Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Knížecí rady Zemanovi: Schwarzenberg poslal prezidenta za Dukou. Kvůli pověrám

Autor: sova - 
28. prosince 2019
17:00

Prezident Miloš Zeman podstatnou část svého čtvrtečního vánočního poselství věnoval tématu klimatické změny. Podle hlavy státu se totiž z diskusí o jejím vlivu a dopadech na planetu stává nové náboženství. V sobotu se nad slovy hlavy státu ve svém facebookovém příspěvku pozastavil exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), soupeř Zemana z první přímé prezidentské volby. Podle něj „prezident pojem náboženství zaměňuje za pověru“. A rozdíl v pojmech by podle knížete Zemanovi mohl vysvětlit kandinál Dominik Duka.

Poté, co Zeman mezi téma změny klimatu a pojem náboženství vložil rovnítko, označil se v té samé souvislosti za „kacíře“.

„Domnívám se, že z diskusí o klimatických změnách se stává nové náboženství. Již miliony let se na naší planetě střídají teplá a chladná období. (...) A nejsem si jist, zda rozhodujícím faktorem globálního oteplení je právě lidská činnost, a nikoli přírodní zákony, pohyb zemské osy a další kosmické vlivy,“ prohlásil prezident.

Video  Čechům přál bolest, Babiše chválil: Co prezident Zeman řekl ve vánočním poselství  - TV Nova
Video se připravuje ...

Zeman ukázal na Grónsko i na studenty

Nejednoznačnou vrtkavost zemského podnebí se Zeman rozhodl ilustrovat příkladem Grónska. To podle něj ještě před tisíci lety bylo zelenou zemí bohatou na pastviny.

„Pak přišla malá doba ledová a obyvatelé Grónska zemřeli dílem hlady a dílem zimou,“ řekla hlava státu ve svém projevu. Zeman téma klimatické změny nehodlal jen tak opustit. Pozastavil se u něj ještě před svým zhodnocením vnitropolitického vývoje.

„Ano, povšiml jsem si demonstrací středoškoláků proti klimatické změně. Nic proti tomu, byl bych pouze rád, aby demonstrovali v sobotu a v pátek se učili,“ vyjádřil své přání vůči studentům z hnutí Fridays for Future a jejich podporovatelům. Ti v Česku uspořádali dvě velké klimatické stávky - první v březnu a druhou v září.

Schwarzenberg doporučuje zabývat se tématem hlouběji

Jisté nepřesnosti v prezidentových slovech si všiml exministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten v lednu 2013 proti Zemanovi stál v prezidentském klání - a ve finále prohrál.

„Pan prezident ve svém vánočním projevu zmínil zajímavou věc. Řekl, že z diskuse o klimatických změnách se stává nové náboženství. Jedná se o zásadní nepochopení pojmu náboženství. Zdá se mi totiž, že pan prezident pojem náboženství zaměňuje za pověru,“ napsal na facebook.

„Ano, pověry existují a o většině z nich se dá tvrdit, že mají i vědecký základ. (...) Náboženství je ale věru něco jiného a doporučuji se tímto tématem hlouběji zabývat,“ pokračoval Schwarzenberg a připomněl, že klimatickou změnu dává do souvislosti s lidskou činností široká vědecká obec po celém světě.

Schwarzenberg: Rozdíl by mohl Zemanovi objasnit kandinál Duka

„Je třeba se zaměřit na záchranu naší planety, přírody a lidstva. A je třeba se tím začít zabývat ihned. Někdo může tvrdit, že je to pověra, a lze o tom diskutovat. Ale náboženství je prosím něco naprosto odlišného,“ vysvětlil bývalý šéf české diplomacie.

Nakonec Schwarzenberg přidal směrem do Lán malé popíchnutí: „Pan prezident by se mohl na rozdíl mezi pověrou a náboženstvím na jednom z příštích setkání zeptat například kardinála Duky.“

hejhej ( 31. prosince 2019 16:19 )

Ušišlaný senilní nedouk chce radit ?????

va45 ( 30. prosince 2019 12:55 )

Kdo by bral senilního dědka a I.D.O.T.A z Orlíku vážně.

vankr ( 30. prosince 2019 06:54 )

Svoboda slova má i stinné stránky.Tenhle článek je důkazem, ovšem je to právo i slabomyslných alkoholiků.

dobryclovek ( 29. prosince 2019 12:51 )

anonym začni *** jinak se z toho psaní zblázníš ty magore vypatlaný!

dobryclovek ( 29. prosince 2019 12:47 )

***-te co!! ty obecný blbe jelito nám se nervy netrhají mi máme nejlepšího premiera,prezidenta a budeme mít další volební čtyry roky jedničku premiera do té doby vy hovada vychcípáte jako krysy!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa