Toman odmítl kritiku: Žaloba na Brusel je standardní, v minulosti jich bylo sedm

Žaloba na Evropskou komisi u Soudního dvora EU kvůli neproplácení dotací pro firmu Agrofert se bude podávat striktně na základě doporučení právníků. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). V minulosti podle něj ČR podala sedm takových žalob. Toman odmítl námitky opozice, že se kabinet pro žalobu rozhodl kvůli tomu, že se jedná o zájmy Agrofertu.

Podle Tomana podá ČR žalobu z principu, protože nesouhlasí s postupem komise. Agrofert do února 2017 vlastnil současný premiér Andrej Babiš (ANO), pak jej vložil do svěřenských fondů.

Stát chce podat žalobu kvůli tomu, že komise zastavila platby z evropského rozvojového programu. Šlo o peníze za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí ve výši téměř 247.000 eur (6,3 milionu Kč). Lhůta pro podání žaloby uplyne příští pondělí 10. února. "Nevymyká se to vůbec jakémukoliv jinému postupu v minulosti," dodal ministr. Platby byly pozastaveny kvůli Babišovu možnému střetu zájmů.

Podle ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Martina Šebestyána jeho instituce nesouhlasí s tím, jak komise vykládá české právo. "Je nejlepší cestou, protože tento problém je dlouhodobý a výkladový, dostat tu věc před soud," řekl.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes uvedl, že komise byla povinna proplácení zastavit, protože porušování českých a evropských předpisů doložily nejrůznější analýzy. "Není to tedy záležitost dvou právních názorů, ale naopak se jedná o výklad zcela jednoznačný," řekl Bartoš. Toman řekl, že Bartoš by naopak měl být rád, že o rozdílu výkladu rozhodne soud.

V návrhu, který v pondělí schválili ministři a ČTK ho má k dispozici, ministerstvo uvedlo, že nesouhlasí s pozastavením části průběžných plateb. "Ministerstvo navrhuje po konzultaci s vládním zmocněncem pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU podat žalobu na neplatnost prováděcího rozhodnutí komise ze dne 28. listopadu 2019, kterým došlo k pozastavení průběžných plateb spojených s Programem rozvoje venkova ČR," stojí v dokumentu. Jedná se o období od 16. října 2018 do konce roku a od 1. ledna do 31. března 2019.

Související

Miroslav Toman

Proti koronaviru už bylo očkováno pět členů vlády

Očkováno proti nemoci covid-19 už je nejméně pět ze 14 členů české vlády. Informovala o tom dnes večer Televize Seznam. Vedle premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), kteří dostali vakcínu mezi prvními, byli očkováni také ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) a ministři obrany Lubomír Metnar (za ANO) a zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Více souvisejících

Miroslav Toman evropská komise Ministerstvo zemědělství Andrej Babiš Agrofert dotace Vláda ČR Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Attila Végh vs. Karlos Vémola.

Végh chce další odvetu s Vémolou. Má ale podmínku

Karlos Vémola po vítězství v pražské odvetě proti Attilovi Véghovi naznačil svůj další krok symbolickým gestem: místo tradičního položením rukavic do středu klece na znamení konce kariéry, jednu rukavici předal šéfům Oktagonu a druhou svému slovenskému soupeři.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

Fidesz maďarské volby do EP ovládl, na scéně je ale silný rival. Slíbil Maďarům miliardy z EU

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána ovládla volby do Evropského parlamentu v Maďarsku poměrně suverénně se ziskem 44 %, vzestup nové opoziční strany Tisza Petera Magyara na 30 % ale jeho pozici přece jen ohrožuje. Z 21 mandátů Maďarska tak získá 11 Fidesz a 7 Tisza. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy