Narození dcery, nová smlouva a reprezentační úspěch. Basketbalista Satoranský prožil bohatý rok

Basketbalista Tomáš Satoranský se v roce 2019 poprvé stal otcem, poprvé v NBA vyjednával o nové smlouvě a nakonec změnil dres. Klub Chicago Bulls z něj udělal nejlépe placeného sportovce Česka. A právě Satoranský pak při premiérové účasti národního týmu na mistrovství světa táhl české basketbalisty za historickým šestým místem v Číně.

Chicago Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský v zápase proti Clippers.

Tomáš Satoranský v zápase proti Clippers. | Foto: Kamil Krzaczynski-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Dceru Sophii porodila Tomáši Satoranskému v zámoří manželka Anna v únoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Satoranský má za sebou rok plný změn a nových zkušeností. Více v příspěvku Jakuba Kanty

„Už vidím změnu i na sobě, tu zodpovědnost. Své děti budu podporovat v tom, v čem budou ony chtít. Takhle to dělali i moji rodiče. Ať už to bude basketbal nebo cokoliv jiného, hlavně aby to dělaly s láskou,“ vysvětloval Radiožurnálu v současnosti jediný Čech v NBA, který v té době ještě patřil Washingtonu Wizards.

V létě nicméně odchovanci pražského USK skončila tříletá nováčkovská smlouva. „Mám rodinu a už mi není dvacet, takže se snažím zabezpečit, jak to jen jde,“ uvedl český rozehrávač.

Satoranský nastřílel proti Orlandu 20 bodů. Na vítězství Chicaga to ale nestačilo

Číst článek

A nový tříletý kontrakt, ale tentokrát na deset milionů ročně, podepsal s vedením Chicaga Bulls, které z něj udělalo nejlépe placeného sportovce Česka.

„Každého zajímají prachy, takže je normální, že se o tom nejvíc píše. Nikde ale není, že padesát procent jde na daně, to si musí lidé uvědomit,“ vysvětloval s úsměvem Satoranský.

Basketbalová mánie

Na zářijový světový šampionát, pro Čechy premiérový v samostatné historii, pak Satoranský vyrazil jako lídr národního týmu, který v Číně svými výkony strhl i v tuzemsku basketbalovou mánii.

Basketbalová kultura je tu fakt cítit, pochvaluje si Satoranský přestup z Washingtonu do Chicaga

Číst článek

„Pomáhá nám to nadšení, že můžeme psát historii. Kolem basketu je teď tolik pozornosti, to si užívám. Je neskutečné, co se tu zatím děje,“ popisoval Satoranský. No a byl z toho nakonec vyrovnaný nejlepší československý výsledek z roku 1970, tedy šesté místo.

„Jsem pyšný na to, co jsme tady předvedli. Zároveň jsem unavený jako pes a těším se, až uvidím rodinu. Tenhle turnaj si ale budeme pamatovat do konce života,“ těšilo dnes osmadvacetiletého basketbalistu, který se umístil na druhém místě v pořadí české ankety Sportovec roku 2019.

V Chicagu se na podzim stal ústředním rozehrávačem Bulls. V základní části NBA ale zatím převažují spíš porážky. S reprezentací teď Satoranský může vyhlížet červnovou olympijskou kvalifikaci a také domácí mistrovství Evropy 2021.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme