demonstrace, tu image budou samozřejmě nabourávat. To se bagatelizovat nedá a narušuje to jeho obraz.

Babišovi v posledních týdnech rostly preference, může tento trend demonstrace nějak ovlivnit?
To si úplně nemyslím, Andrej Babiš sbírá preference u úplně jiné sociální skupiny než na Letné. Je to pro něj ale ohrožující z těch důvodů, o kterých jsem mluvil.

‚Hlídat si demokracii‘

Jak hodnotíte program, který spolek na Letné představil? Zástupci Milionu chvilek například kladli důraz na aktivní občanskou společnost, politiky respektující instituce apod.
Když jsem demonstraci sledoval, tak jsem si říkal, že je to jeden velký happening za aktivní občanství. To my – část politologů – již dlouhou dobu na různých seminářích a podobně prosazujeme. A sice že demokracie není jenom v institucích, tedy v tom, že máme svobodné volby, nastavené vztahy mezi komorami parlamentu a tak dále. 

Z velké části záleží totiž na tom, zda si demokracii společnost a občané hlídají, zda mají pod kontrolou politické elity a vyvíjí na ně nějaký tlak, aby se ty elity nechovaly jako urvané ze řetězu. 

Skutečná demokracie vyžaduje aktivní občanskou společnost a to mi na té demonstraci přijde nejpřínosnější. Že aktivně prosazuje participace občanů nejen ve volbách, ale v celé řadě jiných podob a i na lokální úrovni. Snaží se v lidech vyvolat ten správný pocit: že demokracie je něco, o co se musí starat.

Platí podle vás argument nejen Andreje Babiše, že pokud se demonstrantům něco nelíbí, mají možnost to změnit ve volbách? 
Toto je náš problém od 90. let. Již tehdy část politické elity – a bohužel ta nejvlivnější, např. tehdejší premiér Václav Klaus – poměrně systematicky občanům říkala, že demokracie jsou strany a volby. A takový tichý dodatek byl „a o víc se nestarejte“. Když se vám něco nelíbí, založte si politickou stranu, nechte se zvolit, a pak tedy promlouvejte.

Je nás tu jako minule, řekl na Letné Minář z Milionu chvilek. Vyzval Babiše k odvolání Benešové

Číst článek

V podstatě od začátku si část politické elity dala hodně práce s tím, aby občanskou aktivitu vykreslovala jako něco nežádoucího. Opak je samozřejmě pravdou, ale bohužel to nadělalo hodně škody, protože celý ten občanský sektor byl často paušálně nálepkován jako něco, co škodí standardní politice politických stran.

Přitom všechny etablované západní demokracie mají silný občanský sektor a hlavně silné demokratické přesvědčení a aktivní občany. U nás to bohužel chybí, a nejenom že nám chybí aktivní občané. Je to taková série, kde je aktivní občanství až na konci. Na začátku lidé musí mít nějaké znalosti toho, co demokracie je a co vyžaduje. Nejdřív máte znalosti, pak přichází porozumění. 

Když máte znalosti, pak můžete být aktivním občanem a participovat na ní. A když jste aktivní občan – a tady se dostáváme do té závěrečné a nejdůležitější fáze – pokud přijde něco, co tu demokracii ohrožuje, jste i ochotni ji aktivně bránit. Tento řetězec je potřeba budovat odspoda.

Spolupráce stran

Na Letné zazněl i apel na tzv. demokratické strany, aby spolu blíž spolupracovaly. Je taková spolupráce momentálně podle vás možná? Jak by se měla vypadat?
Je možná, samozřejmě jí ale trochu brání stávající volební zákon. Formy, jak spolu lze spolupracovat, pro strany nejsou moc výhodné z hlediska financování apod. Přesto to jde a já si to představit umím. Znamená to ale, že by ty strany musely dělat skutečně velké kompromisy.

Vidíte k těmto kompromisům i politickou vůli?
Je zatím příliš brzo, dohody se dělají tak půl roku, rok před volbami.

Vytkl byste demonstraci něco?
Nechci nic vytýkat. Vždy je možné najít něco slabého, za těchto okolností to ale nechci dělat.

Barbora Chaloupková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme