Poselství o stavu unie: USA jsou nejsilnější v historii, chlubil se Trump

Spojené státy prožívají nejlepší ekonomický rozkvět v historii. Na úvod projevu o stavu unie to před oběma komorami Kongresu prohlásil americký prezident Donald Trump.

"Roky ekonomického rozkladu skončily. Dny, kdy naše země byla využívána, znevýhodňována či dokonce čelila od jiných zemí pohrdání, jsou dalece za námi," řekl Donald Trump. "Stav naší unie je silnější, než byl kdy dříve," řekl Trump.

V úvodní části projevu Trump zdůraznil, že za jeho vlády prožívají Spojené státy nebývalý rozkvět. "Vytvořili jsme sedm milionů pracovních míst," poznamenal. Zdůraznil, že díky krokům jeho vlády bohatne celá země včetně menšin, které dříve stály na okraji společnosti.

"Nezaměstnanost Afroameričanů, Američanů s asijskými kořeny, Hispanoameričanů dosáhla nejnižší úrovně v historii. Nezaměstnanost mladých Afroameričanů je na vůbec nejnižší úrovni," dodal.

Trump v poselství kritizoval předchozí administrativu demokratického prezidenta Baracka Obamy, kdy podle něj podniky z USA stěhovaly továrny a kdy nevýhodné obchodní smlouvy zemi finančně vyčerpávaly. Právě obchodní dohody označil Trump za jeden z důvodů, proč se rozhodl stát prezidentem.

Prezident zmínil novou dohodu mezi USA, Mexikem a Kanadou (USMCA), která nahradí Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), kterou Trump považuje za nevýhodnou pro Washington. Hovořil také o nové obchodní dohodě s Čínou, jejíž první fázi obě země podepsaly. Poznamenal, že nyní, kdy se obchodní podmínky po letech narovnávají, jsou vztahy s Čínou zřejmě nejlepší v historii.

Přistěhovalectví do USA jen legální cestou

Spojené státy mají dle Trumpa morální povinnost vytvořit imigrační systém, který ochrání životy a pracovní místa Američanů. "Zatímco mluvíme, velké a organizované karavany jsou na pochodu do USA," řekl Trump s odkazem na hromadné cesty migrantů ze středoamerických zemí k hranicím Spojených států.

"Je na čase, aby Kongres ukázal světu, že Amerika je odhodlána skoncovat s nelegální migrací a odstavit od vesla bezohledné kojoty, kartely, drogové dealery a pašeráky lidí," řekl prezident.

"Tohle je morální záležitost. Stav bezpráví na naší jižní hranici je hrozbou bezpečnosti, ochrany a blahobytu celé Ameriky," uvedl Trump. Dodal, že nový imigrační systém bude zahrnovat i závazky vůči milionům přistěhovalců, kteří v USA žijí a kteří respektují americké zákony. "Legální imigrace nesčetnými způsoby obohacuje naši zemi a posiluje naši společnost," doplnil prezident.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Prezident USA USA (Spojené státy americké) Kongres USA karavany migrantů Přistěhovalectví Obama - Medveděv

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy