Babišův střet zájmů? Slepý svěřenský fond není řešením, tvrdí Transparency International

Převedení Agrofertu do slepého svěřenského fondu není pro premiéra Andreje Babiše (ANO) řešením, jak se při čerpání dotací vyhnout střetu zájmů. Novinářům to dnes řekli zástupci organizace Transparency International, podle nichž tato varianta nemá oporu v českém právním řádu. Smyslem slepého svěřeneckého typu fondu je to, že vkladatel nemá informace o tom, co s jeho majetkem děje.

Evropská komise minulý týden poslala do Prahy audit, z něhož vyplývá, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, neboť má nadále vliv na Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Babiš to odmítá a tvrdí, že převedením své firmy do svěřenského fondu splnil všechny zákonné podmínky. Podle EK musí ve lhůtě dvou měsíců po doručení českého překladu tuzemské úřady sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě.

Milí úředníci, myslete na svůj služební slib, sloužíte Česku. Ne dotačnímu byznysu premiéra, který je zrovna dočasně ve funkci.Začněte konat profesionálně a nestranně, začněte hájit veřejný zájem. @CRoPlus @Transparency_CZ https://t.co/p42wz4tOB8

— David Ondráčka (@David_Ondracka) December 9, 2019

O možnosti převedení Agrofertu do slepého svěřenského fondu dnes informovaly Hospodářské noviny. Podle nich by v jeho čele stál správce, který by byl na Babišovi skutečně nezávislý a premiér by jeho činnost nemohl nijak ovlivnit. V minulosti tento typ fondu během plnění veřejných funkcí využil například prezident USA Barack Obama nebo britská premiérka Theresa Mayová.

Smyslem takového fondu je to, že vkladatel nemá informace o tom, co s jeho majetkem děje. Podle právních expertů TI však tzv. blind trust nemá oporu v české legislativě. Vhodný je navíc pro "uskladnění" financí, které jsou bez vědomí vkladatele spravovány. To je ale podle TI s ohledem na strukturu Agrofertu vyloučeno.

"Babiš vždy bude vědět, že jeho firma podniká například v zemědělství, které ze své pozice může ovlivňovat. Kvůli velkému rozsahu činnosti Agrofertu se také musí dozvědět z médií, co se s jeho firmou děje. V orgánech svěřenského fondu má také svou manželku, nemůže tak být splněna podmínka neinformovanosti," uvedl analytik TI Milan Eibl.

Premiér se slepým fondem není schopen střetu zájmů zbavit také proto, že na konci působení v politice získá zpět svůj zhodnocený majetek. "Vůbec zde není ten prvek slepoty," řekl ČTK právník TI Petr Leyer

Podnět k EK kvůli podezření z premiérova střetu zájmů podala Transparency loni. Výsledek práce v podobě finální verze auditu byl zaslán českým úřadům před týdnem. Organizace se s premiérem také soudí o dobré jméno kvůli Babišovým opakovaným výrokům, v nichž TI označil za zkorumpovanou.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš transparency international Agrofert

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 14 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy