Minář: Jde nám o pravidla hry, aby se pískaly fauly, auty a ofsajdy. A Babiš je podle nás v ofsajdu

Pokud premiér Andrej Babiš (ANO) do konce roku nerezignuje, spolek Milion chvilek pro demokracii 7. ledna zveřejní termíny dalších protestů. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to řekl jeho šéf Mikuláš Minář. Znovu zopakoval, že z jeho občanské iniciativy nebude politická strana, protože chce být nadstranická. „Jde nám o pravidla hry,“ vysvětlil.

Praha (Aktualizováno: 21:27 18. 11. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minář představil také pozitivní plán spolku do budoucna.

Minář představil také pozitivní plán spolku do budoucna. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Na Letné jste zveřejnili tři ultimáta směřovaná premiérovi. To první ultimátum, které opakujete už v podstatě od počátku vašich demonstrací, míří k požadavku odvolání ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Proč ještě teď? V červnu jste to odůvodňovali tím, že může ovlivňovat průběh vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. V tuto chvíli je vyšetřování kauzy Čapí hnízdo zastaveno, premiér už není trestně stíhán, tak proč?
Právě. Tady přece došlo k tomu, že 17. dubna policie navrhla obžalovat premiéra, o den později vyměnil ministra spravedlnosti za paní Benešovou, která už dva roky dávala najevo, že je na straně pana premiéra. Paní Benešová nejprve řekla, že nechystá žádné zemětřesení v justici, načež ale přišla s novelou zákona o státním zastupitelství, která samozřejmě začíná vytvářet tlak na celou soustavu státního zastupitelství a dokonce, tak jak je v současné podobě, by měla zvýšit vliv politiků na státní zastupitelství, konkrétně posílit vliv politiků na výběr nejvyššího státního zástupce. A do toho jsme se na začátku září dozvěděli, že kauza Čapí hnízdo byla velmi překvapivě zastavena a státní zástupce změnil názor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhvor Marie Bastlové v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu s Mikulášem Minářem ze spolku Milion chvilek pro demokracii

A to všechno prostě nahrává tomu, že lidi ztrácí důvěru ve spravedlnost a že se ukazuje, že střet zájmů pana premiéra, který do té doby zejména spočíval v tom, že jako politik zároveň má a dělá byznys se státem a má média, se rozšířil o nějaký čtvrtý pilíř a to je ten, že jako v tu dobu trestně stíhaná osoba má zároveň takto vliv i na justici. To bylo pro nás tehdy nepřijatelné, a protože to trvá, tak dál trvá i ten požadavek.

Sto třicet tisíc lidí podepsalo novou výzvu Milionu chvilek. Spolek posunul vysněnou hranici

Číst článek

Marie Benešová je tedy podle vás osoba, která zvyšuje nedůvěru v českou justici?
Určitě. Ale samozřejmě primární důvod je ten, že je to osoba dosazená panem premiérem a která stojí na jeho straně a dává to stále najevo. Protože...

To bychom ale v podstatě mohli říct o jakémkoli ministrovi za hnutí ANO. Je to logické, je to jejich resort.
To je pravda.

Proti panu Kněžínkovi se podobné protesty neozývaly, který byl v resortu předtím.
To je pravda, protože jednal víceméně skutečně jako odborník, profesionál. Dělal si svou legislativní práci a neměl žádná silná politická vyjádření, že by se stavěl na stranu pana Babiše, nepřicházel s žádnou zásadní reformou. Takže to nám vadí. A na tom se nic nezměnilo, proto dál máme ten požadavek.

‚Nešlo o čistou hru‘

Když se zastavím ještě u kauzy Čapí hnízdo, což byl skutečně velmi silný moment na vašich demonstracích, bylo to velmi často zmiňováno z pódií, z jednotlivých proslovů, tak trestní stíhání je v tuto chvíli zastaveno, celý spis má na stole nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který by měl do měsíce rozhodnout o tom, jestli rozhodnutí ještě nějakým způsobem nezmění. Pokud ho nezmění a to trestní stíhání bude zastaveno, skutečně využijeme všechny možnosti, které jsou, akceptujete to, smíříte se s tím nebo se na to pořád budete odvolávat na demonstracích?
Ne. Když to státní zástupce zastavil, tak jsme řekli: „Přátelé, není samozřejmě možné v žádném případě demonstrovat za změnu verdiktu, to neexistuje. Pokud teda nemáme přímý důkaz, že by došlo přímo k ovlivnění a nějakému rozhodnutí, zastavte to.“ Ale co můžeme, je kritizovat odůvodnění rozhodnutí, protože vzbuzovalo celou řadu pochybností.

Co požadují organizátoři protestu na Letné? Babišovu rezignaci, spolupráci politiků i zdravou krajinu

Číst článek

A dovedu si představit i to, že to pan nejvyšší státní zástupce zastaví, ale kdyby to udělal, tak podívejte se, co jsme se dozvěděli z toho zastavení? Dozvěděli jsme se, že v žádném případě tady nešlo o nějakou čistou hru. Dokonce sám státní zástupce, který to zastavil, v podstatě konstatoval, že to, jak byla získána dotace, byla čistá účelovka, že to bylo ze strany pana Babiše účelové jednání, dovysvětlil bych to, účelové jednání. To byla první věc. A dokonce jsme se dozvěděli, že Čapí hnízdo bylo propojené s Agrofertem. Takže to všecko státní zástupce potvrdil. A na druhou stranu ale i přesto, že to potvrdil, řekl: „Nepošlu to před soud, protože to lze hodnotit nejenom jako trestný čin, ale možná, že to tak nebylo.“ Nejsem právník, hádat se s ním nebudu, to ať se hádají právníci.

Navíc nikdo z nás nezná ten spis, který má tisíce stran.
Přesně tak. Neznám spis. Takže právník nejsem. Chápu, že asi možná právníci dokážou najít důvody, proč to nebyl trestný čin. Ale zároveň to ani není tak, že by pan státní zástupce řekl, pan Babiš je v tom naprosto nevinně. Jednal účelově a pohyboval se někde na hraně zákona.

Pohled na transparenty protestujících, kteří se na Letné sešli. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pokud Pavel Zeman rozhodně, bude to pro vás moment, abyste stáhli požadavek na rezignaci nebo odvolání ministryně spravedlnosti Marie Benešové? Přece jenom už ta kauza nebude v rukou justice.
Ale tak to v žádném případě není, protože přece kauza Čapí hnízdo není vůbec ten kardinální důvod, proč žádáme...

OBRAZEM: Statisíce lidí se znovu sešly v Praze na Letné. Podívejte se, jak demonstrace probíhala

Číst článek

Promiňte, když jsem poslouchala vaše demonstrace od dubna, kdy se scházíte na českých náměstích, tak v projevech to tak znělo, že jste skutečně na Marii Benešovou poukazovali proto, že Andreje Babiše se týká trestní kauza, která spadá pod resort justice. Pokud toto pomine, tak mě zajímá, jaký je tedy další důvod, jestli tamto bylo...
Pokud toto pomine, tak zaprvé tady pořád bude pachuť toho, že byla za takových nejasných okolností po výměně ministra spravedlnosti kauza vůbec zastavena. A zadruhé trvá ten problém, který jsem nastínil: paní Benešová se tady snaží měnit celý zákon o státním zastupitelství a konkrétně chce, aby tři z pěti členů komise, která bude vybírat nejvyššího státního zástupce, přímo nebo nepřímo vybírala ona sama, ministryně spravedlnosti. Tím pádem to bude premiér a jeho ministryně, kdo bude mít přímý vliv na to, kdo se stane nejvyšším státním zástupcem. A to je přece úplně nepřijatelný vliv na justici.

Rozumím, ale napadá mě, že o novele zákona o státním zastupitelství se bavíme v české politice možná deset let a některé změny byly pro státní zástupce akceptovatelnější, jiné naopak. Asi tato situace úplná výjimka není.
Znovu říkám, bylo by to v pořádku, kdyby to navrhoval někdo, kdo není navázaný na člověka, který byl trestně stíhaný, možná ještě bude, navíc těch podezření… Není to jenom dotační podvod, teď se zase vyšetřují daňové úniky na Čapím hnízdě. Může toho být víc. Tenhle člověk by neměl mít možnost jakkoliv přes svého ministra spravedlnosti a přes změny zákonů vyvíjet tlak na justiční soustavu. To pak zakládá odůvodněný dojem, že se neměří všem stejně a že někdo si dokáže svoje problémy ošéfovat i tímhle způsobem.

‚Legrácka ze strany Babiše‘

Řekl byste, že je chyba sociálních demokratů, že v koaliční vládě nechali hnutí ANO resort spravedlnosti?
Pokud vím, tak vyjednávali a šlo o to, kdo dostane ministerstvo vnitra nebo ministerstvo spravedlnosti. A podrželi si ministerstvo vnitra. Možná je to nakonec lepší, protože kdyby ministerstvo vnitra nakonec dostalo hnutí ANO, tak to možná ani nedošlo v takové podobě ke státnímu zástupci a možná by došlo k nějakým tlakům už na policejní úrovni. Takže to nedovedu říct. Neřekl bych, že to je chyba, ale je to každopádně problém. V tom je ten střet zájmů. Řekl bych, že principiálně tolik nevadí, že třeba možná pan Babiš „zašmelil“ 50 míčů, možná jo, možná ne, o tom se můžeme bavit. Ale to, co je skutečně problém, je přímo ten střet zájmů. To, že člověk, který je v pozici, kdy má možná jít před soud, tak má vliv na justici a spravedlnost. To je problém, protože pak to narušuje důvěru občanů ve spravedlnost a právní stát.

OBRAZEM: Největší demonstrace od listopadu 1989? Letnou zaplnil protest za nezávislost justice

Číst článek

Rovnou navážu na střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Ve svém dalším požadavku jste řekl, že chcete, aby se premiér zbavil veškerého vlivu nebo definitivně své skupiny Agrofert, skupiny, která je v tuto chvíli ve svěřeneckých fondech, a také médií, která pod Agrofert spadají. Jak to má udělat? Jak si to představujete? Je tou jedinou cestou prodej?
Podívejte se, tak jasně jsme mu dali na výběr: „Pane premiére, prostě si vyberte. Buďto budete dělat byznys a ovlivňovat média, anebo budete dělat politiku. Ale neměl byste dělat obojí, protože není fér, když člověk, který má politickou moc, spolurozhoduje o státních dotacích, státních zakázkách, nastavuje všechny parametry a vaše firmy v tuhle chvíli obchodují se státem.“ To je první věc. A zároveň není fér, když vlastní skoro třetinu mediálního trhu, přičemž média by samozřejmě měla velmi kriticky kontrolovat politiky a ne o nich třeba mlčet nebo tendenčně informovat. Takže to nám vadí, buď jedno, nebo druhé.

Demonstrace Letná 16.11.2019 | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

A když vám namítnu, že ale premiér v podstatě dělá to, co po něm požadují české zákony?
Podívejte se, to je ze strany pana Babiše taková skoro legrácka. Pořád mluví o svých svěřenských fondech a jak ty firmy nevlastní. Teda jeden týden říká, že je nevlastní, druhý týden se prořekne a řekne: „Moje firmy tohle, moje firmy támhleto.“ Jak to je reálně? Zaprvé máme tady předběžný audit Evropské komise, který říká...

Ale předběžný.
Předběžný a v prosinci bude asi finální, tak uvidíme.

Musíme zůstat v pohotovosti, řekl Minář zaplněné Letné. Na listopad ohlásil další demonstraci

Číst článek

Mimochodem bude pro vás směrodatné, co Evropská komise řekne?
Samozřejmě.

Budete to, řekněme, respektovat? Co když řeknou, že není ve střetu zájmů? Stáhnete ten požadavek?
Kdyby Evropské komise došla k zásadním rozhodnutím, že v žádném případě není ve střetu zájmů, tak to určitě budeme muset nějak reflektovat. Každopádně v tuhle chvíli je tady předběžný audit komise, že pan Babiš je ve střetu zájmů. Na Slovensku v rejstříku koncových majitelů firem figuruje pan Babiš jako vlastník Agrofertu. Ať mi nikdo neříká, že Češi věří tomu, že pan Babiš na svoje firmy vliv nemá, když v dozorčí radě těch fondů sedí jeho vlastní manželka a jeho nejbližší přátelé.

Odpovídá to ale požadavkům českých zákonů a říkáte, že si počkáte na audit Evropské unie a to pro vás bude vodítko nebo směrodatné nebo...
Bude to určitě pro nás vodítko, ale znova říkám: rozhodně nenaplňuje záměr zákona, aby neměl vysoce postavený politik na svoje firmy vliv.

Audit Evropské unie

A teď to podstatné. Řekli jste, že když Andrej Babiš nesplní první a druhý požadavek, o kterých jsme v tuto chvíli mluvili, tak má rezignovat. Má rezignovat do konce letošního roku. Věříte třeba čtvrt procentem tomu, že by to Andrej Babiš udělal? Protože je to velmi nepravděpodobná varianta.
Možná, že se to nestane, ale jsem zase dalek toho… Všichni říkají: „To se nemůže stát, neudělá to.“ Podívejte se, věci se strašně rychle mění. Jako nikdo z nás neví, co se může stát, jaký problémy můžou přijít. Pokud by třeba audit Evropské komise byl vážná věc a hrozilo to, že přijde o dotace. Dokážu si představit leccos a neříkám, že to, co budeme dělat dál, je nějak podmíněné tím, jestli nás poslechne nebo ne. Řekli jsme to jasně: „Pane Babiši, porušujete nějaká pravidla, ať to jste vy, nebo kterýkoliv jiný politik. Jakmile je někdo v takovém střetu zájmů, měl by rezignovat. Myslíme to vážně a budeme na tom trvat, ať už rezignujete nebo ne. Když nerezignujete vy, tak to neznamená, že rezignujeme my. My budeme protestovat dál.“

Nákladní auta a obrazovky. Na Letné vrcholí přípravy na demonstraci, pódium stojí čelem k Pražskému hradu

Číst článek

Přečtu vám premiérova slova v pondělním rozhovoru pro iDnes, kde právě na vaše požadavky premiér reaguje. Říká: „A proč bych měl rezignovat? Nerozumím tomu. Kdybych rezignoval, padá celá vláda. Co by se stalo potom? Pan prezident by musel jmenovat nového premiéra. A koho? To zase rozhodne pan Minář na Letné nebo co? Nechápu to. Vždyť máme svobodné volby.“ Když bych vás poprosila o reakci na slova premiéra, není to přece jenom o tom, že svobodné volby proběhly, Andrej Babiš získal velmi jasnou většinu a podle průzkumů předvolebních preferencí tu většinu pořád má.
Pozor, ne Andrej Babiš, ale hnutí ANO. Ano, přesně tak, hnutí ANO vyhrálo volby, to naprosto respektujeme. Nemyslíme si, že by ulice měla rozhodovat, která strana bude vládnout, to ukázaly volby. Ať hnutí ANO vládne. Jenom říkáme, ať je premiérem někdo, kdokoli z hnutí ANO, kdo prostě nemá tak obrovské problémy a nemá tak velký střet zájmů. Takže odpověď panu Babišovi je jednoduchá: „Ano, pane Babiši, rezignujte a ať vznikne nová vláda, klidně na stejném půdorysu, dominantní slovo tam zase bude mít hnutí ANO a neříkejte mi, že ve vaší straně, kde je 78 poslanců a nevím kolik dalších členů, se nenajde vůbec nikdo schopný vést vládu.“ Jestli to tak není, tak je to teda trošku tristní stav.

Mináře jsme nevyhodili, vyvrací fakulta informace o šéfovi Milionu chvilek. Doufá, že se do školy vrátí

Číst článek

Mimochodem a nakolik tohle myslíte do důsledku? Protože mě napadá řada lidí v hnutí ANO - někteří určitě i schopní na to vést stranu -, kteří ale třeba prošli Agrofertem. Byl by to pro vás problém? Abychom nebyli tam, kde jsme v tuto chvíli.
Jasně. Podívejte se, myslím si, že každý by byl lepší než pan Babiš. Jediný větší problém bych měl s panem Faltýnkem, který zároveň taky byl a je vyšetřován kvůli celé řadě možných ovlivňování zakázek v Brně, má prsty ve všech možných dozorčích radách a evidentně je zvyklý na takový lobbistický způsob fungování politiky, domlouvání handlů. Tak tam bych se bál, že bychom si s tím střetem zájmů úplně nepomohli. Na druhou stranu nevlastní Agrofert, on média nevlastní, takže bylo by to sice z bláta do louže, ale ta louže by byla mělčí, abych tak řekl. Ale jinak opravdu nechci říkat, kdo to má být. To už je věc prezidenta, premiéra Babiše, kdo bude náhradník, to je jejich věc, ať si někoho najdou, ale neměl by to být člověk, který je v tak obrovským střetu zájmů.

Demonstrace Letná 16.11.2019 | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nereálné požadavky?

Když poslouchám vaše požadavky, které máte na premiéra a na vládu, tak jako někomu, kdo sleduje politiku víc než deset let, mi skutečně přijdou velmi ambiciózní ve smyslu tom, že jsou v podstatě nereálné a nenaplnitelné. Nemělo smysl si formulovat něco, čeho je možné dosáhnout?
Co je na tom nereálného?

Kdo jsou lidé, kteří dostali na náměstí tisíce demonstrantů? Analytička o spolku Milion chvilek

Číst článek

V podstatě všechno.
A proč? Jako proč? Vždyť tady je nějaké principiální pravidlo, které je správné. Na tom se asi shodneme. Střet zájmů není dobrá věc pro politiku, destruuje celý systém a politici v něm být nemají. To je první věc. Co je nereálného na tom, že prostě premiér odstoupí? Co je nereálného na tom, že se zbaví...

Premiér Andrej Babiš řekl, že nikdy neodstoupí, takže mi to přijde hodně nereálné.
Dobře, ale v tom případě to jenom vypovídá o deformaci systému a o tom, v jak hluboké krizi demokracie jsme. Ne o tom, že naše požadavky jsou špatné, přece nemůžeme slevovat z těch úplně basic principiálních požadavků. Dneska jsem četl, že v Německu shrnuli naše požadavky, že chceme úplný samozřejmosti. Prostě oni řekli...

Premiér Andrej Babiš řekl, že by vaši poslední výzvu také podepsal, že by s tím neměl problém.
Dokonce. Asi by nepodepsal to, že má rezignovat, ale řekl, že by podepsal naši výzvu. Tak na to bych mu rád vzkázal: „Pane Babiši, to je úžasné. Nemám s tím žádný problém, pokud nejdřív ukážete, že skutečně dodržujete ty body. Takže bych vás poprosil, abyste v souladu s body výzvy přestal lhát, přestal křivě přísahat, omluvil se za své předchozí lži, vyřešil si svůj střet zájmů, prodal Agrofert, potom abyste začal respektovat demokratická pravidla a instituce a abyste přestal plundrovat českou krajinu a přestal podporovat velkozemědělce a velkofarmy na úkor malých zemědělců. Protože tam máme i bod o zdravé krajině. Až tohle splníte, tak ji můžete podepsat.“

‚Nemá to cenu.‘ Premiér Babiš odmítl Hamáčkovu výzvu k setkání s demonstranty

Číst článek

Takhle to zní, že Andrej Babiš asi vaši výzvu hned tak nepodepíše.
Možná, že ji nepodepíše, ale to se na mě nezlobte, to je hrozně hezký, že pan Babiš tohle říká. Na mě to ale působí, jak kdyby třeba za minulého režimu nějaký estébák prohlašoval, že by hrozně rád podepsal Chartu 77 nebo Několik vět. Tak proč ne?

Sice věříte tomu, že vaše požadavky nejsou nereálné, nicméně Andrej Babiš řekl, že žádný z těch vašich požadavků nesplní. Už teď to poměrně kategoricky prohlásil. Co bude dál, pane Mináři?
Pokud skutečně nerezignuje do toho konce roku, tak jsme slíbili, že 7. ledna ohlásíme termín a způsob dalších protestů. Bude to zkrátka pro nás tak, že pořád trvají nepřijatelné skutečnosti, kvůli kterým žádáme demisi a tím pádem musíme dál trvat na tom, že demise je na místě. A oznámíme, jak říkám, termín a způsob dalších protestů. Ale budeme dál říkat...

Demonstrace Letná 16.11.2019 | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Takže další protesty a další ultimátum, dokdy má vyřešit vaše požadavky?
Neříkám ultimátum, to už je. Asi nebudeme říkat znova do kdy, ale jestli ho nedodrží, tak budeme dál jenom říkat: „Tohle není v pořádku, nesmíříme se s tím.“ A samozřejmě se budeme snažit, aby se o těch argumentech a skutečnostech dozvěděla co nejširší část společnosti, protože v tuhle chvíli na demonstrace chodí relativně hodně lidí, hodně lidí to i sleduje a pokud se z toho stane velké téma jak v médiích, tak mezi lidmi, když o tom hovoří se svými blízkými a s lidmi okolo sebe v práci, tak pan Babiš se může kasat, jak chce, že mu to nevadí a že si z toho nic nedělá, ale ono ho to může reálně poškozovat.

Pravidla hry

Pořád platí to, že si nechcete založit politickou stranu?
Ano. To platí.

Minář z Milionu chvilek odmítl, že by posílal Babišovi ‚polovýhružné‘ SMS. Na duelu trvá

Číst článek

A proč?
Řekli jsme to několikrát velmi jasně. Základně proto, že naše role je bránit pravidla, demokratická pravidla, aby je politici nepřekračovali. Řekli jsme, že jsou tady čtyři červené čáry, které si myslíme, že by politici neměli překračovat. To znamená, neměl by se nikdo pokoušet politicky ovládnout justici nebo politicky ovládnout veřejnoprávní média, vrcholní představitelé by neměli být ve střetu zájmů a čtvrtý bod je, že nechceme, aby prezident zneužíval svou pravomoc a jen proto, že pan Babiš je jeho spojenec, mu třeba dal abolici, když by na to přišlo. Proč se teda nechceme stát politickou stranou? Protože tahle pravidla platí pro každého, pro vládu i opozici, pro premiéra i řadového občana a jsou tím pádem nadstranická. A my chceme bránit nadstranická pravidla. A abychom to mohli dělat co nejefektivněji, tak sami musíme být nadstraničtí. Tím, že jsme občanská iniciativa, tak jenom proto se nám daří na tu Letnou dostat lidi…

Jinými slovy nejde vám o nějaký konkrétní program, ale o pravidla hry a jejich respektování?
Přesně tak. Ano. To je hezky řečeno. Nám jde o pravidla hry. A když si to představíme jako hřiště, tak čáry vymezují pravidla a neříkáme, které straně fandíme nebo koho má kdo volit nebo co má která strana prosazovat...

Rezignací by Babiš dal najevo, že chápe veřejnost, říká Roll z Milionu chvilek

Číst článek

Na tom jsem se chtěla zeptat dál, protože jste některé konkrétní strany v sobotu na Letné zmínili. Zmínili jste většinu opozičních stran. Proč jste to takto zúžili? Protože už jste si vybrali...
Hned to vysvětlím. Ale ještě to dopovím. Skutečně nám nejde o obsah, ale jde nám o pravidla hry, aby se pískaly fauly, ofsajdy a auty. A pan Babiš je v tuhle chvíli pro nás v ofsajdu, tak by měl být postaven mimo hru.

A proč ty strany?
Protože zároveň je jasné, že hlídat pravidla je fajn, to je hrozně důležité a mělo by to vydržet, až tady budou další vlády. To se netýká jenom pana Babiše, ale všech, co tady budou po něm. A mimochodem jsem mladý člověk a je mi líto, že něco takového...

Komentátor Šídlo: Ať to napsal kdokoli, pronesl Babiš 17. listopadu nejlepší projev své politické kariéry

Číst článek

To o vás říká premiér i prezident.
Říkají to hanlivě a mně to nevadí, nestydím se za to. To, že někdo je mladý, neznamená, že je něco míň. Ale jenom chci říct, že mě mrzí, že silný občanský hlídací pes tu nebyl dřív, kdy se tady taky děly různý přešlapy a průšvihy a politici zneužívali svoji moc. Dám příklad...

Tuším, že na to odkazovalo i hnutí ANO při svém vzniku.
Přesně tak. Vetkli si to do štítu, že budou jiní a že tady tomu učiní přítrž a nakonec je to to samý v bledě modrém a ještě horší. Ale k té vaší otázce. Je jasný, že jedna věc je hlídat pravidla, to je nezbytné, ale to samo o sobě problém nevyřeší, protože nakonec sami říkáme, že to finální řešení musí být politické. Zkrátka nějaká politická strana musí dát alternativu a prostě to zlepšit politicky. To bezesporu. Taky jsme lidi vybídli, ať jdou do politických stran. A proto jsme vybídli politiky, ať dělají konkrétní věci. Řekli jsme, že chceme po nich tři věci: zaprvé ať se otevřou novým lidem, zadruhé ať přijdou s jasnou vizí, co chtějí v zemi zlepšit, a zatřetí ať vyřeší problém roztříštěnosti stran.

Marie Bastlová, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme