„Toto za křesťanství nepovažujeme.“ Slovenská petice se vymezuje od politiky šíření nenávisti

„Toto za křesťanství nepovažujeme.“ Slovenská petice se vymezuje od politiky šíření nenávisti
23. ledna 2020 Události Autor: Alžběta Havlová

Před únorovými volbami vznikla na Slovensku iniciativa s názvem Křesťané proti nenávisti. Podepsaní se v ní distancovali od politiky šíření nenávisti. Krátkodobým cílem petice je vyhradit se vůči stranám Kotlebovci - Ľudová strana naše Slovensko a straně Vlasť Štefana Harabina.

Tyto dvě strany jsou v posledních měsících nejvýraznější hlasy, které se hlásí keOndrej Druga, spoluautor petice. křesťanství, ale jejich skutky nepovažujeme takové, které by vystihovaly podstatu křesťanství,“ popisuje Proglasu spoluautor a iniciátor petice Ondrej Druga. Proto společně s přáteli založili tuto platformu, vysvětluje Druga: „Jsme demokraticky orientovaní křesťané, laici. Jsme ekumenická iniciativa.“    

V úvodu textu autoři píší o znepokojení z toho, jak jsou křesťanské hodnoty zneužívány k nezdravému rozdělování společnosti. Pro získání politického vlivu podle nich účelově zdůrazňují ta křesťanská témata, která snadno poutají pozornost, hlavně Marián Kotleba a Štefan Harabin.

 

„Na Slovensku v podstatě nebyl dostatečně silný hlas, který by se od těchto dvou stran a zneužívání křesťanství politickými stranami distancoval,“ říká Ondrej Druga. „Církev se nemůže k politikům konkrétně vyjadřovat, a podpora těchto stran roste i mezi věřícími všech konfesí. Cítili jsme spoluzodpovědnost za tyto spoluvěřící. Proto se rázně vymezujeme, že toto za křesťanství nepovažujeme.“ Iniciativu podepsal například herec Štefan Bučko nebo bývalý politik František Mikloško.

„Budeme vděční za jakoukoliv podporu, ale prioritně je to problém Slovenska,“  odpovídá Ondrej Druga na otázku, jestli je petice určena pouze pro slovenské občany a dodává: „Na druhou stranu je pravda, že některé slovenské politické strany chodí před volbami například do Prahy, protože je tam značná slovenská komunita, takže částečně se tento problém může týkat i Česka,“ říká Druga.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony