Výborný odstoupí z čela KDU-ČSL. Mimořádný sjezd bude na konci ledna

Výborný skončí v čele KDU-ČSL k mimořádnému sjezdu v lednu

Výborný skončí v čele KDU-ČSL k mimořádnému sjezdu v lednu Zdroj: ČTK/Vít Šimánek

Výborný skončí v čele KDU-ČSL k mimořádnému sjezdu v lednu
Výborný skončí v čele KDU-ČSL k mimořádnému sjezdu v lednu
Výborný skončí v čele KDU-ČSL k mimořádnému sjezdu v lednu
4
Fotogalerie

Necelý rok před krajskými a senátními volbami bude mít KDU-ČSL nového předsedu. Dosavadní předseda Marek Výborný se rozhodl na svůj post rezignovat z rodinných důvodů. 

Stranu povede do mimořádného volebního sjezdu, který se bude konat 25. ledna 2020. Výbornému zemřela na konci září náhle manželka, funkce se vzdává, aby se mohl starat o společné děti.

„Není to pro mě jednoduchá situace. Ale i nejlepší manažer by si vylámal zuby na úkolu být tátou tří malých dětí a předsedou parlamentní strany,“ řekl Výborný, podle kterého v posledních měsících převzali řadu jeho kompetencí ostatní členové předsednictva.

Poslanecké funkce se nicméně zatím nevzdává. „Pokud v řádu měsíců zjistím, že to nejde, tak rezignovat mohu kdykoli,“ dodal.

Zatím není jasné, kdo se bude ucházet o post předsedy lidovců. Nejčastěji se mluví o soupeřích Výborného z březnového sjezdu, poslancích Marianu Jurečkovi a Janu Bartoškovi. První místopředsedkyně strany a senátorka Šárka Jelínková také nechtěla mluvit o tom, zda se funkci bude ucházet. „Teprve nyní začínají běžet diskuze a úvahy a je předčasné o tom spekulovat,“ uvedla.

Členové strany rozhodnutí svého předsedy chápou. „Marka Výborného si obrovsky vážím jako předsedy, kamaráda i osobního přítele. Jeho rozhodnutí být po smrti jeho ženy Markéty více s dětmi si obrovsky vážím a pevně věřím, že se po čase do vedení KDU-ČSL vrátí," uvedl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Politolog Lukáš Valeš míní, že se nový lidovecký předseda bude muset se svou funkcí sžít velmi rychle. „Bude vržen do velmi složitých jednání o případných koalicích před i po volbách, které rozhodnou o budoucím směřování strany,“ řekl Valeš. Preference KDU-ČSL se pohybují podle průzkumů kolem pěti procent.