Otřes u lidovců. Výborný možná skončí jako předseda strany

Celostátní výbor KDU-ČSL bude v úterý projednávat setrvání Marka Výborného na pozici předsedy strany. Výborný ČTK řekl, že existuje několik variant. Odchod z čela lidovců intenzivně zvažuje z rodinných důvodů. Výbornému na konci září náhle zemřela manželka. Má tři malé děti.

"Věc bude diskutována na jednání předsednictva a jednání výboru. Pro mě je to lidsky složitá věc, možných variant je více. Zítra po jednání celostátního výboru bude tisková konference a tam se média dozví, co bude následovat a jaké bude řešení," řekl Výborný. "Tu věc samozřejmě zvažuju z logických důvodů velmi intenzivně," dodal.

Poslanec Výborný se stal předsedou lidovců letos v březnu a po více než osmi letech nahradil ve funkci Pavla Bělobrádka. Byl zvolen zhruba dvěma třetinami delegátů. Na úterní zasedání celostátního výboru se má dostavit jeho zhruba třicet členů, podle mluvčí KDU-ČSL Denisy Morgensteinové není jasné, kterou z variant vyberou.

Mluví se o možnosti přesunutí části kompetencí mezi jiné členy předsednictva nebo o svolání mimořádného sjezdu. V úvahu připadá oznámení odstoupení Výborného k určitému datu.

Výborný byl v roce 2012 zvolen zastupitelem Pardubického kraje. Z funkce odstoupil, protože se krátce poté stal ředitelem pardubického gymnázia Mozartova a ze zákona nemohl být zastupitelem a ředitelem zároveň. Ředitelem gymnázia byl do konce března 2018. Jeho otcem je bývalý místopředseda lidovců (v letech 2001 až 2003), ministr obrany a někdejší soudce Ústavního soudu a nyní Nejvyššího správního soudu (NSS) Miloslav Výborný. Letos v říjnu oznámil, že na funkci soudce NSS rezignuje k 31. prosinci.

Související

Protest zemědělců v Praze

Zemědělci vysypali hnůj před úřad vlády. Policii došla trpělivost

Dnes brzy ráno dorazili zemědělci s traktory do Prahy, kdy jízdou kolem Letné a následnou demonstrací před Strakovou akademií chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s tím, že vláda jejich problémy nepovažuje za prioritu. Policisté ale museli zasahovat před úřadem vlády, kde jeden ze zemědělců vysypal hnůj na vozovku a tramvajové koleje. Následně vyhlásili nulovou toleranci vůči protestujícím a kontrolují je za všechny přestupky.
Na traktorech se objevily nejrůznější slogany. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Praha pod náporem zemědělců. Traktory na magistrále, Výborný v jámě lvové

Do Prahy dnes přijela vozidla, na které obyvatelé nejsou v ulicích hlavního města zvyklí. Kolaps v dopravě však kvůli traktorům nenastal, ačkoliv parkovaly například na magistrále. Zemědělci protestovali před budovou příslušného ministerstva a odpoledne také na Malostranském náměstí, kde musela zasahovat policie. Část účastníků se od akce v jejím průběhu distancovala. 

Více souvisejících

Marek Výborný (KDU-ČSL) KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy