Putin se chystá na tranzit moci, mladí Rusové na emigraci

V politické mluvě mají dnes Rusové slovo tranzit zafixované jako způsob, kterým bude chtít Vladimir Putin v roce 2024 zařídit, že zůstane vládcem země i poté, co mu podle ústavy vyprší poslední možný termín ve funkci hlavy státu.

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin

V září dosáhl počet mladých lidí ve věku mezi 18 a 24 lety, kteří by chtěli emigrovat, maximální hodnoty za dobu měření. Opustit Rusko chce 53 procent občanů této věkové skupiny. (ilustrační foto) | Foto: Sergei Ilnitsky | Zdroj: ČTK/AP

Šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov se netají tím, že má v Kremlu hodně insiderů, kteří mu, jak říká, sdělují informace u flašky whisky. Budu vycházet z Venediktova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý komentář Alexandra Mitrofanova

Nepochybuje, že Putin „tak či onak zůstane v čele země i po roce 2024, když mu to zdraví dovolí“. Dnes ale neexistuje Putinem schválený plán tranzitu. Jeho úřad připravuje několik variant, z nichž si Putin vybere. V 90 procentech těchto variant bude nutná změna ústavy.

Změna ústavy znamená, že v roce 2021 musí být zvolena Státní duma, která bude naprosto podřízena úřadu hlavy státu. Proto budou volby 2021 prvním krokem na cestě k tranzitu. Regionální volby letos a loni ale ukázaly, že to není pravděpodobné.

Průzkumy veřejného mínění včetně vlastních kremelských studií hlásí, že Jednotné Rusko může v roce 2021 získat maximálně 35 procent hlasů. Jenže Putin potřebuje v Dumě ústavní většinu. Tolik Alexej Venediktov.

K čemu je taková země

Mezitím vydala agentura Levada Centr jiný průzkum, z něhož vyplývá, že od roku 2014 rostou zaječí úmysly mezi ruskou mládeží. V září dosáhl počet mladých lidí ve věku mezi 18 a 24 lety, kteří by chtěli emigrovat, maximální hodnoty za dobu měření. Opustit Rusko chce 53 procent občanů této věkové skupiny.

Politolog Valerij Solověj, který rovněž pracuje s kremelskými insidery, na dotaz, jak vnímají tento trend na špici mocenské pyramidy, řekl: „Nemají z toho obavy. Jsou spokojeni. Vítají odjezd do zahraničí sociálně aktivní části obyvatelstva, protože jim zmizí ohrožení.“

Obsáhle se k tomu vyjádřil publicista Matvěj Ganapolskij, který se narodil na Ukrajině, léta byl mediální hvězdou v Rusku a před několika lety odjel zpět na Ukrajinu. Na Echu Moskvy řekl toto: „Putin bude na trůnu, než si ho zavolá pánbůh. Putin nezná a nenávidí internet, nuceně instaluje na iPhone ruský špionský software, takže iPhone nebude.

Státní moc nic nedává, jen zakazuje. Žádná šance na sociální vzestup v zemi není, protože kolem Putina jsou jeho omšelí kámoši, kteří kradou, což zřetelně ukazuje Navalnyj. Navalnyj je výrazný a zajímavý, ale ničí ho. Volby nejsou, každou novou partaj zakážou, a když půjdeš na ulici s plakátem, tak tě zatknou.

Když otevřeš dveře k rodičům do pokoje, v jejich televizi jsou pořád ty odporné ksichty, které řvou o ukrajinských banderovcích. Krym ukradli, na Donbase je válka, v Sýrii je válka, s vlastní mládeží je taky válka. Řekněte mi, k čemu je mladým taková země.“

Autor je komentátor Práva

Alexandr Mitrofanov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme