Senát navrhne vládě, aby Česko uctilo památku Jaroslava Kubery státním smutkem

Senát navrhne vládě vyhlášení státního smutku za zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu z ODS. Termín hledání jeho nástupce, ani poslední rozloučení nebyly určeny. Kubera nečekaně zemřel v pondělí v ústecké nemocnici poté, co zkolaboval ve své teplické kanceláři. Bylo mu 72 let.

Praha (Aktualizováno: 13:35 21. 1. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Senátu Jaroslav Kubera na kongresu ODS

Předseda Senátu Jaroslav Kubera na kongresu ODS | Foto: Petr Topič/MAFRA | Zdroj: Profimedia

O vyhlášení státního smutku chtějí zástupci Senátu jednat v úterý odpoledne se zástupci vlády i Pražského hradu. „Věřím, že nám vláda v tomto vyhoví,“ uvedl k návrhu na vyhlášení státního smutku předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senát navrhne vládě vyhlášení státního smutku za Jaroslava Kuberu. Podrobnosti zjišťovala Eva Šelepová

Zda bude mít Jaroslav Kubera státní pohřeb, nebo pohřeb se státními poctami, záleží na rozhodnutí rodiny. 

Přání Kuberovy rodiny bude horní komora maximálně respektovat, řekl v úterý první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN), který je nyní úřadujícím šéfem horní komory. S Kuberovými blízkými se senátoři podle něj chtějí sejít ve středu.

„Rodina by si přála, aby to bylo v co nejužším kruhu rodinném a my co nejvíc budeme respektovat přání rodiny,“ sdělil.

Ještě na sjezdu byl plný energie a učil mě, jak předbíhat ve frontě, říká Němcová k úmrtí Kubery

Číst článek

Respektovat přání rodiny ohledně případného státního pohřbu hodlá podle premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše také vláda. 

Pokud si rodina nebude přát, aby to stát organizoval, tak to budeme respektovat. Ale myslím, že by si to určitě pan Kubera zasloužil, aby to stát organizoval. Ale budeme respektovat přání rodiny, nechci tady nikomu něco vnucovat, řekl předseda vlády ve Veselí nad Moravou.

Na jednání výboru pak Vystrčil navrhl, aby ve Valdštejnském paláci, který je sídlem horní komory, byla na Kuberovu památku umístěna lavička s popelníkem.

„Myslím, že by si to Jaroslav Kubera přál, že by se tomu zasmál, a jsem přesvědčen, že si to zaslouží,“ prohlásil. Kubera byl náruživý kuřák.

Jednání o Kuberově nástupci v čele Senátu byla podle Růžičky odložena až po ukončení všech pietních akcí.

Politici reagují na úmrtí Kubery. ‚Považoval jsem ho za přítele, jeho smrti lituji,‘ uvedl prezident Zeman

Číst článek

Soustrast s úmrtím Kubery mohou lidé vyjádřit v malostranském sídle Senátu zápisem do kondolenční knihy, která bude do úterních 14.00 umístěna v jedné z recepcí Valdštejnského paláce. Poté ji do čtvrtka lidé najdou v hlavním sále paláce.

Okolí kolem pietního místa vévodila Kuberova fotografie s černou stuhou, pod níž byla smuteční kytice od Senátu, svíčky a dvě kytice růží. Další svíčky hořely i při vstupu do recepce.

Kondolenční knihy vystavily také Teplice, kde Kubera bezmála čtvrtstoletí působil jako starosta a později primátor.

Státní smutek nebo den smutku

Česko nemá zvláštní zákon, který by upravoval, jak má státní smutek nebo den smutku vypadat. Tyto pietní dny může vyhlásit vláda, o čemž se zmiňuje zákon o užívání státních symbolů.

Podle tohoto zákona se v den státního smutku nebo v den smutku vyhlášených vládou vyvěšuje státní vlajka na znamení smutku na půl žerdi.

STAN bude usilovat o post předsedy Senátu. Povinností Kubery se už nyní ujme jeho zástupce Růžička

Číst článek

Naposledy byl státní smutek vyhlášen loni 12. října na den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Předtím se tak stalo po úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Třídenní státní smutek platil od 21. do 23. prosince 2011.

Státní smutek byl v historii samostatného Česka vyhlášen ještě po teroristických útocích v USA z 11. září 2001 (na 14. září 2001) a po letecké katastrofě u ruského Smolenska, při které 10. dubna 2010 zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczynski a mnoho dalších významných občanů Polska (na 17. a 18. dubna 2010).

Kromě státního smutku vláda může vyhlásit i den smutku. V lednu 2005 tak například Češi uctili oběti ničivého zemětřesení v jihovýchodní Asii a v dubnu téhož roku byl dnem smutku vyhlášen pohřeb papeže Jana Pavla II.

Loni 17. prosince pak sirény po celém Česku uctily památku sedmi obětí střelby v ostravské nemocnici. V prosinci 2018 zase připomněly památku 13 horníků, kteří zemřeli při výbuchu v dole na Karvinsku.

V srpnu 2018 se rozezněly na památku tří vojáků padlých v Afghánistánu, podobně tomu bylo i v červenci 2014 na památku jiných čtyř vojáků, kteří zahynuli při útoku v této zemi. V březnu 2015 zněly sirény a zvony na památku obětí útoku v Uherském Brodě, při kterém třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a pak sebe.

Výrazný politik ODS

Předseda Senátu nečekaně zemřel v pondělí v ústecké nemocnici poté, co zkolaboval ve své teplické kanceláři. Bylo mu 72 let. Kubera patřil k nejvýraznějším českým politikům posledních tří dekád. Řadu let byl také jednou z nejvýraznějších tváří ODS.

Zemřel Jaroslav Kubera, předseda Senátu a dlouholetý primátor Teplic

Číst článek

Kubera zastával post předsedy Senátu od listopadu 2018, předtím byl zhruba dva roky jeho místopředsedou. A 24 let stál jako starosta a později primátor v čele Teplic. Proslul také svými leckdy kontroverzními výroky, v nichž si nebral servítky. A známý byl i svou kuřáckou vášní.

Někteří spolustraníci uvažovali o Kuberovi v roce 2017 jako o možném kandidátovi na prezidenta, politik ale případnou kandidaturu na nejvyšší funkci odmítl. Ve stejném roce získal roli prezidenta Edvarda Beneše ve filmu Toman.

Lítost nad smrtí druhého nejvyššího ústavního činitele v Česku v pondělí vyjádřily desítky politiků napříč všemi stranami. Političtí pamětníci i souputníci oceňovali jeho humor, přímost a laskavost.

Pravomoci po předsedovi Senátu dočasně přebírá první místopředseda, kterým je senátor za Prahu 6 Jiří Růžička.

sel, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme