Bezpečnost 5G sítí budeme řešit společně, dohodly se státy Evropské unie. Doporučení ale nejsou závazná

Více kontrolovat mobilní operátory, hlídat kvalitu dodavatele 5G technologií i jeho vlastnickou strukturu. To jsou hlavní cíle seznamu doporučení, na nichž se ve středu shodly státy Evropské unie. Takzvané toolboxy, jak sítě stavět a chránit, podpořila i Evropská komise. Státy ale musí závazně do dubna sdělit, jaká opatření zavedly.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symbol nové sítě 5G

Symbol nové sítě 5G | Foto: Yves Herman | Zdroj: Reuters

Po jednotném postupu evropských států v případě 5G sítí už loni v březnu na zasedání Evropské rady volal premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. „Někteří kolegové tam vystoupili, že firmy samozřejmě vidí tu technologii a cenu, ale z dlouhodobého hlediska si neuvědomují, že to bezpečnostní riziko tam je,“ řekl Radiožurnálu.

Vláda odvolala předsedu Českého telekomunikačního úřadu. Důvodem jsou neshody ohledně 5G sítě

Číst článek

Na doporučeních – neboli toolboxech – se velkou měrou podílel i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. „Ačkoliv je to nezávazný dokument, je tím vytvořen určitý politický tlak na to, aby členské státy zaprvé vzaly doporučení vážně a zadruhé, aby přijaly maximum možných opatření z toho toolboxu a nevybíraly si pro ně ta nejjednodušší,“ přiblížil pro Radiožurnál cyber attaché v Bruselu Lukáš Pimper.

K hlavním rizikům technické části 5G sítí patří především to, že většina věcí se v nich už bude řešit softwarově. Státy proto musí hlídat, aby zdrojové kódy byly bez chyb. A pokud se nějaká vyskytne, aby byla opravena co nejdříve.

Netechnická rizika nastínil cyber attaché Pimper: „Narušení ze strany třetích států – nečlenských států Evropské unie – a pokusy o zneužití buď pro výzvědnou činnost, nebo pro narušení chodu technologií a služeb, které na síť 5G budou napojeny.“

Americké úřady varují Evropu před budováním 5G sítí čínskými firmami. Upozorňují na riziko zneužití dat

Číst článek

Státy Evropské unie si proto musí hlídat především dodavatele technologií 5G. Jestli je z demokratického státu, případně zda nemá podezřelou či nejasnou vlastnickou strukturu. Konkrétní státy či firmy ale toolboxy nezmiňují, aby se s každou novou hrozbou nemusely upravovat.

„I na základě informací z otevřených zdrojů víme o specifičnosti majetkové struktury čínských firem. Z pohledu podmínek, které jsou nastaveny v toolboxu, tak tento typ majetkových poměrů bude vyhodnocen jako rizikový,“ řekl Pimper.

Nezávazná doporučení

Přestože doporučení nejsou závazná, státy, které do svých 5G sítí pustí rizikovou firmu, se můžou dostat do izolace ze strany ostatních členů unie. Omezí se například spolupráce tajných služeb nebo i obchodní vztahy.

Hon na čarodějnice. Vazby na čínský stát tady nejsou, říká regionální viceprezident Huawei Kedzia

Číst článek

V souvislosti s bezpečností 5G sítí se nejčastěji skloňuje jméno čínské firmy Huawei. V Česku před ní – a rovněž čínskou ZTE – kyberúřad varoval už koncem roku 2018. Společnosti by se tak neměly dostat do české kritické infrastruktury, což se částečně týká i 5G sítí.

Například Maďarsko chce ale s Huawei při stavbě sítí páté generace spolupracovat. Německo se zatím nerozhodlo, jelikož kancléřka Angela Merkelová – i přes odpor tamních bezpečnostních složek – nechce Huawei z tendrů vyřadit.

Jana Magdoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme