Audity musí být rychlejší, zaznělo v europarlamentu. Šéfka výboru ocenila stopnutí dotací Agrofertu

Audity Evropské komise zabývající se možnými střety zájmů při čerpání prostředků EU musí být rychlejší, aby trest mohl přijít dostatečně brzy. Uvedla to předsedkyně výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová. Poslanci v úterý na plenárním zasedání probírali ochranu unijních dotací před zneužíváním, zazněla ale také kritika českého premiéra Andreje Babiše (ANO) i volání po jasnější definici střetu zájmů.

Štrasburk Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament ve Štrasburku

Poslanci se zároveň obrátili na práci komise i s kritickými poznámkami týkající se nevyužívání všech dostupných nástrojů | Foto: Vincent Kessler | Zdroj: Reuters

„Nemůžeme souhlasit s tím, že jsou problematické projekty prostě jen vyřazeny z financování Evropskou unií. Evropský rozpočet je sice ochráněn, ale problém zůstává a účet musí zaplatit daňový poplatník. Unijní fondy mají pomáhat občanům tam, ne mířit do kapes oligarchů,“ řekla Hohlmeierová v projevu.

Přivítala také „vyčerpávající“ audity Evropské komise i to, že v loňském roce bylo pozastaveno proplácení peněz ze strukturálních fondů Evropské unie pro firmy s vazbami na Andreje Babiše. Podle některých europoslanců Česku kvůli této kauze hrozí mezinárodní ostuda.

Česko se bohužel dostalo na vrchol priorit toho, co je třeba zkontrolovat, říká europoslanec Peksa

Číst článek

Německá členka Evropské lidové strany je však toho názoru, že Evropská unie potřebuje jasnou definici střetu zájmů a „systémových“ rizik spojených s rozdělováním unijních prostředků. Jakékoli jejich zneužívání podle ní může narušit důvěru občanů v unijní orgány a instituce a může mít negativní dopad i na snahy prosazovat unijní priority.

Eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn, který reagoval v úterý na otázky výboru pro rozpočtovou kontrolu, připomněl loňské zpřísnění unijního finančního nařízení týkajícího se střetu zájmů. Komise podle něj podporuje členské státy v jejich snahách nová pravidla prosadit a pokračuje také v posilování svých vlastních monitorovacích procesů. K Babišově kauze Hahn zopakoval, že komise předala Česku konečné závěry auditu o holdingu Agrofert a strukturálních fondech.

Tvrdší opatření

Rakouský komisař se pozitivně vyjadřoval o krocích Evropské komise a hovořil o „posílení zázemí“ boje proti podvodům. Všechny členské země EU podle hodnocení komise splňují požadavky týkající se zveřejňování údajů o příjemcích dotací a jakékoli informace o možných podvodech jsou prý ihned předávány příslušnému orgánu. Podle Hahna audity komise reagují na vývoj „velmi rychle“.

Hohlmeierová by ale kromě svižnějších auditních procesů přivítala tvrdší „preventivní opatření“. Nové informace podle ní potvrzují správnost rok starého usnesení Evropského parlamentu, podle něhož se v Česku porušuje článek o střetu zájmů obsažený v loňském finančním nařízení Evropské unie. Audit komise podle médií konstatuje, že Babiš je stále ve střetu zájmů, protože je i nadále konečným vlastníkem Agrofertu, i když ho vložil do svěřenských fondů.

Byl to výjimečný případ, nemá v EU obdoby, říká advokát k rozhodování, zda zveřejnit ‚Babišův‘ audit

Číst článek

‚Pasivní‘ komise

Kritika ale kromě českého premiéra směřovala i na „pasivní“ Evropskou komisi. Podle Isabel Garcíaové Muñozové ze sociálnědemokratické frakce unijní exekutiva nevyužívá dostatečným způsobem možnosti plynoucí ze zmíněného finančního nařízení. Někteří členové Evropského parlamentu zároveň volali po reformě společné zemědělské politiky, která údajně vede k tomu, že unijní dotace proudí do kapes oligarchů.

„Je potřeba si říci, že ten, kdo rozděluje evropské dotace, nemůže být zároveň jejich velký příjemce,“ prohlásil za Evropskou lidovou stranu poslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Mikuláš Peksa (Piráti) označil situaci kolem Babiše za ukázku systémového problému v kontrole užívání evropských peněz.

Niedermayer: Nejde o Babiše nebo Agrofert, Evropská komise řeší hlavně postup českých úřadů

Číst článek

Podle Stanislava Polčáka (STAN) a Veroniky Vrecionové (ODS) Babiš poškozuje jméno Česka v zahraničí. Alexandr Vondra (ODS) pak žádá komisi, aby závěry auditu o českém premiérovi co nejdříve zveřejnila.

K vyjasnění pravidel o střetu zájmů při čerpání unijní podpory vyzvala také Martina Dlabajová zvolená za Babišovo hnutí ANO. „Prosím, respektujeme pravidla a procedury a vyčkejme se všemi soudya až skončí všechny kontroly. Jsem přesvědčená, že si komise i parlament uvědomují, jak moc důležitá a citlivá je otázka ochrany finančních zájmů našich občanů,“ řekla na plénu europarlamentu.

Obsah dokumentu už se sice v českých médiích dostal na veřejnost, Evropská komise jej ale hodlá publikovat až poté, co Česko odpoví na její doporučení. Eurokomisař Hahn řekl, že pravidla se v tomto ohledu mohou měnit, ovšem dokud se tak nestane, hodlá se komise držet těch stávajících.

vid, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme