Koronavirus v Belgii. Muž evakuovaný z Číny je nakažen, letěl s Čechy

Jeden z devíti Belgičanů, kteří byli v neděli letecky evakuováni z čínského města Wu-chan, je nakažen novým typem koronaviru. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na belgické zdravotnické úřady. Podle zpráv z belgického tisku Belgičané vracející se v neděli z Číny letěli stejným francouzským letadlem, kterým bylo evakuováno také pět Čechů a dva Slováci.

U Čechů byly výsledky testů na koronavirus negativní, dál ale zůstávají dva týdny v karanténě v pražské Nemocnici Na Bulovce.

Sérii testů na koronavirus podstoupilo také všech devět navrátivších se Belgičanů. Výsledky testů, provedených ve vojenské nemocnici v Bruselu, byly u osmi z nich negativní, u jednoho pozitivní. O infikovaném pacientovi belgické úřady zatím neposkytly žádné podrobnosti, uvedly jen, že netrpí žádnými příznaky nákazy a že je v dobrém zdravotním stavu.

Koronavirus 2019-nCoV vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a někdy může způsobit i zápal plic. Podle dosavadních statistik umírají asi dvě procenta infikovaných. Lidé evakuovaní z Wu-chanu, odkud se nákaza šíří, jsou ve většině zemí umístěni do čtrnáctidenní karantény. Podle dosud známých skutečností trvá inkubační doba onemocnění 12 až 14 dní, většina nemocných dosud onemocněla do desátého dne.

Francouzské letadlo v neděli z Wu-chanu evakuovalo zhruba 250 lidí ze 30 zemí. Kromě Francouzů mezi nimi byli i Belgičané, Dánové, Nizozemci, Češi či Slováci. Letoun přistál v neděli odpoledne blízko jihofrancouzského města Marseille a potom zamířil do Bruselu. Do Prahy Čechy i Slováky dopravil z Belgie vládní speciál.

Od prosince se novým typem koronaviru v Číně a v zahraničí nakazilo již více než 20.600 lidí, naprostá většina z nich na čínském území. Nákaza si vyžádala 427 obětí, z toho 426 v Číně a jednu na Filipínách.

Související

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Více souvisejících

Belgie češi Wu-chan Čína letadla, letectví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy