Pastrňák dvakrát skóroval při výhře Bostonu nad New Jersey. Trefili se i Nosek a Nečas

Útočník David Pastrňák potvrdil pozici nejlepšího střelce NHL dvěma góly, kterými pomohl Bostonu k úterní výhře 5:1 na ledě New Jersey a byl zvolen první hvězdou zápasu. Vítězství podpořil dvěma asistencemi David Krejčí. Carolina uspěla v Chicagu 4:2 i díky brance Martina Nečase a 30 zákrokům Petra Mrázka. Tomáš Nosek zlomil ve třetí třetině gólem nerozhodný stav 1:1 a nasměroval Vegas k výhře 4:2 nad Torontem.

New York (Aktualizováno: 11:17 20. 11. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejista Bostonu David Pastrňá slaví gól ve finále Stanley Cupu

Hokejista Bostonu David Pastrňá slaví gól ve finále Stanley Cupu | Foto: Jeff Curry-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Boston udeřil v 15. minutě dvakrát během čtrnácti sekund. U obou gólů si připsal druhou asistenci Krejčí, který nahradil v elitním útoku zraněného Patrice Bergerona.

Celý můj život nakonec přišel k tomuto okamžiku, říká Nedomanský o uvedení do Síně slávy

Číst článek

„Je vždy hezké, když dostanete šanci si zahrát s takovými hráči,“ řekl Krejčí ke spolupráci s Bradem Marchandem a Pastrňákem. Společně nasbírali sedm bodů (2+5). Patří k nejlepším hráčům na světě, hrozně mi to usnadňovali,“ doplnil český centr, který bodoval ve čtvrtém zápase za sebou (0+6).

Pastrňák pouze oprášil s Krejčím souhru ze začátku své kariéry. Hrál jsem s ním pár let a je mezi námi úžasná chemie. Bylo snadné se k němu zase vrátit. Vím, co od něho očekávat. Musím být celou dobu připravený na cokoliv, protože dokáže přihrát přesně na hokejku z neskutečných pozic,“ vyzdvihl Pastrňák.

Krejčí přihrál u úvodní trefy na modrou čáru Marchandovi, ten přenesl hru na levou stranu a Matt Grzelcyk se prosadil z bodu pro vhazování. Vzápětí Krejčí založil rychlý protiútok, ve kterém Marchand nabil Pastrňákovi. Havířovský rodák zvýšil na 2:0 střelou bez přípravy z levého kruhu.

New Jersey v závěru prostřední třetiny snížilo, ale ve 44. minutě využil Pastrňák bleskově přesilovou hru ranou zpoza pravého kruhu a připsal si 19. zásah sezony. Výhru pojistili obránce Grzelcyk druhým gólem v zápase a Connor Clifton.

Krejčí i Pastrňák shodně prohlásili, že se poučili z předchozího zápasu s Washingtonem, ve kterém vstoupili do třetí části také s vedením 2:1, ale prohráli na nájezdy. „O druhé přestávce jsme si připomínali, že musíme hrát správným způsobem, a to se povedlo. Celou třetinu jsme měli pod kontrolou a zvýšili jsme náskok,“ radoval se Pastrňák, který má na kontě 19 branek z 21 zápasů. Tabulku kanonýrů vede o tři trefy před Leonem Draisaitlem.

Kubalík jednou asistencí přispěl k výhře Chicaga nad Nashvillem, Calgary čeká na gól už 130 minut

Číst článek

„Mám ho (Pastrňáka) na očích od doby, co se stal profesionálem. Sledujete toho chlapce, který chodí šťastný na stadion a nedává velkou váhu jen střílení branek a tvorbě šancí, ale chce vyhrávat. Prohry nesnáší a jeho celkový růst je dán hlavně tím, že hokej miluje,“ řekl trenér Bostonu Bruce Cassidy. Vyzdvihl i atmosféru, jakou Pastrňák kolem sebe šíří. „Má vždy výbornou náladu. To v tréninku i zápasech také potřebujete,“ podotkl.

New Jersey v závěru prostřední třetiny snížilo, ale ve 44. minutě využil Pastrňák bleskově přesilovou hru ranou zpoza pravého kruhu a připsal si 19. zásah sezony. Výhru pojistili druhým gólem v zápase obránce Grzelcyk a Connor Clifton.

Mrázek vychytal Chicago

Nečas otevřel v 15. minutě skóre, když si v nájezdu dvou hráčů na gólmana vyměnil kotouč s Ninem Niederreiterem a zakončil akci do prázdné branky. Český útočník řekl, že do takové situace se v zápase dostal pravděpodobně poprvé od žáků. „Tohle nikdy netrénujete," podotkl Nečas. "Doufal jsem, že ho přihrávkami dostaneme do těžší pozice, a vyšlo to,“ potěšilo českého útočníka, který bodoval v listopadu v osmi z devíti zápasů (3+6).

V prostřední části zvýšili Andrej Svečnikov a Niederreiter. Mrázek, který vychytal i únik Dominika Kubalíka, držel nulu do 53. minuty. Poté během 70 sekund snížili Erik Gustafsson a Connor Murphy. Další šance český gólman kryl a vítězství zpečetil při hře bez brankáře Sebastian Aho.

„Myslím si, že jsme hráli velmi dobře ve středním pásmu. Jejich nejlepším hráčům, jakým je například Kane, nemůžete dát hodně prostoru, protože je pak nemožné je zastavit a vždy z toho něco vytvoří. Většinu zápasu se nám to dařilo. Poté dali dva rychlé góly, ale třetí už naštěstí ne. I díky Petrovi, který předvedl několik skvělých zákroků,“ řekl Nečas. Mrázek už v této sezoně Chicago jednou vynuloval.

Nosek přerušil sérii bez bodu

Nosek, jenž nebodoval v předchozích čtrnácti zápasech, odpověděl za 41 sekund na vyrovnávací branku Toronta. Český centr obral soupeře ve středním pásmu o puk a sólový únik zakončil precizním bekhendovým blafákem. O dvě minuty později zvýšil Mark Stone na 3:1. Na druhé straně ještě zápas zdramatizoval kontaktní trefou Zach Hyman, ale 450. vychytanou výhru Marca-Andreho Fleuryho zpečetil v závěru Cody Eakin.

„Měl jsem štěstí, že jsem hrál v dobrých týmech,“ řekl Fleury, který je sedmým gólmanem v historii NHL s tolika výhrami. O jubilejní vítězství se zasloužil 31 zásahy včetně efektního okamžiku, kdy se vrhl za stavu 3:2 po puku letícím do prázdné branky a ukryl ho v lapačce.

Radim Šimek zmírnil v závěru přihrávkou porážku San Jose s Edmontonem na konečných 2:5. „V minulém vzájemném utkání (výhra San Jose 6:3) jsme ubránili jejich první lajnu a McDavid s Draisaitlem nic neměli. Dnes to bylo naopak. Nedrželi jsme se našeho plánu, ztráceli jsme puky. Nejlepší taktikou, jak na ně, je hrát v jejich obranném pásmu, ale vůbec jsme se tam neudrželi,“ řekl útočník San Jose Tomáš Hertl.

Filip Hronek asistoval u dvou branek Detroitu při domácí prohře s Ottawou 3:4. Český obránce vstřelil za stavu 0:1 gól, ale trenérská výzva odhalila ofsajd Tylera Bertuzziho a rozhodčí branku odvolali. Radek Faksa pomohl přihrávkou k výhře Dallasu 6:1 nad Vancouverem. Český útočník se podílel na prvním gólu utkání a poprvé v NHL bodoval v sedmi zápasech za sebou (3+5).

Brankář David Rittich neodvrátil 23 zásahy prohru Calgary 2:3 s Coloradem. Ze střídačky vítězů sledoval zápas Pavel Francouz, jenž utrpěl před týdnem zranění po kolizi s Markem Scheifelem a doteď nebyl týmu k dispozici.

NHL:
Buffalo - Minnesota 1:4, Florida - Philadelphia 5:2, New Jersey - Boston 1:5, Pittsburgh - NY Islanders 4:5 v prodl., Columbus - Montreal 5:2, Detroit - Ottawa 3:4, Nashville - Winnipeg 1:2, Chicago - Carolina 2:4, Dallas - Vancouver 6:1, Calgary - Colorado 2:3, St. Louis - Tampa Bay 3:1, San Jose - Edmonton 2:5, Vegas - Toronto 4:2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme