Kremlík podal trestní oznámení kvůli úplatku, přidal se i pirát Černohorský

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) podal trestní oznámení kvůli údajné nabídce úplatku 1,5 milionu korun, kterou měl dostat kvůli zakázce na auditora mýtného systému. Kremlík v pondělí uvedl, že se kvůli nabídce v polovině ledna, kdy byl ještě ve funkci, obrátil na Bezpečnostní informační službu (BIS). Poslanec Lukáš Černohorský (Piráti) dnes na facebooku napsal, že také podal trestní oznámení.

Kremlík měl nabídku dostat před Vánocemi od právníka Martina Janouška, jehož advokátní kancelář zastupuje mimo jiné společnost CGI, která zakázku na mýtného auditora získala. Janoušek, který podle Kremlíka úplatek nabídl, to popřel a ohlásil, že podá trestní oznámení pro křivé obvinění. Při další schůzce s Janouškem se Kremlík na nabídku 1,5 milionu z prosince zeptal. Janoušek na zvukovém záznamu rozhovoru, na který se SeznamZprávy odvolávají, říká, že nemá o věci nejmenší tušení.

SeznamZprávy dnes uvedly, že Kremlík podal trestní oznámení v pondělí večer. Dříve podle serveru informoval o nabídce pouze 14. ledna textovou zprávou ředitele BIS Michala Koudelku. Mluvčí BIS Ladislav Šticha v pondělí řekl, že na Koudelku se jeden z členů vlády obrátil. "Pan ředitel pana ministra upozornil, že by měl co nejrychleji tuto skutečnost oznámit orgánům činným v trestním řízení," řekl Šticha. Podle Kremlíka ředitel BIS slíbil, že o úplatku promluví s Babišem a vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Premiér uvádí, že žádné informace o úplatku neměl.

Kvůli informacím z médií se obrátil na státní zastupitelství v pondělí také Černohorský. "Pokud se Vladimír Kremlík, ředitel BIS či premiér skutečně dozvěděli o možném spáchání trestného činu podplácení, pak měli ze zákona povinnost bez odkladu takovéto informace doručit státnímu zástupci či policejnímu orgánu. Jestliže tak neučinili, mohli sami spáchat trestný čin neoznámení trestného činu," napsal.

Včera po přečtení článku o podplácení exministra Kremlíka jsem podal trestní oznámení na VSZ v Praze. Pokud o tom premiér nebo šéf BIS věděli měli to oznámit státnímu zástupci nebo PČR.Jinak se sami dopustili trestného činu.

— Lukáš Černohorský (@cernohorskyl) February 4, 2020

Janoušek dnes ČTK sdělil, že Kremlíkovo "lživé obvinění kategoricky odmítá". "S ohledem na dlouhodobé přátelské vztahy jsme se na jeho žádost potkali tuto sobotu v Krkonoších, kde překotně a zmateně mluvil o své extrémně složité životní situaci," uvedl. Kremlík podle něj mluvil o tom, že by si zasloužil pracovní nabídky v oblasti dopravy. "Mezi jinými pronesl i větu o nabídce 1,5 milionu, která mě zarazila, protože jsem nevěděl, o čem mluví, a proto jsem se snažil konverzaci odvést do ztracena větou, že o tom nic netuším," uvedl.

Za nevěrohodný označil Janoušek fakt, že Kremlík údajnou nabídku ohlásil se zpožděním několika týdnů, a to textovou zprávou Koudelkovi. Janoušek trvá na tom, že na zmiňované původní schůzce prokazatelně nebyl. "Je mi líto, že moje snaha podpořit člověka v katastrofické pracovní, osobní a finanční situaci je zneužita k tomu, že Vladimír Kremlík chce obviňováním jiných vylepšovat svou poškozenou reputaci," dodal Janoušek.

Ministerstvo dopravy se nakonec rozhodlo zakázku na supervizora mýtného systému zastavit. Kontrolu mýta stát nejspíš svěří státnímu podniku Cendis, oznámil v neděli na twitteru Kremlíkův nástupce Karel Havlíček (za ANO). Kremlíka odvolal Babiš před koncem ledna, podle premiéra manažersky nezvládl situaci kolem zakázky na IT systém k elektronickým dálničním známkám.

Související

Vladimír Kremlík

Policie bude muset znovu řešit kauzu tendru na dálniční známky

Policie se bude muset znovu zabývat kauzou tendru na elektronické dálniční známky, kvůli níž loni skončil ve funkci ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Dnes to uvedla Česká televize(ČT), podle níž dozorující státní zástupce vrátil odložený případ kriminalistům k dalšímu prověřování.
E-shop na dálniční známky nefunguje

Prodej dálničních známek přes e-shop nefunguje, Havlíček je terčem kritiky a posměchu

Nákup elektronických dálničních známek na příští rok přes internetový obchod edalnice.cz od rána nefunguje. Ostrý provoz e-shopu se má spustit během dneška, ještě se ladí některé detaily, řekl ráno ČTK Martin Opatrný, mluvčí státní společnosti Cendis, která systém provozuje. Podle něj si ovšem první známky už někteří řidiči brzy ráno koupit stihli.

Více souvisejících

Vladimír Kremlík Lukáš Černohorský (Piráti) BIS Andrej Babiš Ministerstvo dopravy Michal Koudelka (BIS)

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Attila Végh vs. Karlos Vémola.

Végh chce další odvetu s Vémolou. Má ale podmínku

Karlos Vémola po vítězství v pražské odvetě proti Attilovi Véghovi naznačil svůj další krok symbolickým gestem: místo tradičního položením rukavic do středu klece na znamení konce kariéry, jednu rukavici předal šéfům Oktagonu a druhou svému slovenskému soupeři.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Kauza Sadílek: Reprezentant krátce před Eurem spadl z kola. Tedy ne, z tříkolky na sjezdovce

V době, kdy do začátku mistrovství Evropy ve fotbale zbývalo jen pět dní, přišla pro českou fotbalovou reprezentaci nečekaná rána v podobě zranění Michala Sadílka. Záložník si ho totiž přivodil během volného dne v rámci soustředění na evropský šampionát při pádu z kola. Alespoň tak zněla původní nedělní informace ze strany fotbalové reprezentace. Její vedení ale den na to přišlo s úpravou této původní informace, ze které vyšlo najevo, že Sadílek nakonec spadl z tříkolky, na které spolu se dvěma spoluhráči sjížděl horu.

včera

včera

včera

včera

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Letní průvodce filmovými festivaly: Kdy a kam vyrazit za filmem?

Se začínajícím létem se vedle hudebních festivalů rojí i ty filmové. Rozmanitá tuzemská nabídka filmových přehlídek a festivalů skýtá daleko více, než obligátní Karlovy Vary. Vyrazit můžete na experimentální kinematografii, noirové klasiky či přehlídku amatérských filmů. Promítat se bude na hradě, v lázních i pod širým nebem.

včera

včera

Polární záře, ilustrační fotografie

Dnes večer se nad Českem může objevit polární záře

Obyvatelé Česka by se dnes, tedy v pondělí večer a v noci mohli opět dočkat nebeského představení v podobě polární záře. Ta by byla způsobena sobotní sluneční erupcí, která vyvrhla oblak částic směrem k Zemi. Pravděpodobnost pozorování je však nižší než v květnu, kdy byla záře mimořádně silná.

Aktualizováno včera

Petr Fiala

Jihoameričan se snažil zapálit autobusy pražské MHD, uvedl Fiala. Stopy vedou do Ruska

Jihoameričan, jehož v uplynulých dnech zadrželi policisté, se pokusil o žhářský útok na autobusy pražské MHD. Pravděpodobně ho financovala Moskva, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po pondělním zasedání Bezpečnostní rady státu. Česko je podle něj v hybridní válce s Ruskem. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uklidnil občany, že další nebezpečí v tuto chvíli nehrozí. 

včera

Rusové volby pozorně sledovali. Macron a Scholz se u moci drží z posledních sil, míní šéf dumy

Volby do Evropského parlamentu pečlivě sledovala i Moskva. Ruskem nejvíce rezonuje rozhodnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona rozpustit parlament a vypsat nové volby. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy