Michek je zpět z Dakaru, vrací se k motokrosu

Nejlepší Čech v kategorii motocyklů Martin Michek už je z Dakaru doma. Při své premiéře obsadil v Saudské Arábii 23. místo. Nyní se opět vrátí k motokrosu, bude jezdit republiku a mistrovství Evropy. Jeho kolega z týmu Orion - Moto Racing Group Milan Engel dovezl do cíle šestadvacáté místo, Tomáš Kubiena na čtyřkolce nedojel ani na čtvrtý pokus a s Dakarem se zřejmě rozloučí.

Jedenatřicetiletý Martin Michek na Dakaru neskutečně mile překvapil. Až do předposlední etapy bojoval o umístění na hraně elitní desítky a také o pozici nejlepšího nováčka soutěže. Hodně lidí kolem mě se před rally divilo, že chci na Dakaru závodit. Brali to jako velký otazník. Já jsem ale závodník a vždy do toho dávám srdce. Říkal jsem si, že kdybych byl čtyřicátý, bylo by super. Tohle je fantazie. Není tam ta třešnička na dortu v podobě vítězství mezi nováčky, ale byl jsem třetí, což je úžasné,“ svěřil se Michek po návratu do vlasti na tiskové konferenci svého týmu Orion - Moto Racing Group. Michek startoval poprvé a proto vyfasoval od organzátorů vysoké číslo 132. Během prvního dne se dokázal propracovat na třicátou příčku, což sám nečekal. „Začátek byl klíčový pro další vývoj, protože se dostanete mezi rychlé jezdce, kteří drží vysoké tempo. Už se člověku jede lépe, protože se kolem vás tolik nemotají auta nebo kamiony,“ řekl Michek.

O lepší výsledek jej připravilo chybějící palivo v závěru 11. etapy, kvůli němuž se propadl ze 14. na 23. místo. "Nebylo to o tom, že jsme nenalili plnou nádrž. Nevěděli jsme ale, že ta etapa bude tak náročná. Kdybychom to věděli, zvolnil bych. Nebyl jsem ale jediný, komu došel. Někomu se to stalo 300 metrů před cílem, mně bohužel osm kilometrů," řekl. Problém se snažil vyřešit, od některých soupeřů dostal lahvičku s benzínem. Více mu nikdo dát nechtěl, protože by sám riskoval stejné problémy. Teď se po důkladném odpočinku Michek opět vrátí k motokrosu. "Podepsal jsem smlouvu pro české mistrovství plus Evropu. Myslím si, že rally a motokros jde dohromady," řekl Michek.  

Engel absolvoval svůj šestý Dakar, může tedy srovnávat: „Začátek byl hodně rychlý, místy dost nebezpečný a tolik havárií najednou jsem ještě neviděl. Pro příští ročník bude omezena maximální rychlost na 150 km/h. Utkvěla mi v paměti nádherné příroda, některé scenerie byly vážně fantastické. Nejvíce jsem ovšem postrádal diváckou atmosféru, která se nedá s Jižní Amerikou srovnat,“ řekl. Také Engel měl našplápnuto k fantastickému výsledku, ale o spoustu času přišel stejně jako Michek v osudné 11. etapě. Pár set metrů před cílem měřeného úseku měl těžkou havárii. „Jel jsem poměrně rychle menšíma dunama a najednou mě to vykoplo. Když jsem se zvedl, první, co mě zajímalo, zda nemám něco zlomeného. Naštěstí mě nebolela páteř, dva lidé mi pomohli nasednout na motorku, dali mi prášek proti bolesti a já mohl dojet přes 300 kilometrů z cíle rychlostní zkoušky ke svému týmu do bivaku, Naštěstí jsem zásadním způsobem nepoškodil svoji KTM.  Druhý den ráno jsem se hrabal ze stanu dvacet minut, bolelo mě celé tělo. Mechanici mi museli pomoci zvednout nohu, abych jí přehodil přes sedlo motorky," vzpomínal včera Engel. 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Bert11 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist