Hlavní navigace

Český Suntel kupuje slovenský Lukromtel, který staví tamní mobilní sítě

21. 1. 2020

Sdílet

Roman Řezníček, DRFG a Suntel

Telekomunikační společnost Suntel Group spadající pod investiční skupiny DRFG uskutečnila další akvizici. Tentokrát jde o slovenskou firmu Lukromtel, která se od roku 2002 zaměřuje na výstavbu mobilních či optických datových sítí. Mezi zákazníky má všechny slovenské telekomunikační operátory.

Podle slovenského obchodního rejstříku Suntel získal pouze podíl. Společníkem nadále zůstává jednatel Milan Lupták.

Suntel už na Slovensku působí, od roku 2007 tam operuje dceřinka Suntel Slovensko. Odkupem Lukromtelu má dojít k posílení pozice. Lukromtel bude nadále působit pod vlastní značkou jako součást skupiny. Suntel mimo jiné díky akvizici získává vlastní kovovýrobu pro zařízení spojené s telekomunikačním vybavením.

Lukromtel v roce 2018 vykázal tržby ve výši 1,085 milionu eur, což představuje meziroční pokles o devět procent. Zisk se navýšil o 21 procent na více než 21 tisíc eur. Ještě v roce 2015 byly tržby na třech milionech eur.

Jedním z nákupů, který slovenské tažení Suntelu doplní, je loňské spojení s FibreNet. Ten „vlastní vysokorychlostní optickou síť pro přenos dat přes a uvnitř území Slovenska napojenou na panevropskou trasu západní Evropa – Ukrajina – Rusko – Čína.“

DRFG kompletně ovládla Suntel Group na podzim loňského roku. Později koupila švýcarský Enkom, který staví sítě třeba pro Swisscom. Jednou z akvizic je i český Arbor, jenž zase staví pro Huawei nebo CETIN. DRFG ovládá Suntel Group skrze DRFG Telco. Antimonopolní úřad koncem loňského roku schválil spojení DRFG a DRFG Telco.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).