Audit o střetu zájmů: Babiš stále nepřímo ovládá Agrofert, určil účel i protektory svěřenských fondů

Premiér Andrej Babiš (ANO) porušuje evropský i český zákon o střetu zájmů. Nadále totiž ovládá holding Agrofert, který pobírá unijní dotace. Píše se to ve finální zprávě Evropské komise, kterou mají server iROZHLAS.cz a Radiožurnál k dispozici. Podle utajovaného dokumentu auditoři požadují kvůli problémovým projektům vrátit 285 milionů korun a hloubkovou prověrku eurofondů. Přinášíme klíčová zjištění bruselských kontrolorů.

Původní zpráva Praha (Aktualizováno: 15:09 5. 12. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Zejména z toho, že pan Babiš definoval účel svěřenských fondů (zejména ochranu jeho zájmů) a určil všechny protektory, které může také odvolat, lze usuzovat, že má přímý i nepřímý rozhodující vliv na svěřenské fondy,“ píše se v auditu na straně 22. Kontroloři tak došli k závěru, že Babiš skrze svěřenské fondy nadále ovládá skupinu Agrofert. 

V auditu jde o peníze evropských daňových poplatníků, řekl eurokomisař Johannes Hahn

Číst článek

Podle Evropské komise se mu nepodařilo zpřetrhat vazby na holding a je nadále koncovým příjemcem souvisejících výhod. Auditoři proto konstatovali, že český předseda vlády je ve střetu zájmů. Klíčové závěry auditního šetření, které zohledňují i připomínky českých úřadů, popsali na straně 68:

„Pan Babiš ovládá firmy z holdingu Agrofert.“

„Projekty přiřknuté skupině Agrofert po 9. únoru 2017 porušují paragraf 4c zákona o střetu zájmů zákona.“

„Pan Babiš byl v Česku aktivně zapojen do naplňování evropského rozpočtu.“

„Pan Babiš jako veřejný funkcionář porušoval paragraf 4 odstavec 1 zákona o střetu zájmů.“

„Během auditovaného období byl nestranný a objektivní výkon postů pana Babiše (coby premiéra, předsedy rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, ministra financí a vicepremiéra pro ekonomiku) kompromitován tím, že byl zapojen do rozhodnutí, které měly také dopad na skupinu Agrofert.“

Evropská komise došla k závěru, že Babiš porušil evropskou i českou legislativu o střetu zájmů, jelikož se současně angažoval v byznysu i české vládě. „A kontrolní systém efektivně nezajistil kontrolu včetně toho, že by zamezil střetu zájmů podle článku 32 bodu 3 finančního nařízení z roku 2012 a paragrafu 4 odstavce 1 českého zákona o střetu zájmů,“ stojí dále na straně 22.

Vrácení dotací

Kvůli porušení zákona o střetu zájmů a chybám v kontrolovaných dotacích Agrofert podle Evropské komise neoprávněně získal 285 milionů korun. Přehled problémových projektů auditoři sepsali na konci dokumentu. Jde o peníze z evropského programu pro regionální rozvoj a sociálního fondu, z nichž bylo z unijního rozpočtu proplaceno zatím jen 50 milionů korun. Zbytek šel z české státní kasy či byl zatím jen přislíben.

Mezi problémové projekty kontroloři zařadili třeba případ linky na výrobu toastového chleba Penam v Pekárně Zelená louka, která získala z evropských peněz dotaci ve výši 100 milionů korun. Ta byla zatím proplacena z českého rozpočtu – ministerstvo financí ji Bruselu nepředložilo kvůli auditnímu šetření.

Částka však nemusí být konečná. S ohledem na porušení českého zákona o střetu zájmů Evropská komise žádá české úřady, aby prověřily všechny dotace, které přikleply Agrofertu z operačního programu Životní prostředí a Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Pokud by tedy také české úřady přišly na další pochybení, holding by tak teoreticky mohl přijít i o další schválené dotace.

Babiš: Lžete

Tyto peníze by posléze český stát měl vymáhat od holdingu Agrofert. Koncern od začátku jakékoli pochybení odmítá. Zda peníze vrátí, nechtěl mluvčí skupiny Karel Hanzelka na přímý dotaz říct. „Audit k dispozici stále nemáme. Čekáme, až nám ho ministerstvo pro místní rozvoj poskytne. Další postup bude věcí právních analýz. Já v tuto chvíli opravdu nechci spekulovat, co bude dál,“ řekl pro iROZHLAS.cz.

První audit ke střetu zájmů

  • Do Česka první ze dvou auditních zpráv dorazila v pátek večer. Týká se čerpání dotací ze strukturálních fondů a fondu soudržnosti. Jde tedy o peníze, které přerozděluje především ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo práce a sociálních věcí.
  • Evropští auditoři během šetření, které u nás proběhlo zkraje roku, podrobně zkontrolovali systém rozdělování evropských dotací v Česku, všechny dotace získané společnostmi z holdingu Agrofert a fungování dvou svěřenských fondů, do kterých Andrej Babiš v únoru 2017 svůj koncern vložil. Brusel se věcí zabývá z podnětu organizace Transparency International.

Peníze z dotací, které již byly Agrofertu vyplaceny, Hanzelka předběžně vyčíslil na 155 milionů korun. „Pokud vezmeme v potaz všechny projekty, o kterých se píše v médiích, tak částka, která nám byla reálně proplacena na účty, je 155 milionů korun. Takže vyvracíme veškeré předchozí částky, jako je 451 nebo 285 milionů,“ dodal.

Premiér Babiš už dříve prohlásil, že Česko žádné peníze vracet nebude. Nesouhlasí s tím, že by byl ve střetu zájmů. To nyní v textové zprávě pro iROZHLAS.cz zopakoval: „Přestaňte šířit lži, žádné vracení dotací nenastane.“

Evropská komise auditovala zkraje roku na českých úřadech desítky projektů za celkem 1,3 miliardy korun, a to od roku 2007. Konkrétně: z celkem 98 projektů auditoři vybrali vzorek 36, z toho pak ještě 10 projektů zkoumali podrobněji.

Auditní zpráva v podstatě kopíruje původní zjištění, které dorazilo do Prahy na konci května. Evropská komise tehdy dospěla k tomu, že Babiš je ve střetu zájmů a Česko má vrátit dotace až za půl miliardy.

Nynější dokument, který přišel na ministerstvo pro místní rozvoj minulý pátek, se navíc velmi podrobně vyrovnává s připomínkami od českých úřadů. Brusel ale většinu z nich odmítl. Samotný audit má celkem 238 stran.

Kristýna Guryčová, Markéta Chaloupská, ako, tec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme