Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Nevěděl jsem, jestli na to ještě mám. Je to jeden z největších úspěchů kariéry, zářil Fourcade

Mohlo by se říct, že pro něj to je jen další obyčejná výhra. Martin Fourcade už jich v individuální kariéře Světového poháru má celkově 77. Přesto vítězství ve vytrvalostním závodě v Östersundu bylo pro francouzskou biatlonovou legendu výjimečné. Po trápení v minulém ročníku totiž ukázal, že jeho forma je zpět a on může znovu soupeřit o nejvyšší příčky.

Martin Fourcade
zdroj: ČTK/AP/ autor: Fredrik Sandberg

V cíli rozdával úsměvy na všechny strany, spokojeně odpovídal na rozhovory novinářů z celého světa, a když vystoupil při medailovém ceremoniálu ve švédském Östersundu na nejvyšší stupínek, pln euforie si poskočil. Ne, to není popis radosti premiérového vítězství ve Světovém poháru některého z nováčků, ale emoce zkušeného Martina Fourcada.

Ano, toho Martina Fourcada, který v seriálu společně se středečním triumfem ve vytrvalostním závodě na 20 kilometrů má už 77 vítězství a do jehož sbírky patří několik křišťálových glóbů či zlaté medaile z olympiády či mistrovství světa.

Čtvrteční vítězství ale pro legendárního Francouze mělo speciální punc. Punc, že Martin Fourcade je po trápení z minulé sezony, kdy se trápil a bojoval především sám se sebou, opět ve formě a jeho soupeři s králem posledních měsíců Johannesem Thingnesem Bö z Norska se znovu mohou třást před schopnostmi jednatřicetiletého závodníka.

Ten také po závodě přiznal, že výhra, na kterou čekal 353 dní od 15. prosince 2018, kdy ovládl stíhačku v rakouském Hochfielzenu, je jedním z největších úspěchů. "Je to jedna z největší výher v kariéře. Jsem strašně spokojený, že jsem zpět na nejvyšších příčkách, zpět ve žlutém dresu. Je to velká satisfakce to sdílet s mým týmem," hlásil v cíli.

"Jsem moc šťastný, že jsem zpět po tak náročné sezoně. Byl to téměř rok od mé poslední výhry a já vůbec nevěděl, jestli se na tuhle pozici ještě někdy vrátím. Bojoval jsem nejen proti vlastním pochybám. Tréninky byly stále obtížnější, protože všichni kolem mě se neuvěřitelně zlepšovali. V sezoně předváděli skvělé výkony a zůstala mezi námi mezera."

Fourcade se kvůli tomu zaměřil i na úpravu přípravy a extrémně se koncentroval, aby vstup do nového ročníku byl o něčem jiném, než loni, kdy nestačil běžecky ani střelecky a sezona pro něj skončila velkým zklamáním.

"Loni jsem se v přípravě snažil posunout své limity a už před startem ročníku jsem byl unavený. Tentokrát jsem se více zaměřil na celkové zotavení. Snažím se být chytřejší a opět se posunout ve svých výkonech. Jsem strašně spokojený, že to funguje a je to úleva," konstatoval spokojeně.

První vlaštovkou byl v Östersundu sprint, kde skončil pátý. To hlavní ale přišlo právě ve vytrvalostním závodě. Na trati nebyl nikdo běžecky rychlejší. Fourcade k tomu přidal dobrou a rychlou střelbu, během níž z dvaceti terčů minul jen jeden a i přes jednu trestnou minutu mohl v cíli slavit.

Pro Fourcada to byla už čtrnáctá výhra v nejdelší biatlonové disciplíně. Hned čtyři vybojoval právě v Östersundu, kde se mu dlouhodobě daří.

"Je zvláštní mít tolik výher v disciplíně, ve které nic není jisté. Stačí jediná chyba a všechno může být jinak. Je to závod, ve kterém se musíte dlouho soustředit. Je to náročné, ale zároveň to mám rád a jsem hrdý na to, že se mi tak daří. Stejně rád jsem za to, kolikrát jsem už vyhrál právě tady v Östersundu. Mám tady svoje vůbec nejlepší výsledky ve Světovém poháru. Tohle středisko mám opravdu rád," zhodnotil.

Fourcade si mohl výhru navíc užít i díky totální dominanci Francouzů, kteří obsadili hned první čtyři příčky a v první sedmičce jich bylo hned pět. Velezkušený biatlonista ale zároveň upozornil, že i po takovém triumfu musí zůstat v reprezentaci pokora.

"Ano, vypovídá to o naší síle hodně, ale nesmíme to brát jako samozřejmost. Víme, že to takhle nebude celou zimu a musíme se soustředit dál. To, že jsme se umístili na prvních čtyřech místech nedává žádné indicie k tomu, jak by mohla dopadnout sobotní štafeta," dodal.

Zdroj
ČT sport, Biathlon World, biatlonmag.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články