Šéf sněmovny Vondráček ukázal na plénu zdvižený prostředníček. ‚Legrace,‘ hájí se

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z ANO použil ve středu na plénu dolní komory vulgární gesto. Ze svého předsednického křesla ukázal v čase zahájení schůze směrem k zákonodárcům zdvižený prostředníček. Vondráček serveru iROZHLAS.cz napsal, že jednání sněmovny ještě nezačalo, a šlo proto podle něj jen o legraci. Vzápětí se omluvil.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 12:27 22. 1. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda sněmovny Radek Vondráček ukazuje vulgární gesto.

Předseda sněmovny Radek Vondráček ukazuje vulgární gesto. | Zdroj: Poslanecká sněmovna

„Rád bych zdůraznil, že ještě neprobíhalo jednání Poslanecké sněmovny. Byla to reakce na jiné gesto mého kolegy a kamaráda a samozřejmě se jednalo o legraci. V době jednání sněmovny a tedy při výkonu funkce bych jistě takovéto gesto nedělal a nebylo by vhodné,“ hájil se pro server iROZHLAS.cz předseda sněmovny Radek Vondráček.

Za své gesto se pak na twitteru omluvil. Veřejnosti se omlouvám, kolega Láďa Okleštěk (ANO) se jistě neurazil,“ napsal.

„Pana předsedu jsem před devátou hodinou začal provokovat gestem: ‚Je čas, pane profesore‘. Ukazoval jsem na hodinky. A on zareagoval gestem z filmové scény Strážců Galaxie. Nevnímal jsem to jako vulgární, neuráží mě to. Provokace za provokaci,“ řekl pro iROZHLAS.cz Okleštěk.

Schůze sněmovny měla podle informační tabule začít v devět hodin ráno, Vondráček gesto použil v 9.01. Upozornil na to Deník N

‚Neúcta, zpupnost, papaláši.‘ Opozice kritizuje Vondráčka za večírek ve sněmovně, Němcová žádá rezignaci

Číst článek

Ze sněmovního videozáznamu vyplývá, že Vondráček si před zahájením schůze zapnul mikrofon, následně použil vulgární gesto a poté plynule navázal zahajovací frází: „Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den 40. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás tu vítám.“

Předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič z KSČM řekl Radiožurnálu, že výbor zatím k Vondráčkovi neobdržel žádný podnět. Dokud žádný neobdrží, nebude se tím podle něj zabývat.

„Nelze to za dané situace vyloučit, je tady určitý precedens z minulých volebních období. Ale je potřeba říci, že žádný návrh k mandátovému a imunitnímu výboru zatím nedoputoval,“ dodal Grospič.

Vondráček čelil kritice kvůli svému chování ve sněmovně již loni v březnu. Během večírku totiž v minulosti zpíval s kytarou na předsednickém stole, odkud řídí schůze dolní komory. Někteří politici tehdy mluvili o absolutní neúctě, jiní o aroganci moci nebo zpupnosti. Vondráček ale tehdy odmítl, že by šlo o zneuctění Parlamentu.

Jednací sál Poslanecké sněmovny, kde se zákonodárci scházejí, se nachází v Thunovském paláci ve Sněmovní ulici, jde o národní kulturní památku.

Kalousku, jsi jednička

Stejné vulgární gesto použil před třinácti lety také tehdejší premiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek. Vztyčený prostředníček tehdy ukázal směrem k opozičním poslancům.

Mezinárodně srozumitelné vulgární gesto pak vysvětlil tím, že patřilo ministru financí Miroslavu Kalouskovi (tehdy KDU-ČSL, dnes TOP 09). A mělo prý znamenat „Kalousku, jsi jednička“. Vzápětí se za gesto omluvil.

Případem se tehdy zabýval také sněmovní mandátový a imunitní výbor, Topolánkovi totiž hrozilo disciplinární řízení. Výbor jej ale nakonec nezahájil.

O rok později pro změnu Miroslav Kalousek ukázal stejné gesto Davidu Rathovi (tehdy ČSSD).

Radek Vondráček (ANO) minutu po zahájení schůze sněmovny ukázal na kolegu prostředníček. | Zdroj: Poslanecká sněmovna

Kdo je Radek Vondráček?

Radek Vondráček je místopředseda ANO a od listopadu 2017 předseda Poslanecké sněmovny. Rodák z Kroměříže vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. V letech 2000 až 2003 pracoval jako koncipient v advokátní kanceláři Jana Haláse v Kroměříži, poté se stal samostatným advokátem. Ve sněmovně působí od října 2013, sněmovním prvním místopředsedou byl od ledna do října 2017. Dříve pracoval také jako místostarosta Kroměříže (2014 až 2017). Členem hnutí ANO je od roku 2014.

ako, ztr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme