Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

V bytě ústecké „dočaskářky“ našli 16 mrtvých koček. Těla byla i v mrazáku!

Autor: Jana Ulrichová, Michal I. Volf - 
18. listopadu 2019
14:02

Otřesný případ týrání zvířat vyšetřují policisté v ústeckém Krásném Březně. V jednom z tamních bytů našli 16 mrtvých a 22 živých koček. Monika M. (40) tam údajně tímto šokujícím způsobem provozovala dočasnou péči pro zdejší spolek, který se stará o opuštěné kočky.

Policisté do bytu vtrhli v neděli odpoledne spolu s pracovníky Krajské veterinární správy. Podnět dostali od místních lidí. „Ve chvíli, kdy byt otevřeli, se jim naskytl otřesný pohled,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Zvířata žila a umírala v neskutečném nepořádku a špíně, uprostřed vlastních výkalů. Podle některých svědectví byla těla i mrazáku vedle zmrzliny. „Policisté místo ohledali a zadokumentovali. Živé kočky byly na základě požadavku veterinární správy odvezeny do místního útulku. U uhynulých bude vypracován znalecký posudek pro zjištění příčiny úmrtí,“ dodala policejní mluvčí.

To, že Monika N. provozovala v bytě dočasnou péči, potvrdil předseda spolku Felisicat Ústí nad Labem Luboš Čapek. „Monika s námi spolupracovala, byla naší členkou. Vůbec jsme netušili, co se u ní v bytě dělo. Patřila k těm členům, co opravdu pomáhali zvířatům, jak se dalo. Co se stalo, že se jí to vymklo z rukou, nevím," řekl. Dodal, že se samozřejmě snaží kontrolovat ta místa, kde jsou zvířata umístěna, tady prý ale nebyla jediná indície k tomu, že by mělo být něco špatně.

V minulosti prý u ní prováděli kontrolu a vše bylo v pořádku.  „Do bytu nás zavolala městská policie, kterou přivolala jedna ze sousedek. Když jsme zjistili, že jsou tam mrtvé kočky, sami jsme zavolali státní policii.  Jde o selhání jednoho člověka. Chceme teď zpřísnit jednotlivé kontroly,“ uvedl. 

Takhle vypadal byt, kde policie našla 16 mrtvých koček. Takhle vypadal byt, kde policie našla 16 mrtvých koček. | Jaroslava Chvojková ml.

Podle jedné ze sousedek Monika v bytě bydlela. „Asi před měsíce si ale našla nového přítele a od té doby jsem jí tady nevídala. Vždycky tu mívala kočky, starala se o ně, pouštěla je na zahradu za domem, krmila je. Poslední dobou tu byl ale cítit hrozný zápach. Nenapadlo mě ale, že by to mohlo být z výkalů a mrtvých koček,“ řekla.

Případem se zabývá Krajská veterinární správa i policisté. „Jde o rozsáhlý případ. Budeme vypracovávat odborný posudek,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy Petr Pilous. Policisté případ vyšetřují pro podezření z týrání zvířat. Monice N., pokud bude uznána vinou, hrozí až 5 let vězení.

hejroman@seznam.cz ( 22. listopadu 2019 23:03 )

Proč Blesk v tom článku tak strašně lže???
Já jsem byla na místě a volala policii JÁ !!!!Proc píšete takový *** plný lží???

jelenovi ( 20. listopadu 2019 22:14 )

Kocky se mozna poziraly navzajem, priserny

blackcatmilly ( 19. listopadu 2019 09:35 )

Doufám, že tu svini zavřou až zčerná a nedostane zase jen podmínku!

AliAlice ( 18. listopadu 2019 19:44 )

Tak to je bez komentáře !!

Altingerka ( 18. listopadu 2019 17:47 )

Od kdy se nazývají zvířecí zdechliny mrtvýma tělama?😐

Zobrazit celou diskusi