Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

Záchranářský souboj patřil Vítkovicím. Olomouc potopil hattrick Lakatoše a vítězná trefa Tršky

Hanáci se po porážce ve 27. kole extraligy ve Vítkovicích 3:5 nepříjemně přiblížili sestupovým starostem. Před duelem byl rozdíl mezi oběma týmy jen čtyřbodový, předposlední Ostravané se tak dotáhli na Olomouc na jediný bod. Utkání bylo soubojem Dominika Lakatoše s hostujícím Pavlem Musilem, nakonec měl navrch ostravský útočník, který se blýskl hattrickem. Vítězný gól si připsal Peter Trška.

"Hrajeme jednodušeji. A hlavně všichni jsme pochopili, tím, jak to tady bylo v poslední době, jaké změny, že takhle to dál nejde a že už toho namluveno bylo až až. Teď už je to jen a jen na nás. Musíme věřit komukoliv, kdo bude stát za námi a kdo nám bude dávat noty," pronesl Lakatoš.

Domácí obnovená premiéra kouče Trličíka nezačala šťastně. Vítkovice inkasovaly už po 51 sekundách a prsty v tom měl jejich bývalý útočník Klimek, který našel před brankou Nahodila. Od jeho brusle puk skončil v síti.

Ostravským úvod utekl. Také proto, že rychle po obdrženém gólu museli v krátkém sledu do dvou oslabení a těžko se dostávali do tempa. Olomouc se v přesilovkách dokázala usadit v pásmu, ale z několika závarů další gól nepřidala.

Vítkovice aktivovaly svoji ofenzivu až ve druhé části, která už byla v jejich podání povedenější. Nepochybně k tomu přispěl vyrovnávací gól, který po 70 sekundách vstřelil pohotovou tečí Lakatoš.

Hanáci pak přečkali krátký tlak domácích a v 35. minutě se dostali opět do vedení. Ondrušek parádním pasem uvolnil Musila a ten z úhlu dokázal puk o brusli padajícího brankáře Svobody propašovat za brankovou čáru.

Vítkovická odpověď ale netrvala dlouho. Lakatoš stejně jako při první trefě v přesilovce osvědčil postřeh a z podobné pozice překonal Lukáše šikovnou tečí ze vzduchu. "Od toho tam jsem, tohle je můj prostor. Jsem rád, že mi to tak vyšlo," řekl Lakatoš.

Vítkovický útočník po necelých dvou minutách hry dokonce dovršil hattrick a obrat. Olomouc hned po zahajovacím buly třetí části propadla ve středním pásmu, domácí ujeli v přečíslení dva na jednoho a Lakatoš uklidil Bukartsovu pobídku z první do sítě. "Psychiku to nalomí. Ale naštěstí jsme se z toho vzpamatovali a jeli jsme dál," uvedl Musil.

Klíčové okamžiky se ale udály až v poslední desetiminutovce. Švrček nejprve v 54. minutě využil vítkovického zaváhání v rozehrávce, zachytil puk u mantinelu a z úhlu pak překvapil Svobodu. Ale Vítkovice i tentokrát kontrovaly s bleskovou rychlostí: za 45 sekund opět přečíslily soupeře ve středním pásmu a Trška akci dokončil přesnou dorážkou.

Kohouti už dvě minuty před koncem odvolali gólmana a popáté do prázdné klece kapitulovali z hole Romana. "Jejich proměněné přesilovky rozhodly. Tím se Vítkovice dostaly na koně. Pak už bohužel ve třetí třetině měly víc sil a přetlačily to," doplnil Musil.

27. kolo hokejové extraligy:

HC Vítkovice Ridera - HC Olomouc 5:3 (0:1, 2:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 22. Lakatoš (Roberts Bukarts, Trška), 39. Lakatoš (Trška, O. Roman), 41. Lakatoš (O. Roman, Roberts Bukarts), 55. Trška (Mallet), 60. O. Roman (Schleiss, Roberts Bukarts) - 1. P. Musil (Klimek, Nahodil), 36. P. Musil (Ondrušek), 54. Švrček. Rozhodčí: Bejček, Pešina - Bryška, Rožánek. Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. Diváci: 5325.

Vítkovice: M. Svoboda - Trška, Výtisk, Bodák, Šidlík, R. Černý, Kvasnička - Roberts Bukarts, O. Roman, Lakatoš - P. Zdráhal, Š. Stránský, Schleiss - Mallet, R. Veselý, Dej - Guman, Werbik, Razgals. Trenér: Trličík.

Olomouc: Lukáš - Jaroměřský, Ondrušek, Valenta, Švrček, Dujsík, Vyrůbalík - Irgl, Kolouch, Olesz - P. Musil, Nahodil, Klimek - V. Tomeček, J. Knotek, Burian - Skladaný, Handl, J. Káňa. Trenéři: Tomajko a Moták.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články