Laureáty Ceny míru Sunhak pro rok 2020 byli vybráni prezident Senegalu Macky Sall a bývalý prezident Světové luterské federace Biskup Munib A. Younan

Bývalý generální tajemník OSN Ban Ki-moon získal Cenu zakladatele ke stému výročí

Výbor pro Cenu míru Sunhak uspořádal 5. února v 10:00 hod ve výstavním centru KINTEX v Ilsanu v Korejské republice ceremoniál předávání Cen míru Sunhak pro rok 2020, který připomíná sté výročí narození zakladatele.

Cena míru Sunhak 2020 byla udělena prezidentovi Mackymu Sallovi ze Senegalské republiky a biskupovi Munibovi A. Younanovi, bývalému předsedovi Světové luterské federace. U příležitosti stého výročí zakladatele Rev. Sun Myung Moona byla bývalému generálnímu tajemníkovi OSN Ban Ki-moonovi udělena zvláštní Cena zakladatele ke stému výročí jeho narození.

Prezident Sall byl oceněn za úspěšné zkrácení prezidentského období ze sedmi na pět let a oživení ekonomiky prostřednictvím transparentní politiky, čímž rozšířil vyzrálou demokracii do sousedních zemí na africkém kontinentu, kde stále přetrvává dlouhodobá diktatura a chudoba.

Biskup Younan byl oceněn za svou 40letou práci při prosazování harmonie mezi judaismem, křesťanstvím a islámem na Blízkém východě a zejména při řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Bývalý generální tajemník OSN pan Ban vedl OSN k dosažení udržitelného světa s neúnavným nasazením, kdy čelil bezprecedentním globálním výzvám a krizím, včetně globální hospodářské krize, změny klimatu, terorismu a uprchlických otázek.

Ve svém projevu během předávání ceny prezident Sall zdůraznil, že mír vyžaduje sociální složky inkluzivního ekonomického růstu, který přispívá k vymýcení chudoby a snížení nerovnosti. Znovu potvrdil své odhodlání ujmout se vedení při uzavírání konfliktů na africkém kontinentu a při dosahování sociálního a hospodářského rozvoje.

Biskup Younan vyzval náboženské vůdce, aby „orodovali za mír založený na spravedlnosti a odvážně hovořili proti vlnám nenávisti a útlaku," a řekl: „Budu pokračovat v práci na míru založeném na spravedlnosti až do posledního dechu mého života."

Bývalý generální tajemník OSN Ban prohlásil, že „ještě stále více než 700 milionů lidí chodí spát s hladovým žaludkem," a že obdržení této ceny mu dalo „mnohem větší odhodlání a větší motivaci pro to, aby udělal mnohem víc, protože stále existuje mnoho lidí, kteří touží po míru, prosperitě a po respektování a ochraně jejich lidských práv."

Zakladatel Dr. Hak Ja Han Moon a předseda Hong Il-sik předali každému laureátovi medaili, plaketu a 500.000 USD. Ceremoniálu se zúčastnilo více než 5000 osob, včetně bývalých a současných hlav států a zástupců různých vládních, akademických, průmyslových, mediálních a náboženských organizací z celého světa.

Cena míru Sunhak je udělována jednotlivcům a organizacím, které významně přispěly k míru budoucích generací a lidskému rozvoji.

KONTAKT: Gayeon Roh, +82-2-3278-5158, sunhakprize@naver.com

Klíčová slova Korea-diplomacie-společnost-lidé-The Sunhak Peace Prize Committee

Oblast
Asie, Austrálie (as)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.