Šéf Pirátů Bartoš: Chceme, aby se audit zveřejnil a sešli se šéfové sněmovních stran bez ANO

Předseda Pirátů Ivan Bartoš chce, aby se kvůli auditu Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) sešli šéfové sněmovních stran bez ANO, ale včetně koaliční ČSSD. Bartoš to v pondělí uvedl na sociálních sítích. Podle Pirátů by měl být audit zveřejněn, projednat by ho měl kontrolní výbor sněmovny a jako zvláštní bod by se měl objevit i na programu pléna sněmovny.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 13:35 2. 12. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš | Foto: Dan Materna/MAFRA | Zdroj: Profimedia

Auditní zprávu zaslala Evropská komise do České republiky v pátek. Obsah dokumentu nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani jeho výsledky.

Dostálová: Audit ke střetu zájmů budeme rozporovat. Evropská komise: Nelze. Jde o finální stanovisko

Číst článek

V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, Evropská komise konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Premiér to v pondělí znovu odmítl a tvrdí, že zákon neporušil. Podle informací týdeníku Respekt zpráva premiérův střet zájmu potvrzuje.

Dostálová pro iROZHLAS.cz řekla, že ale nejde o finální verzi a Česko bude mít dva měsíce na odpověď a případné připomínky, stejnou myšlenku zopakoval v pondělí premiér Babiš pro Impuls.

Mluvčí Evropské komise v neděli pro Radiožurnál uvedl, že jde o finální zprávu. „Nejdříve musíme – v daném termínu – zaslat český překlad zprávy. Poté budou mít české úřady dva měsíce na to, aby zaslaly zprávu, jak plní obsažená doporučení,“ dodal.

Audit je konečný

Česko bude dál odmítat to, co už odmítlo, řekl Babiš. Udivilo ho, že audit odešel před výměnou komise

Číst článek

To mluvčí zopakoval a potvrdil i v pondělí, kdy audit firem okolo Agrofertu prohlásil za konečný. České úřady musí do dvou měsíců po doručení českého překladu Bruselu sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě. Vyvrátil tak tvrzení Ministerstva pro místní rozvoj a Babiše, podle kterých nejde o finální verzi a Česko může v uvedené lhůtě podávat připomínky.

„Vzhledem k tomu, že se okamžitě objevily snahy výsledky auditu ututlat a bagatelizovat, požádal jsem předsedy parlamentních stran vyjma ANO o společnou schůzku s cílem koordinace dalšího postupu,“ uvedl Bartoš. Společná schůzka stran by podle něj měla pomoci koordinovat jejich další postup.

Podle Bartoše je na místě, aby se schůzky zúčastnili i vládní sociální demokraté. "Navrhované kroky by v tuto chvíli měly vést k tlaku na ministerstvo, respektive vládu, na zveřejnění tohoto auditu v originální verzi, jeho překlad a postoupení výsledků auditu senátní komisi a zároveň svolání kontrolního výboru Sněmovny, včetně zařazení tohoto bodu na jednání skrze grémium," dodal. Sněmovní grémium se obvykle schází v úterý dopoledne.

Vzhledem k tomu, že se objevily snahy výsledky auditu EK ututlat, požádal jsem předsedy stran vyjma ANO o společnou schůzku. Je namístě, aby se zúčastnila také ČSSD. Chceme zveřejnění auditu, svolání kontrolního výboru sněmovny a zařazení tohoto bodu na jednání skrze grémium.

09:16 – 02. 12. 2019

49 780

Klíčová informace

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na twitteru uvedla, že v jasném střetu zájmů je i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). „Měla by si uvědomit, že jde o peníze daňových poplatníků. Její chování je ukázkovým střetem zájmů. Kdyby zpráva byla ve prospěch Andreje Babiše, je již na úřední desce,“ vyčítá ministryni prohlášení jejího úřadu, že audit nelze zveřejnit, není finální verzí a Ministerstvo pro místní rozvoj ho chce nadále rozporovat.

Předsedové ODS Petr Fiala i STAN Vít Rakušan potvrdili, že se schůzky organizované Piráty zúčastní. Rakušan napsal Dostálové dopis, ve kterém ji žádá o zveřejnění auditu podle zákona o jednacím řádu sněmovny. „Dle citovaného zákona mám jako poslanec oprávnění požadovat informace a vysvětlení potřebná pro výkon mé funkce,“ uvedl. Dodal, že je pro něj tato informace jako pro zákonodárce „naprosto klíčová“.

Dostálová: Audit ke střetu zájmů budeme rozporovat.

EK: Nelze. Jde o finální stanovisko

Arogance moci. Paní ministryně by si měla uvědomit, že jde o peníze daňových poplatníků! Její chování je ukázkovým střetem zájmů. Kdyby zpráva byla ve prospěch AB, je již na úřední desce.

08:56 – 02. 12. 2019

65 1143

Šéf KSČM Vojtěch Filip odkázal na návrh Pirátů ohledně jednání grémia sněmovny. „Už jsem odpověděl panu Bartošovi, že je možné se otázkou, kterou nastolil, na politickém grémiu zítra (v úterý) ráno zabývat,“ napsal Filip. SPD se bude podle předsedy hnutí Tomia Okamury novými informacemi zabývat na poslaneckém klubu, své stanovisko sdělí na tiskové konferenci, která po něm následuje. SPD je pro zveřejnění dokumentu, uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme