Návrat kultovního zařízení. Britský designér vzal kostičky LEGO a postavil z nich psací stroj

Filip HouskaFilip Houska

lego-typewriter

Foto: Steve Guiness

Psací stroj vyrobený z kostiček LEGO

0Zobrazit komentáře

Již dávno neplatí, že stavebnice z ikonických barevných kostiček navrhuje jen samotné LEGO. Od roku 2008 totiž dánský výrobce spolupracuje s japonským partnerem CUUSOO, s nímž rozjel webovou platformu pro autorské návrhy nových setů. Nyní se nazývá LEGO Ideas a patří mezi základní nástroje pro kreativce, kteří chtějí vizi své stavebnice přeměnit ve skutečnost.

Příkladem úspěšného návrhu, který se dostal do oficiální produkce, může být antistresová ryba pod názvem Forma nebo kultovní kavárna Central Perk ze seriálu Přátelé, jejíž stavebnicová podoba slavila pětadvacetileté výročí jedné z nejslavnějších televizních sérií všech dob.

Nejen tyto sety tak dosáhly hranice alespoň deseti tisíc nezávislých podporovatelů, což je kritérium k tomu, aby LEGO nad výrobou vůbec přemýšlelo. A nově se do této skupiny zařazuje i amatérský stavitel Steve Guinness z Velké Británie, který navrhl stavebnicovou verzi klasického psacího stroje.

lego-psaci-stroj-5

Foto: Steve Guiness

Co nejdetailnější zpracování

„Původně jsem na tento nápad přišel během Lego Masters (britská reality show, kde týmy soutěží ve stavění modelů z Lega, pozn. red.) a od této doby jsem pokračoval ve vylepšování designu,“ stojí v Guinnessově profilu kostičkového psacího stroje na LEGO Ideas.

V průběhu zhruba dvou let svůj návrh vyladil natolik, že může i reálně fungovat. Alespoň tedy v rámci možností. Hlavním prvkem je plně funkční klávesnice, která relativně přesně kopíruje původní vzhled tradičních psacích strojů. Jednotlivé klávesy jsou vystouplé a mají slibovat výraznou odezvu po zmáčknutí, aniž by byly poháněny jakýmkoliv motorkem.

lego-psaci-stroj-7

Foto: Steve Guiness

Pohled na „nožičky“ a válec

Po stisknutí má navíc vyletět příslušná „nožička“, která standardně otiskne dané písmeno na papír. V případě Guinnessova návrhu však nebude ve skutečnosti psát, ale navodí pouze nostalgický pocit toho, jak to dřív bylo běžné. Součástí ostatně není ani papír, ale pouze kostičková imitace, aby bylo zajištěno 100% stavebnicové provedení.

Takzvaný LEGO Typewriter se skládá zpravidla z 1 254 šedo-černých dílků, které na sebe přesně navazují. „Myslím, že to ukazuje univerzálnost kostiček LEGO a vypadal by skvěle na domácích či pracovních stolech fanoušků,“ dodává Guinness.

lego-psaci-stroj-8

Foto: Steve Guiness

Pouhá ukázka – na papír to normálně nepíše

Guinness ke svému psacímu stroji navrhl mimo jiné i přenosnou krabici, na kterou však nepoužíval žádné kostičky, ale obyčejnou kartonovou lepenku. Nyní je ovšem otázka, zdali se kostičkový psací stroj dostane vůbec do výroby.

Jak už bylo zmíněno výše, počet podporovatelů k tomu, aby nad tím LEGO vůbec uvažovalo, má. Musí se však počkat do příštího roku, kdy jej firma schválí, nebo nikoliv. Pokud ano, bude LEGO blíže spolupracovat se samotným tvůrcem a řešit nejen designové odchylky, ale také balení, marketing a prakticky vše, co k vydání oficiální stavebnice patří. To může zabrat i několik měsíců.

lego-psaci-stroj-11

Foto: Steve Guiness

Na míru dělaná přenosná krabice

lego-psaci-stroj-2

Foto: Steve Guiness

Ideální rozšíření sběratelských kolekcí

lego-psaci-stroj-3

Foto: Steve Guiness

Každé písmeno má své místo

lego-psaci-stroj-6

Foto: Steve Guiness

Boční pohled

Diskuze (0)

Novinka

Anonym