O znovuvydání Babiše mohou žádat i jeho advokáti. ‚Nebylo by to logické,‘ myslí si exministryně Válková

O opětovné vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) k stíhání v kauze Čapí hnízdo by sněmovnu mohl požádat státní zástupce, případně Babišovi advokáti. Když se tak nestane, nebude věc mandátový a imunitní výbor patrně řešit, protože věc není po rozhodnutí nejvyššího žalobce Pavla Zemana, který ji v uplynulém týdnu vrátil k došetření, novým případem. Shodli se na tom v neděli tři poslanci v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

O opětovné vydání premiéra Babiše (ANO) by podle poslanců mohli požádat i jeho advokáti. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle Pavla Zemana si musí otázku, zda znovu žádat sněmovnu o Babišovo vydání, zodpovědět příslušný státní zástupce Jaroslav Šaroch. Členka mandátového a imunitního výboru a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) uvedla, že výbor by v případě Šarochovy žádosti musel prozkoumat odůvodnění a vycházet i z dosavadního průběhu řízení.

‚Velmi přátelsky jsme se dohodli.‘ Prezident nevidí důvod k udělení abolice Andreji Babišovi

Číst článek

„Je to totožný skutek, ale nechávám si otevřená dvířka,“ uvedla Válková. Podle dalšího z bývalých ministrů spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) by bylo opakování žádosti nadbytečné a hloupé. „Možná z nějaké opatrnosti tu žádost pošle, možné to samozřejmě je, ale považoval bych to za nadbytečné,“ míní poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Blažek zmínil i možnost, že by o znovuvydání premiéra požádali jeho advokáti, nepředpokládá to ale stejně jako Válková. Exministryně odkázala na skutečnost, že Babiš odmítl případnou abolici od prezidenta Miloše Zemana. Nebylo by pak podle ní logické, aby kauzu zastavovali jeho advokáti. „Rozhodl se (Babiš) deklarovat, jsem nevinný,“ řekla.

Předseda mandátového a imunitního výboru sněmovny Stanislav Grospič (KSČM) po Zemanově rozhodnutí konstatoval, že výbor v tomto volebním období již jednou rozhodl a následně i Poslanecká sněmovna.

Předčasné zastavení

O pokračování stíhání informoval Pavel Zeman ve středu. Kauza bude pokračovat pro premiéra a členku společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou. Zastavení stíhání členů Babišovy rodiny je naopak definitivní. Usnesení, kterým Městské státní zastupitelství v Praze v září pravomocně zastavilo stíhání Babiše a Mayerové, označil nejvyšší státní zástupce za nezákonné a předčasné. Našel v něm skutkové i právní chyby. Důkazní situace podle něj nyní neodůvodňuje ani zastavení stíhání, ani podání obžaloby.

Česko má opět stíhaného premiéra. Reportéři vysvětlují kauzu Čapí hnízdo a Babišův střet zájmů

Číst článek

Podstatou případu je to, že Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila.

Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů. Babiš dlouhodobě obvinění odmítá. Mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka uvedl, že věří tomu, že se nakonec prokáže, že se vše odehrálo podle zákona.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme