Demonstranti na univerzitě v Hongkongu házeli benzinové bomby. Jeden z policistů byl zasažen šípem

Nové násilí vypuklo v neděli ráno místního času (v noci na neděli SEČ) u obléhaného kampusu polytechnické univerzity v Hongkongu. Policie použila proti protestujícím slzný plyn a demonstranti se bránili benzinovými bombami a podomácku vyrobenými zbraněmi. Jeden policista byl zasažen šípem, uvedla agentura Reuters, podle níž šlo o jedny z nejdramatičtějších scén za posledních pět měsíců v bývalé britské kolonii.

Hongkong Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slzný plyn policisté nasadili po několika klidných hodinách, kdy demonstranti spali na trávníku a v univerzitní knihovně. Studentští aktivisté naopak využili benzinových bomb, z nichž některé zapálily stromy mimo areál.

Při dalším incidentu pak na policisty zezadu najížděl automobil. Jeden z policistů na něj vypálil dávku ze své zbraně, auto se obrátilo a ujelo.

Hongkongští demonstranti ukončili blokádu univerzity. Devět rektorů vydalo společné prohlášení

Číst článek

Police pak vyzvala radikální demonstranty, aby přestali používat zápalné bomby, šípy, auta a další smrtící prostředky. Pohrozila, že v opačném případě bude nucena sáhnout k silovým prostředkům včetně ostré střelby.

Některé části univerzitního kampusu v neděli vypadaly spíše jako pevnost s barikádami a černě oděnými demonstranty na hradbách, kteří měli improvizované zbraně jako cihly, bedny zápalných bomb, luky a šípy. „Nechceme útočit na policii, jen chceme chránit náš kampus a chceme chránit Hongkong,“ řekl agentuře Reuters dvacetiletý student Chan.

Šípem vystřeleným demonstranty byl do nohy zasažen policejní styčný důstojník pro média, který byl s poraněním převezen do nemocnice.

Polytechnická univerzita je poslední z pěti univerzit, která zůstává obsazena aktivisty. Ti ji využívají jako základnu pro blokování nedalekého silničního tunelu.

Nesouhlas s postupem policie

Po nedělní půlnoci místního času (neděle večer SEČ) zaplavilo ulice poblíž polytechniky několik tisíc lidí. Jeden z nich řekl, že nejde jen o to podpořit ty, kdo jsou uvnitř, ale dát najevo nesouhlas s postupem policie. Podle místního tisku lidé v ulicích napadali obchody a zapalovali popelnice.

V ulicích Hongkongu protestují tisíce lidí. Správkyně Lamová označila demonstranty za ‚naprosté sobce‘

Číst článek

V sobotu podnikla před univerzitou úklidovou akci čínská armáda. Vojáci v tričkách a krátkých kalhotách s kbelíky a košťaty odklízeli materiál nahromaděný při střetech policistů s demonstranty. Podle agentury DPA to bylo od vypuknutí demonstrací poprvé, co armádní posádka v Hongkongu opustila svá kasárna. Mluvčí hongkongské vlády uvedl, že šlo o „dobrovolnou aktivitu“ vojska, kterou si místní úřady nevyžádaly. Podle Reuters při nedělních násilnostech vojáci ze základny nedaleko polytechniky dalekohledy pozorovali místo střetů a byli vybaveni výstrojí pro potlačování demonstrací.

Šest měsíců trvající protivládní protesty ve finančním centru se 7,5 miliony obyvatel poznamenalo vzrůstající násilí, ačkoli účast na demonstracích se podle agentury AP postupně snižuje.

Protesty v Hongkongu jsou namířené proti vládě bývalé britské kolonie, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu a v současnosti je spravována podle principu jedna země, dva systémy. Ten má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Čína tyto svobody postupně omezuje, což Peking popírá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme