Teroristický útok v Londýně má dvě oběti, informují britská média. Policie útočníka zastřelila

Páteční teroristický útok v Londýně na mostě London Bridge si vyžádal dvě oběti z řad veřejnosti. Oznámila to rozhlasová a televizní společnost BBC. Mrtev je rovněž útočník, kterého policie zastřelila. Dosud policie informovala o zabitém teroristovi a několika zraněných, z nichž někteří byli ve vážném stavu. Přesný počet zraněných zatím nebyl upřesněn.

Aktualizováno Londýn (Aktualizováno: 19:45 29. 11. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Incident policie dříve označila za útok nožem a oznámila jednoho zadrženého. Na tiskové konferenci poté zástupce policie Neil Basu potvrdil, že k činu přistupuje jako k teroristickému útoku. Nyní však policie podle něj nezná konkrétní indicie ohledně motivu. Basu rovněž potvrdil informaci, že útočník u sebe měl zařízení připomínající výbušninu, jednalo se však o atrapu. 

Přesný počet zraněných není znám, podle serveru The Guardian se jedná o tři lidi. Útočníka ještě před příchodem policie odzbrojilo několik kolemjdoucích. Policie také uvedla, že bude preventivně v Londýně i na jiných místech ve Velké Británii dohlížet na bezpečnost větší počet policistů než obvykle, budou nyní také vybaveni samopaly.

Britský premiér Boris Johnson již policii za zásah poděkoval. Johnson a před ním také londýnský starosta Sadiq Khan upozornili, že civilisté se rozhodli muže zastavit nehledě na to, že měl na těle vestu s výbušninami. Khan čin veřejnosti označil za úžasné hrdinství.

Incident se stal okolo 14.00 místního času (15.00 SEČ). Z výpovědi svědků vyplývá, že proti útočníkovi okamžitě zasáhli kolemjdoucí, ke kterým se následně přidali policisté. Jako hrdinu označují média i lidé na internetu muže, který útočníkovi vzal nůž a utekl s ním od místa, kde s útočníkem zápasili civilisté i policisté. Televize Sky News ocenila jeho odvahu, neboť riskoval vlastní život. Pochvala zní i na adresu ostatních kolemjdoucích, kteří se snažili útočníka přemoci.

,A pak ho jeden z policistů zastřelil.‘ Očití svědci popisují teroristický útok na London Bridge

Číst článek

BBC krátce po incidentu zveřejnila informaci svého reportéra, podle kterého několik mužů zaútočilo na jiného muže. Hlášena byla také střelba. Na fotografiích zveřejněných na twitteru je vidět nákladní vůz, který stojí napříč jízdními pruhy. Situace byla velmi nepřehledná.

Zneškodnění útočníka

Několik videí zveřejněných svědky události na sociální síti Twitter zachycuje moment, při kterém se policisté nejdříve snaží odzbrojit ležícího muže, s největší pravděpodobností útočníka s nožem. Po chvíli od něho odskočí a ozvou se dva výstřely. 

London Bridge přes Temži spojuje londýnské části City a Southwark. Most se v červnu 2017 stal dějištěm teroristického útoku, který si zde a také v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market vyžádal osm obětí, zahynuli také tři útočníci a dalších takřka padesát lidí utrpělo zranění.

nkr, jma, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme