Spolumajitel Penty Haščák u soudu popřel, že by věděl o chystané vraždě novináře Kuciaka

Před Specializovaným trestním soudem v Pezinku v pondělí vypovídal spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák. Odmítl, že by mu Marian Kočner psal o přípravě fyzické likvidace nejmenované osoby. Zpráva, kterou mu podnikatel poslal měsíc před vraždou Jána Kuciaka, se podle něj týkala Kočnerovy snahy o sesazení tehdejšího šéfa vyšetřovacího týmu obří korupční aféry z doby před více než 10 lety. V ní je z uplácení podezřelá právě Penta.

Od stálého zpravodaje Pezinok (Slovensko) (Aktualizováno: 15:31 20. 1. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní jednání v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové před specializovaným tribunálem v Pezinku. Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák

Hlavní jednání v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové před specializovaným tribunálem v Pezinku. Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák | Zdroj: Profimedia

Slovenská média již dříve informovala, že Kočner poslal v lednu 2018 Haščákovi SMS zprávu, ve které uvedl, že pracuje na odstranění „č****a“. Jeden z nejbohatších Slováků Haščák již loni popřel, že by se zmíněná zpráva týkala přípravy vraždy.

V pondělí u soudu v případu Kuciakovy vraždy tvrdil, že obsah SMS vnímal tak, že Kočner měl informace o nelegálním jednání šéfa vyšetřovacího týmu zmíněné korupční kauzy Gorila.

Spolumajitel Penty Jaroslav Haščák vysvětluje u soudu definici slova je**t a co znamenalo, když mu Marian Kočner měsíc před vraždou #JanKuciak napsal, že pracuje na od*****í č****a. S Kuciakem to prý nemělo nic společného. @iROZHLAS.cz @Radiožurnál @Český rozhlas Plus

12:48 – 20. 01. 2020

5 27

Kočner je klientem finanční skupiny Penta, do jejích směnek investoval 10 milionů eur (v přepočtu přes 250 milionů korun), a je také klientem jedné z bank Penty. Haščák rovněž řekl, že s Kočnerem hovořili o článcích, které o něm média ze skupiny Penta psala. Haščák tvrdil, že neměl pocit, že by Kočner vyhrožoval redaktorům za to, jak informují o jeho aktivitách.

Podle prokuratury si Kočner objednal Kuciakovu vraždu jako pomstu za to, že investigativní novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Jiný ze čtyř obžalovaných v Kuciakově případu se minulý týden přiznal k vraždě novináře a také řekl, že spolu s reportérem v jeho domě v únoru 2018 zastřelil i jeho snoubenku.

Z nahrávky, která se dostala na veřejnost loni, vyplývá, že Kočner prodal Haščákovi nahrávky jeho rozhovorů týkající se korupční aféry Gorila, které patrně slovenská tajná služba pořídila v odposlouchávaném bytě. Tam se spolumajitel Penty setkával s politiky a vysokými úředníky.

Chvíli jsem čekal, dokud se nenaskytne vhodná příležitost, vypověděl vrah Kuciaka a jeho snoubenky

Číst článek

Do médií unikla i samotná nahrávka odposlechů v kauze Gorila, která se týká podezření z uplácení politiků a vysokých úředníků v letech 2005 a 2006 za vlády tehdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy. Penta, která nekalé jednání popírá, podle médií výměnou za úplatky získala vliv na privatizaci a na chod některých podniků.

Bödör si nevzpomíná

Haščák byl dalším se svědků, které soud v případu Kuciakovy vraždy vyslechl. Dopoledne vypovídal také podnikatel Norbert Bödör, vzdálený příbuzný někdejšího slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara, který po smrti Kuciaka pod tlakem veřejnosti odstoupil.

Bödör je známý také tím, že má velmi blízko k policii. Když měl třeba vypovídat v případu Kuciakovy vraždy, objevil se u vyšetřovatelů ještě dříve, než ho předvolali. Vypadá to tedy, že dostal informace ze spisu a z vyšetřování a věděl předem, že se chystá jeho výslech.

Minulý týden ho u soudu obvinil bývalý šéf kontrarozvědky (slovenské civilní tajné služby SIS) a někdejší novinář Peter Tóth z toho, se podílel na financování sledování novinářů pro Kočnera a že u policie získal osobní údaje o sledovaných reportérech. Sám se tehdy přiznal k tomu, že sledování novinářů zorganizoval.

Bödör v pondělí u výslechu všechno popřel. Odpovídal přitom velmi stroze, na většinu otázek řekl, že si „prostě nevzpomíná“.

pan, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme