"Těší mě reprezentovat Česko." Ruska Kaščejevová si vyřizuje trvalý pobyt, její film má šanci na Oscara

Studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová (Daria Kashcheeva), jejíž film Dcera byl nominován na Oscara v kategorii krátký animovaný film, může získat trvalý pobyt v České republice. Předtím ale musí získat dlouhodobý pobyt, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kaščejevová, která má ruské občanství, je nyní v ČR na studijním pobytu.

Kaščejevová odlétá se svým filmem na festival Sundance a připravuje nový film. Zaorálek jí dnes za úspěchy s filmem Dcera, kterými reprezentuje ve světě českou kinematografii, poděkoval.

"Myslím si, že už všichni jsou přesyceni počítačovou animací, ´třidéčkem´, mám ráda ruční práci, když jsou vidět otisky rukou na loutkách. Je to dobrý trend, mám z toho velkou radost," uvedla autorka filmu. "Těší mě, že mohu reprezentovat Českou republiku, naši katedru (animované tvorby na FAMU). Od prvního ročníku nám dovolují svobodu, můžeme experimentovat, zkoušet i bláznivé věci, které nás napadnou, a děkuji za to, že mohu v takové atmosféře tvořit," doplnila.

Podle Zaorálka se její trvalý pobyt v ČR už vyřizuje. "Jsme domluveni s ministerstvem vnitra, že jsme schopni celý proces absolvovat. Paní Kaščejevová musí dodat pár věcí, zrovna jsem jí tady dnes přinesl jeden papír," řekl Zaorálek.

Kaščejevová nyní odjíždí na festival nezávislých filmů Sundance, kde bude Dcera soutěžit s dalším českým filmem SH_T HAPPENS, který natočili Michaela Mihályi a Dávid Štumpf.

Producent filmu Dcera Martin Vandas uvedl, že účast či případný úspěch v Sundance může "v hlavách akademiků ještě leccos změnit". I soutěž na Sundance je součást promo k filmu. "Na propagaci filmu teď denně pracuje deset lidí, jednáme s novináři, máme osobní jednání s lidmi, kteří o film projevili zájem," uvedl. Do Los Angeles Kaščejevová odlétá asi 3. února, vyhlašování Oscarů je 9. února.

Vandas dnes uvedl, že mezi množstvím jednání, která všichni kolem filmu absolvují, patří také jednání s filmovou akademií o počtu vstupenek na slavnostní ceremoniál. "Zatím máme dvě," řekl.

Kaščejevová se narodila v Tádžikistánu a později studovala v Moskvě hudbu. Loni na FAMU ukončila bakalářské studium a pokračuje v magisterském. Je občankou Ruské federace. Již v minulosti získala za film To Accept ocenění na festivalu v Cannes.

Související

Film, ilustrační foto

Ceny Oscar 2020: Zástupci Česka odešli s prázdnou

Zástupci Česka neproměnili ani jednu ze dvou nominací na cenu americké filmové akademie Oscar. Po Darje Kaščejevové, která byla nominována v kategorii krátkometrážní animovaný film za snímek Dcera, ocenění nezískala ani Nora Sopková, kterou na cenu akademie navrhla spolu s Novozélanďanem Rou Vincentem za práci na filmu Králíček Jojo.
Co tě nezabije, to tě zešílí? Tentokrát to platí dvojnásob.

Oscar 2020: Do udílení cen zbývají jen hodiny. Uspěje Česko?

V Los Angeles se budou dnes večer místního času (v pondělí ráno SEČ) udělovat ceny americké filmové akademie Oscar. Šance filmů na vítězství v 92. ročníku tohoto prestižního ocenění jsou velmi vyrovnané. Nicméně jako nejžhavější kandidáti na cenu za nejlepší film jsou zmiňovány válečné drama 1917 režiséra Sama Mendese s deseti nominacemi a černá komedie Parazit jihokorejského režiséra Pong Čun-hoa.

Více souvisejících

Daria Kaščejevová film Dcera FAMU Lubomír Zaorálek státní občanství kultura

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 48 minutami

před 53 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy