Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze 5 a 6 se ode dneška rozšiřují zóny placeného stání

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ode dneška se rozšiřují zóny placeného stání v Praze 5 a 6 na další oblasti. V šesté městské části se regulace parkování zavádí na Dědině, v Dolní Liboci, na Bateriích nebo v části Ořechovky a Hanspaulky. V Praze 5 to bude například na Malvazinkách či v Košířích.

Parkovací zóny zavedly radnice obou městských částí na vybraných částech v roce 2016. Poprvé byly rozšířeny v následujícím roce a s dalším rozšířením musejí řidiči počítat od dneška. K rozšíření přistoupí od 2. prosince také Praha 4.

Modré zóny jsou určeny rezidentům. Bez omezení na nich mohou parkovat pouze obyvatelé městské části s platným parkovacím oprávněním. Ostatní motoristé mohou v modrých zónách parkovat po dobu až tří hodin, a to po zaplacení prostřednictvím takzvaných virtuálních parkovacích hodin na webu Parkujvklidu. Na tomto portálu najdou zájemci také přehled parkovacích zón a další informace a rady. V zónách označených bílými přerušovanými čarami na vozovce je povoleno smíšené parkování pro rezidenty i ostatní motoristy, kteří zaplatí v parkovacím automatu nebo přes aplikaci.

Zóny se v moderní podobě poprvé objevily v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a části Prahy 16. Samy parkovací zóny provozují radnice 13, 16 a 22. Od roku 2016 fungují v Praze 5, 6 a 8 a od července 2018 se rozšířily i na Prahu 4. Od 6. ledna je v Libni a Vysočanech zavede Praha 9. Do systému se chce zapojit také desátá část.

Magistrát v loňském roce na parkovném vybral v Praze 1 až 8 přes 650 milionů korun, což je o asi 130 milionů meziročně více. Rezidenti ročně zaplatí za parkovné 1200 korun, nižší sazbu mají hybridní vozy, zdarma parkují elektromobily.

Témata:  Praha parkování

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

Apple má problém u iPhonů s budíkem

Apple uvedl, že intenzivně pracuje na opravě problému, který způsobil, že některé alarmy na iPhonu nevysílaly zvuk, což způsobilo, že někteří uživatelé nechtěně zaspali. Pro mnoho lidí slouží jejich telefon jako nezbytný budík a ti, kteří díky této chybě něco zmeškali, se obrátili na sociální média, aby své frustrace sdíleli.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy