Spojené státy a Ukrajina podepsaly smlouvu o dodávce raket. Kyjevu má pomoci ‚bránit svrchovanost země‘

Ukrajina a Spojené státy podepsaly novou dohodu o druhé dodávce amerických protitankových raket Javelin. Oznámil to náměstek ukrajinského ministra obrany Anatolij Petrenko. Ukrajinské velvyslanectví ve Washingtonu podle webu deníku Ukrajinska pravda upozornilo, že jde o první velký kontrakt v rámci přímých nákupů zbraní v USA. Spojené státy loni Ukrajině dodaly více než 200 raket Javelin a 37 odpalovacích zařízení.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voják americké armády používá protitankové střely Javelin.

Voják americké armády používá protitankové střely Javelin. | Foto: BW/KV | Zdroj: Reuters

Náměstek Petrenko počet nyní nakoupených raket neupřesnil, ale agentura AP v říjnu informovala, že ministerstvo zahraničí Spojených států schválilo prodej vojenského materiálu na Ukrajinu. V balíčku v hodnotě 39,2 milionu dolarů (919 milionů Kč) bylo i 150 protitankových raket Javelin a deset odpalovacích zařízení. Podle Washingtonu dodávka pomůže Kyjevu, aby mohl bránit svou svrchovanost a územní celistvost.

Další rána pro Trumpa. Bílý dům žádal zastavit pomoc Kyjevu po telefonátu se Zelenským, ukazují e-maily

Číst článek

Součástí balíčku je také technická podpora, výcvik personálu, doprava či náhradní díly, uvedlo americké ministerstvo zahraničí v prohlášení. „Tento navrhovaný prodej přispěje k zahraniční politice a národní bezpečnosti Spojených států a to tak, že zlepší bezpečnost Ukrajiny,“ uvedla americká diplomacie.

O nákupu protitankových střel Javelin hovořili americký prezident Donald Trump a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj i v červencovém telefonickém rozhovoru, který se stal pro americkou Demokratickou stranu podnětem pro zahájení procesu podání ústavní žaloby na šéfa Bílého domu, takzvaného impeachmentu. Podle demokratů Trump vyvíjel na Zelenského nátlak s cílem dosáhnout ukrajinského vyšetřování pravděpodobného demokratického kandidáta v amerických prezidentských volbách Joea Bidena a jeho syna.

Pomoc za miliardu dolarů

Od roku 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský autonomní poloostrov Krym a kdy na východě Ukrajiny vypukly boje ukrajinských jednotek s proruskými separatisty, poskytli Američané Kyjevu bezpečnostní pomoc v hodnotě přes miliardu dolarů (23,4 miliardy Kč).

Expertka na ústavní právo: Trump si bude dál dělat věci po svém a uvidí, jestli ho někdo přinutí přestat

Číst článek

Několik dní před červencovým telefonátem se Zelenským Trump nařídil zmrazit 400 milionů dolarů na pomoc Ukrajině. Balíček s raketami Javelin ale součástí této pomoci nebyl.

Trump minulý týden podepsal zákon, který počítá s poskytnutím vojenské pomoci Ukrajině ve výši 300 milionů dolarů v příštím roce, připomněla agentura Reuters.

Javelin je přenosná protitanková raketa se samonaváděcím zařízením typu „vystřel a zapomeň“, tedy voják se po zaměření cíle a odpálení rakety už nemusí starat o její navedení na cíl. Tři odpalovací zařízení a 12 raket Javelin bylo v minulé dekádě podle dostupných údajů pořízeno i pro české speciální síly při jejich nasazení v Afghánistánu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme