Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Ve Vejprtech přišlo o život osm lidí: Obec vypsala sbírku na pomoc obětem

Autor: VaB, lac - 
21. ledna 2020
09:47

Děsivá nedělní tragédie ve Vejprtech na Ústecku všemi otřásla. Rozsáhlý požár si vybral krutou daň v podobě ztráty osmi lidských životů. Desítky dalších bylo nutné ošetřit. V návaznosti na vlnu solidarity s osobami postiženými touto tragédií se město rozhodlo založit transparentní účet. 

V neděli přijali hasiči oznámení o požáru domovu pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením. Okamžitě se na místo začalo sjíždět velké množství profesionálních a dobrovolných hasičů. První jednotka byla na místě do deseti minut. 

Mezitím na místo dojížděla policie a záchranná služba ze dvou krajů a z Německa. Začal boj o životy! Z domova, který byl silně zakouřený a z jehož oken šlehaly několikametrové plameny, zachránil hrdinný policista deset lidí! Sám se přitom nadýchal zplodin a musel být převezen do nemocnice. Prezident Miloš Zeman uvedl, že mu na podzim udělí medaili za hrdinství.

Osm osob se bohužel nepodařilo zachránit. Dalších třicet muselo být z domova zachráněno a postupně převezeno do nemocnice. Mnozí z nich navíc přišli o osobní věci.

Video  Mluvčí záchranné služby o zraněných ve Vejprtech  - Blesk.cz - Kateřina Moravcová
Video se připravuje ...

Následky tragédie jsou vážné, vzbudily ale také velkou vlnu solidarity, jak mezi soukromými firmami, tak mezi soukromými osobami. Mnozí chtějí podpořit oběti i jejich blízké. 

Město Vejprty se proto rozhodlo, že založí transparentní účet na pomoc těm, kteří přežili a nemají se teď kam vrátit. Jejich domov je totiž zničený. „Pomoc nabízejí soukromé společnosti i docela obyčejní lidé, proto jsme zřídili transparentní účet, na který dárci mohou přispívat,“ řekla starostka Vejprt Jitka Gavdunová.

Číslo transparentního účtu je 123-1184550297/0100,
IBAN je pak CZ64 0100 0001 2311 8455 0297. 

Požár domova pro postižené ve Vejprtech Požár domova pro postižené ve Vejprtech | Michal Volf

Témata:
Přidat názor
Zobrazit celou diskusi
EUR 25 25,12
USD 23,24 23,42
GBP 28,98 29,18
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Další články
Články odjinud