Děsivé video výbuchu domu v Prešově. Počet obětí stoupl na osm

Hasiči již prohledali všechna patra v bytovém domě ve východoslovenském Prešově zničeném pátečním výbuchem plynu a požárem. Předpokládají, že obětí neštěstí je osm, nalezli jich ale zatím jen sedm, uvedl mluvčí hasičů Peter Kovalík.

Podle předběžných informací exploze nastala kolem poledne mezi devátým a 12. patrem stavby a zřítilo se její vnitřní schodiště. Plameny následně zasáhly část domu od šestého podlaží výše, přičemž čtyři horní patra podle hasičů zcela vyhořela.

"Hasiči prohledali všechna patra a nenašli žádné další oběti výbuchu a následného požáru v Mukačevské ulici v Prešově. Podle informací od policejního sboru a informací, kterými disponujeme, se poslední nezvěstná osoba nachází ve 12. patře. I přes veškerou snahu hasiči nenašli nic," uvedl Kovalík s tím, že toto patro detonace a následný intenzivní požár zasáhly nejvíce. "Celkově tedy předpokládáme, že počet obětí na místě neštěstí je osm, potvrzených a nalezených je sedm," uvedl.

Hasiči budou podle něj i nadále pokračovat na místě v práci podle požadavků krizového štábu a policie.

"Pět mrtvých jsme našli včera (v pátek), šestou oběť dnes ráno. Nyní vyprošťujeme z trosek tělo sedmé oběti, zřejmě staršího muže. Ještě o jednom člověku nic nevíme. Nemusel být v tom bytě. Doufáme, že nikdo nebyl na návštěvě," uvedl k možným obětem již dříve ředitel prešovských hasičů Ján Goliáš.

Až dnes ráno hasiči zcela uhasili požár, který v domě propukl okolo pátečního poledne. "Zásah probíhal celou noc, lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu před půlnocí, před sedmou ráno ohlásil likvidaci požáru," uvedl Hasičský a záchranný sbor na sociální síti. Na místě zasahovalo téměř 90 profesionálních hasičů a 29 dobrovolných hasičů s téměř 40 kusy techniky.

Příčina neštěstí zatím není známá. Jedna z obyvatelek upozornila, že v domě byl cítit plyn. Hasiči mají podezření, že výbuch souvisel s předěláváním plynového potrubí. Z něho nejspíš unikal plyn, který se nahromadil v nejvyšších patrech domu.

Podle Goliáše se nyní příčinou výbuchu a požáru zabývá vyšetřovací tým. "Povím to natvrdo, s přestavbou celého bytového domu hasiči nesouhlasili. Nesouhlasili jsme se stavebními úpravami z roku 2017. Byly tam porušeny některé předpisy. To mohlo způsobit i pád schodiště, přes které jsme nemohli vnitřek evakuovat," prohlásil šéf prešovských hasičů.

Neštěstí vyvolalo vlnu solidarity mezi obyvateli. Lidé do veřejných sbírek přispěli jídlem, oděvy či jiným zbožím a také penězi. Postoj veřejnosti ocenila i prezidentka Zuzana Čaputová, která vložila do oficiální sbírky 5000 eur (127.500 korun). Na oficiálním transparentním účtu na pomoc obětem, který zřídilo město, bylo v pátek večer více než 50.000 eur.

Osud domu zůstává nejistý. Budovu podle Goliáše momentálně prohlížejí statici. Hasiči budou postupně rozebírat zbytky střechy a nejvyššího podlaží, které jsou zničené. "Potřebujeme shodit minimálně jedno poschodí, které ohrožuje ostatní bloky, a uvidíme, jak nízko budeme muset sestoupit," řekl krajský velitel.

V domě bylo podle města evidovaných 96 lidí, ale skutečný stav obyvatel je obtížné zjistit. Někteří lidé jsou tam totiž přihlášení, ale nebydlí tam, někteří tam naopak bydlí, ale evidovaní nemusí být. Celkem bylo i z okolních domů evakuováno asi 220 lidí.

Úřady v Prešově dnes odpoledne oznámily, že část obyvatel Mukačevské ulice se může začít vracet do svých domovů, uvedl list Korzár. Povolení platí pro všechny bytové domy, kromě domu číslo 9, který má narušenou statiku, a domu číslo 7, ve kterém v pátek nastal výbuch.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko výbuch domu v Prešově (6.12.2019)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 28 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy