Rakouský soud poslal do vězení muže, který v Sýrii vařil pro bojovníky Islámského státu

Soud ve Vídni v pátek na čtyři roky do vězení poslal šedesátiletého muže, který v Sýrii vařil pro bojovníky teroristické organizace Islámský stát (IS). Upozornila na to agentura APA. Rozsudek není pravomocný, obhájce odsouzeného hluboce věřícího muslima i státní zástupce se chtějí odvolat.

Vídeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tzv. Islámský stát nezmizí - a to ani tehdy, až přijde o všechna jím dobytá území v Sýrii a Iráku. (Na ilustračním snímku černá vlajka, známý symbol džihádistů.)

Vlajka Islámského státu (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Soud muže bosenského původu shledal vinným z působení v teroristickém uskupení a zločinné organizaci a také z finanční podpory terorismu. Rakouské tajné služby zjistily, že muž, který vychoval devět dětí, v minulosti pravidelně navštěvoval jednu z vídeňských mešit, kde byl propagován radikální výklad islámu.

Německo vyšetřuje 116 navrátilců z Islámského státu. ‚Režim pohrdal lidmi,‘ uvedlo ministerstvo vnitra

Číst článek

Při tom prý také přesvědčil mnoho mladých mužů, aby se vydali do Sýrie a bojovali v řadách IS. On sám na podzim 2013 dvakrát odcestoval do města Azáz v syrské provincii Halab. Tvrdí, že tam navštěvoval příbuzné a známé a rozděloval humanitární pomoc. Připravoval prý maso na muslimský svátek obětování a rozdával peníze civilnímu obyvatelstvu.

V té době padesátitisícové město ovládl Islámský stát. Podle soudu by se do něj muž nedostal, kdyby neplatil za sympatizanta této teroristické organizace. Při svém prvním pobytu v Azázu rozdal mezi členy bojové jednotky, kterou tvořili mladí muži z Bosny, několik tisíc eur (řádově desítky až stovky tisíc korun).

Peníze vybrané ve sbírce ve Vídni rozdával i při své druhé návštěvě, kdy také tři týdny vařil pro bosenské bojovníky Islámského státu.

„To, že je někdo dobrý kuchař, z něj teroristu nedělá,“ řekl obhájce odsouzeného. Tvrdí, že jeho klient vařil také pro uprchlíky.

Odsouzený muž, který má rakouské i bosenské občanství, si kvůli podpoře terorismu roční trest odpykal už v Bosně.

Když se vrátil do Rakouska, bylo s ním zahájeno trestní řízení, které se do značné míry zakládalo na poznatcích bosenské justice. Ze čtyřletého trestu mu rok, který strávil v bosenském vězení, bude odečten.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme