Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Předbíhal u Gotta, laškoval s Mynářovou. U Kremlíka opozice zmínila „Babišova nemehla“

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
20. ledna 2020
19:45

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechal odvolat z funkce ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) z funkce. Na jeho místo instaloval šéfa resortu průmyslu a obchody Karla Havlíčka (za ANO). Opozice rozhodnutí ministerského předsedy po fiasku s zakázkou na elektronické dálniční známky vítá. Vidí v tom ale důsledek nefunkční a špatně vedené vlády. Kremlík na sebe upozornil například tím, jak předjel frontu na rozloučení se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Ale i laškovným pohledem, který na hradním plese věnoval ženě hradního kancléře Alex Mynářové.

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) připoměla premiérův výrok o tom, že nám vládnou nemehla. Podle ní je toto prohlášení víc než pravdivé právě nyní. Přidal se i předseda lidovců Marek Výborný, který vidí naprostou neschopnost hnutí ANO.

Opozice si také stěžuje na způsob odvolání. Téměř okamžité požehnání od prezidenta Miloše Zemana považují její představitelé za porušování ústavních zvyklostí. Vyjádření k rezignaci totiž z Hradu chodí povětšinou až po dvou týdnech, tvrdí opoziční politici. Miloš Zeman ale přitom už opakovaně ukázal, že Andreji Babišovi umí vyhovět rychle. Kremlík následně popřál svému nástupci hodně štěstí, rozhodnutí premiéra respektuje.

Video  Ministr Kremlík na Gotta předběhl tisíce lidí: Až na Žofín autem a místo práce! 
Video se připravuje ...

Osmou změnou v Babišově vládě je odvolání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka z funkce. „Není možné takto nakládat s prostředky daňových poplatníků a není možné, aby úředníci, když máme zákon o státní službě, si dělali, co chtějí,“ vysvětlil rozhodnutí Babiš.

Narážel tím na zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické známky za 401 milionů korun, kterou bez vyhlášení soutěže získala společnost Asseco Central Europe. Právě tato kauza sepsula Kremlíkovi hlavu, a to jen necelých 9 měsíců poté, co jej prezident oficiálně jmenoval do funkce. 

„Vedou nás nemehla“

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Opozice sice odvolání Kremlíka vítá, poukazuje ale na to, že se jedná jen o důsledek špatného řízení státu. „Vláda přišla o dalšího „odborníka“.

Tentokrát to je ministr Kremlík, který nezvládl zakázku na elektronické dálniční známky. Andrej Babiš kdysi prohlásil, že nás řídí nemehla. „Toto jeho tvrzení je dnes pravdivější než kdy jindy. Akorát nás řídí jeho nemehla,“ reagovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na twitteru.

Za TOP 09 promluvil i Dominik Feri, který poukázal na rychlost odpovědi z Hradu. Prezident Miloš Zeman totiž Babišův návrh téměř okamžitě posvětil. „Premiér navrhl odvolání Kremlíka a o pár minut pozdějc už máme souhlasné stanovisko z Hradu. Je to v rozporu s ústavními zvyklostmi, protože na odvolání ministra Milošem Zemanem se čeká nejméně dva týdny,“ uvedl jeden z nejmladších poslanců. 

Opozice zostra: Vláda je neschopná

„Odvolání ministra Kremlíka bylo vlastně jediné možné řešení. Lidé by ale jistě přivítali, kdyby premiér Babiš místo opakovaného hašení průšvihů svých neschopných ministrů už v segmentu dopravy a infrastruktury konečně něco dokázal postavit a vybudovat,“ sdělil na twitteru také šéf ODS Petr Fiala.

I podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše byl konec Kremlíka očekávaný, když nedokázal zdůvodnit kritizovanou. „Zajímalo by mě, jak se tedy premiér Babiš postaví k ostatním ministrům, na jejichž resortech mizí každý rok stovky milionů v předpotopních IT systémech,“ doplnil na sociální síti.

Sám Babiš by měl podle opozice přijmout zodpovědnost za stav ministerstva dopravy. „Další důkaz naprosté neschopnosti hnutí ANO řídit resort dopravy. Ministerstvo a podřízené organizace jsou v rozvalu. Takhle se fakt té potřebné dopravní infrastruktury nedočkáme,“ uvedl na sociální síti předseda lidovců Marek Výborný.

Podobně se vyjádřil i místopředseda STAN Petr Gazdík. „Premiér Babiš vyhodí ministra dopravy, ředitele SFDI. Ale svou zodpovědnost za stav dopravy v ČR si po šesti letech, kdy řídí jeho ANO ministerstvo dopravy, premiér nepřizná,“ sdělil na twitteru.

Stejnou stranu mince vidí i europoslanec Jiří Pospíšil. Podle něj neschopnost ovládnout dopravu potvrzují i „žádné nové dálnice“. Pospíšil si zoufá, že premiér stejně neřeší i své vlastní kauzy. 

Kremlík: Respektuji to, ale stál jsem si za svým

Kremlík rozhodnutí premiéra plně respektuje. „Mojí prioritou bylo spuštění systému elektronických dálničních známek tak, aby nedošlo k žádnému zdržení. Věřil jsem SFDI, že má takovou zakázku absolutně pod kontrolou. Proto jsem také premiérovi oponoval v otázce zrušení celé zakázky,“ uvedl Kremlík krátce poté, co se zpráva objevila v médiích. 

Brzy již bývalý ministr rovněž poděkoval svým kolegům, kteří mu v roli ministra pomáhali. „Svému nástupci přeji při dořešení řady úkolů hodně úspěchů,“ dodal na twitteru. 

Vladimír Kremlík vstoupil do funkce jako nestraník 30. dubna 2019. Tehdy jej oficiálně jmenoval prezident Miloš Zeman. Spolu s ním do ministerského křesla usedla také Marie Benešová, která od té doby vede ministerstvo spravedlnosti a šéfem průmyslu a obchodu se stal Karel Havlíček (všichni za ANO).

Právě Havlíček má opuštěný resort vést, jak uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání vlády. O datu změny bude Hrad podle vyjádření prezidenta brzy informovat. 

Ke jmenovacími ceremoniálu na Hradě patří tradičně také přípitek s novými ministry. (30. 4. 2019) Ke jmenovacími ceremoniálu na Hradě patří tradičně také přípitek s novými ministry. (30. 4. 2019) | Blesk:Karel Kopáč

marmat ( 21. ledna 2020 17:56 )

OBA máte můj souhlas .....
NEDOUFALI, že ho premiér vyřadí...
To je TO řídit stát jako firmu....
Tam si "sólisty" s vlastními AKCEMI taky n i k d o nepěstuje !

marmat ( 21. ledna 2020 17:48 )

mislivec:
Takové kroky GARANTUJÍ premiérovi/ANO nárůst hlasů !
Nebude se tvářit, že se NIC neděje V TO DOUFÁ OPOZICE...
materiál na rejpání zmizí

marmat ( 21. ledna 2020 17:46 )

mislivec:
Myslíte vůbec? Nejde přece takový skandál akceptovat.
Takže fešák letí i s komplici a IHNED !

hejhej ( 20. ledna 2020 22:06 )

e.lesanova:
Kdyby v době, kdy vládla ODS a TOP09 a KDUČSL jednali s neschopnými ministry tak rychle, jako jednal pan preniér, byli bychom dál a nebyla by rozkradena republika.
Pekarová - hloupá slepice a vůbec opozice zatím nedokázali vůbec nic, jenom hloupě žvanit. Myslím, že už ta jejich stupdní reakce nikoho nepřekvapuje.

villon ( 20. ledna 2020 21:49 )

Já mislim že neni vůbec nemehlo. Přihrál si pár desítek mega z toho kšeftu, ministrovat už nepotřebuje. Klasika. Koblihy stejně budou volit dál.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa