Ani Válková, ani Valachová. Prezident Zeman na ombudsmana navrhne Křečka

Prezident Zeman bere zpět nominaci poslankyně ANO a zmocněnkyně vlády pro lidská práva Heleny Válkové na funkci ombudsmanky. Místo ní navrhne 81letého bývalého zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislava Křečka, potvrdil pro iROZHLAS.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Byl jsem tím překvapen, nepočítal jsem s tím. Přijímám to s plnou pokorou a odpovědností,“ řekl Radiožurnálu Křeček.

Praha (Aktualizováno: 17:13 14. 1. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Křeček

Stanislav Křeček | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Bývalá ministryně spravedlnosti a poslankyně se rozhodla nominaci odmítnout poté, co vyšlo najevo, že za minulého režimu spolupracovala s někdejším komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který se podílel na politických procesech s Miladou Horákovou či Rudolfem Slánským.

„Pan prezident oficiálně stáhl nominaci profesorky Válkové a na tuto funkci navrhne doktora Stanislava Křečka. Je důležité si uvědomit, že lhůta ještě běží. Tuším, že to je do konce ledna,“ upřesnil pro Radiožurnál Ovčáček.

Pan prezident navrhne Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky JUDr. Stanislava Křečka k volbě Veřejného ochránce práv.

16:10 – 14. 01. 2020

4 91

„Byl jsem tím překvapen, nepočítal jsem s tím. Přijímám to s plnou pokorou a odpovědností. Beru to jako ocenění mé minulé práce. Chápu situaci, do které se pan prezident a politická situace dostala po těch nešťastných výběrech. Pokud poslanci usoudí, že ve svém věku a zkušenostech mohu ještě prospět, tak jsem připraven sloužit i nadále, jako jsem to činil dosud,“ řekl Křeček Radiožurnálu.

O kandidatuře na ombudsmana nyní nemohu uvažovat, uvedla Valachová. Zmínila tři důvody

Číst článek

Prezident loni dvakrát neúspěšně navrhoval, aby Křeček pokračoval ve funkci zástupce ombudsmanky. Sněmovna to ale neakceptovala a zvolila společnou kandidátku prezidenta a Senátu Moniku Šimůnkovou.

Prezident má stejně jako Senát dva návrhy na post veřejného ochránce práv. Horní komora parlamentu navrhla vládního zmocněnce pro zastupování před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse.

Co se týče Kateřiny Valachové, o které se Zeman v nedělním rozhovoru pro Blesk vyjádřil jako o vhodné kandidátce, její jméno je už podle Ovčáčka pasé: „Paní Valachová tuto možnost odmítla, tím je celá věc vyřešená, není co řešit. O tomto jménu teď není vůbec řeč.“

Zemanův kandidát Křeček

Stanislav Křeček byl v letech 2013-2019 zástupcem ombudsmanky Anny Šabatové. Měli spolu ale vážné neshody. A Šabatová sama řekla, že se jí s ním nepracovalo dobře. Nehrál podle ní férovou hru.

Ombudsmanka Šabatová: Nebyl důvod zasáhnout do Babišovy kauzy, šlo by o krok proti určitému člověku

Číst článek

„Neměl oprávnění komentovat má stanoviska v mé oblasti. Stále porušoval základní pravidla ombudsmanské komunikace a smysl té instituce. Z hlediska zákona je to monokratický orgán. Základní je stanovisko ombudsmana,“ řekla v nedělním rozhovoru pro iROZHLAS.cz.

Křeček například v roce 2014 vyjádřil opačný názor než ombudsmanka v takzvaném sporu o hidžáb, tedy v případu studentky, které škola nepovolila nosit tento šátek. Zatímco Šabatová dospěla k závěru, že škola dívku nepřímo diskriminovala, podle Křečka měla škola právo určit, jak mají žáci při výuce vypadat.

Loni v listopadu ho na postu zástupce veřejné ochránkyně práv nahradila Monika Šimůnková. Křeček už v roce 2014 na ombudsmana kandidoval, navrhl ho tehdy prezident Zeman i Senát. Do funkce ale byla přesto nakonec zvolena právě Šabatová.

‚Úřad ombudsmana si v Česku získal pověst, že píská rovinu.‘ S právníkem Němečkem o kauze Válková-Urválek

Číst článek

Stanislav Křeček absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, začátkem sedmdesátých let ale musel z justice odejít a živil se jako horník, dělník, geolog nebo výtvarník. Po roce 1989 se stal advokátem.

V roce 1998 se ukázalo, že neoprávněně používal titul JUDr., později ale rigorózní zkoušku složil a titul doktora práv tak řádně získal.

Za normalizace byl členem Československé strany socialistické. Od února do června 1990 byl poslancem České národní rady a do roku 1993 se angažoval v Národně sociální straně a Demokratické straně práce. Od dubna 1993 byl členem ČSSD, v roce 2013 přerušil členství kvůli zvolení zástupcem ombudsmana. Působil také jako zastupitel Prahy 2.

jgr, ako, vvr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme