Po třech letech se v Česku objevila ptačí chřipka. Ministerstvo na odškodnění vyčlenilo 60 milionů

Veterinární správa očekává, že se po prvním potvrzeném případu objeví další nákazy ptačí chřipky. Nákazu vysoce patogenním virem H5N8 v sobotu správa potvrdila v malochovu drůbeže v obci Štěpánov nad Svratkou na Žďársku v Kraji Vysočina. Uvedl to na tiskovém briefingu ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Praha (Aktualizováno: 18:19 18. 1. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utracení nakažené drůbeže, cvičení pro případy nebezpečných nákaz zvířat, Boletice

Nakažená zvířata se objevila na Vysočině (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ministerstvo má na odškodnění chovatelů v letošním roce vyčleněno 60 milionů korun, dodal ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Celková částka ale podle ministra není podstatná a odškodnění se bude poškozeným vyplácet podle platného ceníku a cen v místě obvyklých.

Před třemi lety stát na odškodnění vyplatil okolo 23 milionů Kč. Poškození chovatelé musí o odškodnění požádat do šesti týdnů od potvrzení nákazy.

„Rád bych poděkoval chovatelům, kteří dodržují předpisy, že to včas nahlásili. A veterinární správě se to podařilo včas díky kvalitní spolupráci zachytit, což je velký úspěch, že se nám to nerozjelo. Uvidíme, jak to bude pokračovat dál,“ uvedl ministr.

Ochranné pásmo

V nakaženém chovu v obci Štěpánov nad Svratkou na Žďársku bylo 12 slepic, z nichž šest během dvou dnů uhynulo. Dále tam byly tři kachny. Nákazu do chovu zřejmě zavlekli volně žijící vodní ptáci.

„Státní veterinární správa v souladu s platnou legislativou přijala s okamžitou platností opatření k zamezení dalšího šíření nákazy. Zbývající drůbež v chovu bude utracena, kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v nich vyhlášena mimořádná veterinární opatření,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Slovensko, Polsko, Rumunsko a teď podruhé Maďarsko. Střední Evropou se šíří ptačí chřipka

Číst článek

Veterináři utratili také 12 slepic u dalších dvou drobných chovatelů v sousedství. „Byl tam přímý kontakt s nakaženou drůbeží,“ řekl ředitel Krajské veterinární správ na Vysočině Božek Vejmelka. 

Veterinární správa podle Vejmelky také vyzvala myslivce, aby ve zvýšené míře kontrolovali úhyny volně žijících ptáků. „Žádný velkochov drůbeže ani významné veterinární podniky ve Štěpánově nad Svratkou nejsou,“ uvedl Vejmelka.

V minulých dnech a týdnech se objevila ptačí chřipka v Maďarsku a také na Slovensku, v Polsku a Rumunsku. Jde o stejný typ H5N8.

Veterinární inspektoři neprodleně po nahlášení úhynu chovatelkou zahájili v chovu šetření, přijali předběžná opatření a odeslali uhynulé slepice k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. U všech šesti kusů potvrdili jeho pracovníci ptačí chřipku.

Ptačí chřipka v Česku

  • V Česku byl virus ptačí chřipky poprvé objeven v chovu 20. června 2007 u uhynulých krocanů v Tisové na Orlickoústecku. Tehdy bylo vybito více než 171 000 kusů drůbeže ve velkochovech a více než 1900 kusů domácí drůbeže.
  • Další výskyt byl potvrzen po deseti letech, 4. ledna 2017. Na území České republiky bylo postupně vyhlášeno 39 ohnisek ptačí chřipky v chovech. Muselo se vybít zhruba 98 000 ptáků.
  • Poslední ohnisko nákazy bylo vyhlášeno 22. března 2017 v malochovu drůbeže v Poseči na Karlovarsku. Tři měsíce poté Státní veterinární správa vyhlásila, že Česko je oficiálně bez ptačí chřipky. Ptačí chřipka v roce 2017 zasáhla i další evropské země.

„S kolegy na ministerstvu jsme připraveni pomoci zasaženým chovatelům s odškodněním, které jim ze zákona náleží. Nejdůležitější ale nyní je, aby se zamezilo dalšímu šíření nákazy, chovatelé by měli z preventivních důvodů zabránit kontaktu volně žijících a domácích ptáků,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Zákaz výstav a burz

V rámci mimořádných veterinárních opatření bude omezen pohyb drůbeže do a z pásem, provedeny soupisy chovů drůbeže a bude zakázáno pořádání výstav či burz drůbeže a ptactva, které představují velké riziko šíření nákazy.

V České republice se ptačí chřipka naposledy objevila po deseti letech v roce 2017 a tehdy zasáhla i další evropské země. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže. Ptáci měli téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka. V českých chovech bylo kvůli nemoci tehdy vybito na 98 000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry aviární influenzy způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme