Belgie musí přijmout děti bojovníků IS. Za každý den zdržení roste tučná pokuta

Soud v Bruselu nařídil belgické vládě, aby pomohla dostat se do Belgie deseti dětem, jež se narodily v Sýrii příslušníkům teroristické organizace Islámský stát (IS) s belgickým občanstvím. Informuje o tom dnes agentura Reuters.

Soud uvedl, že děti ve věku od sedmi měsíců do sedmi let musí být do Belgie dovezeny v příštích šesti týdnech. Nyní pobývají v uprchlickém táboře Al-Húl na severovýchodě Sýrie. Pokud vláda těmto dětem neposkytne konzulární pomoc a nevystaví jim potřebné doklady, čeká ji podle soudu pokuta ve výši 5000 eur (asi 127.6000 korun) denně za každé dítě. Vláda se proti tomu může odvolat.

Belgický ministr spravedlnosti Koen Geens ve veřejnoprávním rozhlase řekl, že vláda je ochotná dětem do země pomoci za podmínky, že to nebude muset udělat i v případě jejich matek. Minulý měsíc soud uložil vládě, aby během 75 dnů přijala zpět ženu, jejíž manžel bojoval v řadách IS, a její dvě děti.

V Nizozemsku odvolací soud v listopadu rozhodl, že tamní vláda nemusí aktivně pomáhat návratu desítek dětí, jejichž matky odešly do Sýrie a přidaly se k IS. Jde o 58 dětí s nizozemským občanstvím, všechny jsou mladší 12 let.

Změnil tak verdikt soudu nižší instance, který nařídil, že matky Nizozemsko přijmout nemusí, v případě jejich potomků ale musí stát pro repatriaci učinit vše, co je v jeho silách. Proti tomu se nizozemská vláda odvolala.

Související

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Více souvisejících

Belgie Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Důchody: Jurečka zváží návrh, který by upravil věk odchodu do penze

Ministerstvo práce a sociálních věcí propočítá dopady pomalejšího růstu věku odchodu do důchodu na penzijní systém a jeho udržitelnost, řekl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) po kulatém stole o důchodové reformě. Podle výsledků by ji pak bylo možné ještě upravit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy