Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

ODS jako strana „jednoho muže“. Fiala nemá vyzyvatele, Rakušan tasil módní policii

Autor: Jakub Veinlich - 
16. ledna 2020
06:05

ODS čeká 29. kongres. Na něm si zvolí (staro)nového předsedu. Lídrem téměř jistě zůstane i do dalšího období Petr Fiala. Politolog a někdejší ministr školství ve vládě Petra Nečase nemá ve volbě protikandidáta. Blesk Zprávy oslovily všechny lídry parlamentních stran, aby na svém politickém soupeři našli jeho pozitiva i slabiny. Odpověděli ale jen někteří.

Petr Fiala kandiduje na post předsedy ODS už potřetí. Podruhé nemá vyzyvatele. Občanské demokraty původně přebíral před pěti lety na hraně volitelnosti. V průběhu let je vyšvihnul na druhou nejsilnější stranu v Poslanecké sněmovně. I když stále s velkou ztrátou na nejsilnější hnutí ANO a jen těsně před třetími Piráty.

Podle politologa Jana Kubáčka se právě šéf ODS Fiala, stejně jako znovuzvolený šéf Pirátů Ivan Bartoš , snaží přesvědčit voliče, kdo je silnější pro to, aby se stal premiérem po Andreji Babišovi , a je tedy jeho větším soupeřem.

„Je to souboj o to, kdo vyvolává Andreje Babiše na steč. A kdo je největší, nejvýraznější opoziční stranou,“ řekl Kubáček ve speciálním vysílání Epicentra ve Studiu Blesk k očekávaným událostem v roce 2020.

Video  Politolog Kubáček o české politice v roce 2020: Čeká nás velká zákopová válka.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Fialovi se prý za jeho působení v čele ODS podařilo zastavit pád preferencí i vnitřní rozkoly uvnitř strany. „Strana zastavila svůj propad, pročistila se, stabilizovala se, ale je stále v určitém formátu překlenování, je pro voliče stále příliš teoretická, příliš akademická, příliš salónní,“ dodal ve vysílání.

Rakušan jako módní policista

Kubáčkovi dává za pravdu i šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Šéf hnutí Starostové a nezávislí s nadsázkou Blesk Zprávám řekl, že se má od Fialy co učit například v oblasti módy.

„Petr Fiala je inteligentní a cílevědomý politik, který historicky oslabenou značku systematicky zvedá a promyšlenou strategií vrací ODS sílu. Umí držet dohody a je otevřený spolupráci. Negativum? Mívá lépe sladěné kravaty s oblekem než já,“ reagoval s humorem pro Blesk Zprávy Vít Rakušan.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nechtěla příliš hodnotit šéfa jiné politické strany. Prozradila ale, že i když mají čas od času na mnohé věci jiné názory, ráda by pokračovala v načaté spolupráci.

„S panem Fialou se v mnohém shodneme, v některých tématech k sobě máme naopak dál. Už dnes v řadě věcí ve Sněmovně spolupracujeme, i na úrovni komunální má TOP 09 s ODS v řadě míst fungující koalici. Ve spolupráci určitě chceme pokračovat,“ dodala jediná šéfka parlamentní strany.

Právě STAN i TOP 09 a ODS se snaží už několik měsíců vyjednávat i o spolupráci v rámci blížících se krajských, ale i senátních a v příštím roce sněmovních voleb.

Babiš: Bez komentáře

Jestli někdo nechce komentovat svého politického soka, pak je to premiér Andrej Babiš. Blesk Zprávám odpověděl na dotazy, jaké pozitivum a jaké negativum vidí na Petru Fialovi, velmi stroze. „Bez komentáře.“

Petr Fiala není jen šéfem ODS, ale také jedním z pěti místopředsedů Poslanecké sněmovny. „Petr Fiala je jistě odborník politolog, ale to pro samotnou praktickou politiku nestačí,“ hodnotí Fialu další z místopředsedů Sněmovny, šéf KSČM Vojtěch Filip. I jeho čeká za pár měsíců obhajoba předsednického křesla.

V podobném duchu přitom zareagoval také další z místopředsedů dolní komory a šéf SPD Tomio Okamura. „Pan předseda profesor Fiala na mne vždy působí velmi uklidňujícím dojmem, bohužel tento dojem maličko pokazí, když promluví,“ dodal za zprávou jednoho z oblíbených smajlíků.

Ostatní oslovení předsedové parlamentních stran na zprávu vůbec nezareagovali. Nedozvíme se tak například, jak Fialu hodnotí šéf Pirátů Ivan Bartoš, předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček nebo zanedlouho končící šéf KDU-ČSL Marek Výborný.

Fiala už obhájil dvakrát

Poprvé byl Petr Fiala zvolený předsedou ODS na volebním sjezdu v Olomouci v lednu 2014. ODS se tehdy otřepávala z pádu vlády Petra Nečase a také z mimořádných voleb, ve kterých získala jen 7 % procent hlasů. V těchto volbách se Fiala stal poprvé také poslancem za Jihomoravský kraj. Získal nejvyšší počet preferenčních hlasů. Do Sněmovny postoupil jako nejúspěšnější kandidát s nejvyšším počtem preferenčních hlasů v celé České republice. Stal se místopředsedou poslaneckého klubu. Po volbách 2017, kdy ODS získala už 11,32 % hlasů, je pak místopředsedou Sněmovny.

Langer volá po zvlhčovači kalhotek

Bývalý korunní princ strany, Ivan Langer, který odcházel z politiky v době, kdy se často skloňovalo v politice slovo kmotr, kvůli čemuž se také řada bývalých zákonodárců soudila, ocenil loni v červnu v rozhovoru pro Blesk Zprávy Fialovu pracovitost i sečtělost. Má prý ale pocit, že ODS chybí lídr, který by strhával davy.  

„Musí být někdo schopen promluvit tak, aby holkám vlhly kalhotky a kluci si nadšením trhali trička a říkali: Jo, to je cíl, kam jdeme, za který jsme ochotní bojovat,“ prohlásil Langer v červnu loňského roku v pořadu Blesk Zpráv Epicentrum.

Video  „ODS chybí zvlhčovač kalhotek,“ říká Langer. A vzpomněl, jak mu byl Babiš na svatbě.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Letošní volební kongres bude pro ODS výjimečný. Delegáti se sjedou do Prahy oproti předešlým rokováním jen na jeden den. Nově není také ani nával na pozici prvního místopředsedy. Respektive místopředsedkyně. Téměř jistou má pozici opět Alexandra Udženija. A pokračovat by měla ve své práci téměř beze změny i sestava řadových místopředsedů. Podle dosavadních informací Blesk Zpráv funkci zřejmě obhájí i poslanec Martin Kupka, poslanec a plzeňský primátor Martin Baxa i šéf senátorského klubu Miloš Vystrčil.

Jedinou novou tváří ve vedení ODS má velkou šanci se stát bývalý ministr a současný europoslanec Alexandr Vondra. Ten v poslední době zažívá politický comeback. V loňských květnových se dostal do Evropského parlamentu z 15. místa kandidátky. Podle některých straníků platí v ODS v těchto dnech vedle řeporyjského starosty Pavla Novotného za provokatéra a také jednu z nejvýraznějších tváří.

Video  Šéf ODS Fiala: Babiš je slabý premiér, já bych byl silnější.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

hejhej ( 16. ledna 2020 22:14 )

ODS strana jednoho muže ??? Fiala přesně to říkal o panu Babišovi.
ODS strana politiků, kteří sedí na svých židlích jako žáby na prameni-především M. Benda- ten ještě nepracoval, Němcová, Kupka , Stanjura a jim podobní dolázali se svými věrnými zlikvidovat, průmysl, zemědělství, zničit zdravotnictví, školství a díky jejich poslan­ci,od­souze­nému kriminálníkovi zajistit fráteníkům stálý příliv peněz - církevní restituce. Tato je k odsouzení, ne ke zvolení.

karambol ( 16. ledna 2020 15:51 )

ODS Fiala Němcová,Benda mluví za vše!! na urovni milionu chcanek! pytle hoven Novotnýho,udavaču luzy pirátu!!

Drasek ( 16. ledna 2020 14:45 )

Když nemá ODS nikoho jiného než toho trotla Fífu. Když ho nevolí tak by se rozplakal a to mu nemůžou udělat.

marmat ( 16. ledna 2020 12:05 )

SLIB má Fiala na kontě jeden "obrovský"....
Pokud se dostanou do vlády - zruší EET !!!
Tato kouzelná věta/příslib už "hází" min.10% hlasů

marmat ( 16. ledna 2020 12:00 )

Jinak mužnost, co chybí Fialovi
flikují m.j. Uježděná, Němcová i Černochová (poslankyně i starostka SOUČASNĚ!!!)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa